Ne Delo

Vaše želje mejijo na znanstveno fantastiko

-

Star sem malo manj kot štirideset let. Imam visoko izobrazbo, dobro službo. Po bratovi selitvi na svoje sem preuredil njegovo stanovanje. Živim v hiši staršev, kuham si sam, le ob nedeljah, če sem doma, me na kosilo povabi mama. V preteklost­i sem že imel nekaj deklet, a so se naše poti hitro razšle. Iz moje generacije je samo v našem zaselku osem meni podobnih. Na videz smo uspešni, mladi, zaželeni v vsaki družbi, v sebi pa hrepenimo po ženski, ki bi z nami želela deliti prihodnost. Poskusil sem že na različnih portalih, a tiste, ki bi bile primerne mojim letom, so očitno oddane. Pred kratkim sem izvedel, da se je eden od dobrih znancev zapil, izgubil je tudi službo. Vse zaradi tega, ker so se začeli kolegi zafrkavati na račun njegove samskosti. Bojim se, da bo morda že kmalu kaj podobnega doletelo tudi mene. Veste, ni prijetno, ko te prijatelji prosijo, da bi jim bil za pričo na poroki ali da bi bil krstni ali birmanski boter njihovemu otroku. Razmišljal sem že, da bi ustanovil kakšen neformalni klub za samske. Kaj mislite o tem? Damir

Že bežen pogled v preteklost nas hitro prepriča, da usoda še nobeni generaciji ni prizanesla s poleni pod nogami. Dedje so se borili za preživetje v vseh pomenih besede, njihovi otroci so šli iskat boljših priložnost­i v Nemčijo, vnuki pa so, žal, padli v sredino nič kaj prijazne potrošnišk­e družbe, ki ji ni mar za človeka, ampak samo za to, da nas ožame za svoje potrebe in koristi.

Če smo se še pred dvajsetimi, tridesetim­i leti med seboj veliko družili, je danes zelo drugače. Tudi medsebojni odnosi so bili nekoč bolj osebni in pristni. Internet je prinesel ogromno prednosti, a ima žal tudi usodne minuse. Veliko je mladih, ki so se, podobno kot vi, celo odrekli spoznavanj­u v živo, saj so jim bolj pri roki virtualni zmenki.

Verjamem, da ste razočarani, ker vam algoritmi zelo poredko ponudijo takšne predstavni­ce ženskega spola, ki bi bile v vsem pisane na vašo kožo. Če jo kdaj, hitro zagrabite priložnost. Četudi ste imeli z dekletom marsikaj skupnega, pa je bilo, potem ko sta se srečala v živo, vse drugače. Razočarala vas je njena bližina, vonj las, nasmeh, odbijal vas je njen glas. Kaj je motilo njo, da je naslednjič ni bilo na zmenek, ne veste, ker je gospodična z vami pretrgala vse stike.

Ko ste doživeli razočaranj­e prvič, ste se zelo žrli, saj ste bili prepričani, da se vam ne more čisto nič zalomiti. A se je. Med virtualno in osebno privlačnos­tjo ni enačaja. Da imam prav, potrjuje ena od vaših izkušenj: na portalu ste se zelo hitro ujeli z nekim dekletom, ki se je pojavljala pod več imeni. Kadar ste naleteli nanjo, se vam je zdela idealna, v resnici je bila daleč od tega.

Po nekaj urah z njo ali katero drugo ste vedno želeli zbežati v varno zavetje svojega stanovanja. Te besede so jasen dokaz, da še zmeraj niste srečali prave. Če bi jo, bi si vsak delček vašega telesa želel, da bi bili z njo noč in dan!

Priznam, mičkeno, a zelo mičkeno so za vašo samskost krivi tudi radovedni starši. Zaradi njihove zvedavosti, ki je šla na živce svakinji, se je že brat preselil na svoje. Vas za zdaj ne moti. Če se vrnete domov sredi noči in vas mama ustavi sredi stopnic, rekoč, a si končno doma, vam je celo lepo pri srcu. Imate občutek, da je vsaj nekomu mar za vas. Ta kontrola, ki je staršem pogosto v krvi, razdre marsikater­o zvezo. Bolje, da vam to jaz povem, kot da bi se kdaj pozneje po nepotrebne­m spraševali, kaj vam je tega treba bilo. Morda bi se pogovorili z mamo, ki zaradi skrbi (beri: radovednos­ti) »ne more spati«. Povejte ji, da ste starejši, kot je bila sama, ko vas je rodila, in da se vam zdi, da bi bil že čas, da vas izpusti iz naročja.

Je pa lepo, da si kuhate sami, v tem ste celo pravi mojster. Odlična informacij­a, s katero se lahko kdaj tudi pohvalite.

Časa, ko ste še samski in brez obveznosti, ni treba preživljat­i le na relaciji služba–dom. Imate na tisoče možnosti za različne dejavnosti, konjičke, ne nazadnje tudi za rekreacijo, druženje, zabavo, predvsem pa za samoizobra­ževanje. Nikoli več ne boste imeli toliko časa zase, kot ga imate zdaj, ko ste še brez obveznosti. Pravite tudi, da kolebate, ali bi šli na polletno izobraževa­nje v tujino. Zakaj le? Zagrabite za priložnost in jo izkoristit­e!

Podrobno ste tudi opisali, kako so videti fantovska srečanja. To ste storili z nemalo humorja. Če so res tako dolgočasna, potem je skrajni čas, da jih popestrite z družbo prijatelji­c.

Vaša ideja, da bi organizira­li neko neformalno mešano skupino samskih, je zlata vredna! Pomagaj si sam in ti bo Bog pomagal, je bil pregovor, ki so ga imeli predniki pogosto na jeziku. Lahko jo ustanovite s točno določenim ciljem. Recimo za pešačenje po Sloveniji. Z motorji potovati po Evropi. Preživeti dopust na morju. Idej za druženja je nič koliko! Treba se je le odločiti in potegniti prvo potezo.

Poletje se je komaj začelo in verjemite, takšnih, samskih, ki jih je na smrt strah samskosti in osamljenos­ti, se tudi na družbenih omrežjih ne manjka. Žal pa velika večina zgolj čaka, da bo kdo drug naredil prvi korak!

Treba je zbrati pogum in narediti odločilno potezo. Brez tega ne bo šlo. Pa, lepo prosim, vrzite v smeti predstave o idealnem dekletu! Ko boste spoznali pravo, se čisto lahko zgodi, da vam bodo na njej všeč stvari, na katere prej niste niti pomislili.

Še nekaj bi dodala, tako na splošno. Marsikater­i fant se z leti, ko živi sam, precej zanemari: ne le čustveno, tudi po zunanjosti. Pozabi, kako pomembna je skrb za higieno, za oblačila. Če imate v omari kup pretegnjen­ih majic, hlač in čevljev, ki so videli že boljše čase ali pa vam jih je kupila še mama – znebite se jih. Prepleskaj­te stanovanje, omislite si nove zavese.

Zdaj pa le veselo v akcijo! Poletje z vsemi izzivi, pričakovan­ji in nešteto priložnost­mi nestrpno čaka na vas!

Ne zavedate se, da v realnem življenju, pri gradnji medsebojni­h odnosov, ne gre tako zlahka.

 ?? Milena Miklavčič ??
Milena Miklavčič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia