Ne Delo

Stari grehi imajo dolge sence

- Agata Rakovec Kurent

Svet je osupnila s svojo mladostjo in lepoto. Medtem ko so jim drugi predstavni­ki kraljeve družine moleli orokavičen­e roke, je nekdanja vzgojitelj­ica, valižanska princesa Diana, pred otroki, ki jih je srečevala na najrazličn­ejših dogodkih, počepnila in jih stisnila v objem. »Vse njene sposobnost­i so ji bile v prid, razen tiste, da je zasenčila princa,« je o njej nekoč dejal komorni sluga princa Charlesa Stephen Barry.

Še hujše za britansko kraljevo družino je bilo, da je ob njej zbledela tudi kraljica. Dianino življenje je leta 1997 tragično končala prometna nesreča. Če bi bila še živa, bi bilo marsikaj drugače. Zelo verjetno bi bil drugačen tudi odnos med njenima sinovoma, odtujenima princema Williamom in Harryjem. Princesa ljudskih src bi prvega julija dopolnila 60 let.

Njeno poroko z britanskim prestolona­slednikom, princem Charlesom, si je 29. julija 1981 po televiziji ogledalo 750 milijonov ljudi. Ženin je bil star 32 let, nevesta dvajset. Prvič ga je srečala štiri leta pred poroko, ko se je sestajal z njeno starejšo sestro Sarah. Resno ga je začela zanimati leta 1980, ko ga je opazovala pri igranju pola, 24. februarja 1981 sta uradno razglasila zaroko, čeprav je Diana njegovo snubitev sprejela že nekaj tednov prej.

Gneča v zakonu

Kot četrti otrok in tretja hči Frances Roche in Johna Spencerja se je rodila v plemiški družini in kot taka je bila primerna kandidatka za prestolona­slednikovo nevesto. Charles je doživljal pritisk staršev, naj se končno ustali, pa tudi britanske javnosti, ki je hrepenela po pravljici.

Bodoči kralj je namreč resno vzel nasvet svojega starega strica, lorda Mountbattn­a, naj se zdivja in »ima toliko avantur, kot si jih lahko privošči«. Njegovih mladostnih spremljeva­lk – ni jih bilo malo – se je v krvoločnem britanskem rumenem tisku oprijel vzdevek Charliejev­i angelčki. Po mnenju poznavalce­v kraljeve družine je imel princ med letoma 1967 in 1980, ko je srečal Diano, več kot 20 razmerij.

Njegova prva ljubezen je bila hčerka čilskega veleposlan­ika v Londonu,

Lucia Santa Cruz. Z Diano je imela kar nekaj skupnih lastnosti: obe sta bili svetlolask­i, obe plemiškega rodu in obe sta se šolali v Švici. Charlesova biograinja Sally Bedell Smith jo opisuje kot prvo pravo ljubezen v prinčevem življenju. Malo je znano, kako se je ljubezen s pet let starejšo lepotico končala, toda v avtorizira­ni prinčevi biograiji Prince of Wales avtor Johnatan Dimbleby navaja, da je bila ravno Santa Cruzova tista, ki je Charlesu predstavil­a ljubezen njegovega življenja. Rekla mu je, da ima »ravno pravo dekle« zanj, pri čemer seveda ni mislila valižanske princese, ampak Camillo Shand, pozneje znano kot Camillo Parker Bowles, sedanjo Charlesovo ženo. Že Camillina prednica Alice Keppel je bila ljubica angleškega kralja, Edvarda VII. S Charlesom sta se spoznala 1972., družila sta se pol leta, njuno ljubezen pa je pretrgalo Charlesovo služenje v kraljevi mornarici. Ko se je po osmih mesecih vrnil, je bila Camilla že zaročena z drugim, vojaškim častnikom Andrewom Parkerjem Bowlesom, in 1973. sta se poročila.

Po poroki z Diano je Charles zvezo s Camillo obnovil, o čemer je Diana spregovori­la v znamenitem televizijs­kem intervjuju, ko je dejala: »V zakonu smo bili trije, zato je bila precejšnja gneča.«

Pravljična poroka se je kmalu sprevrgla v razočaranj­e. Princ Charles je svojemu uradnemu biografu Dimblebyju povedal, da je šele na medenih tednih, ki sta jih preživela na jahti Britanija, spoznal, da njegova mlada žena trpi za bulimijo. »To je težko ozdravljiv­a in zahrbtna bolezen. Povzročiš si jo sam, ker se tako nizko ceniš in ker misliš, da si tako malo vreden in da si ničesar ne zaslužiš. Štiri- ali petkrat na dan se nabašeš s hrano, kar te potolaži. Kot da bi te nekdo objel, vendar je to samo začasno. Potem se ti zagabi nabreklost lastnega trebuha in vse skupaj izbruhaš ... Razdiralen vzorec, ki se nenehno ponavlja,« je Diana o bolezni spregovori­la leta 1995 v intervjuju z Martinom Bashirjem.

Božanska, da se človeku ustavi srce

Malo manj kot leto po poroki, 21. junija 1982, je Diana rodila sina Williama, 15. septembra 1984 še Harryja. V nasprotju s kraljico, ki je svoje otroke obiskovala samo v času večerne kopeli, sicer pa se je posvečala vladanju, je bila Diana skrbna mati. Sinova je jemala s seboj, kadar ju je le lahko, in se veliko ukvarjala z njima.

»Tisti čas je bila princesa podrtija. Vendar je bila osupljivo lepa, saj se je s stradežem znebila vse teže, ki jo je pridobila med nosečnostj­o (šestindvaj­set kilogramov). Hodila je nakupovat vsak dan, da bi pozabila na lakoto, in učinek je bil neverjeten. 'Božanska je edina prava beseda zanjo,' so vzdihovali pri reviji Vogue. 'Božanska, da se človeku ustavi srce,'« v knjigi Britanska kraljevska družina, ki je v slovenskem prevodu izšla leta 1998 pri založbi Mladinska knjiga, piše Kitty Kelley.

Toda eno je bila fasada, nekaj povsem drugega pa življenje, ki ga bliskavice in kamere niso ovekovečil­e. Zakon s Charlesom je bil le še farsa. On se je vračal k stari ljubezni Camilli, ona se je tolažila z drugimi. Ko je izvedela za moževo nezvestobo, je tudi sama začela 18-mesečno ljubezensk­o razmerje z armadnim majorjem Jamesom Hewittom. Ko so ga poklicali služit v Nemčijo, se je zapletla z Jamesom Gilbeyjem, ki jo je klical Sipica. Njuni telefonski posnetki so pricurljal­i v javnost in izbruhnil je škandal.

»Tako kot Jacqueline Kennedy Onassis in princesa Grace Monaška pred njo je zdaj valižanska princesa postala slikovito žarišče za množice. Obravnavan­a kot naravni pojav je bila predmet množične histerije. Ljudje so se postavljal­i v špalirje in čakali po cele ure samo zato, da bi jo videli, ko se pelje se mimo. Stegovali so se proti njej, da bi se je dotaknili, in bili so blaženi, če se je nasmehnila v njihovo smer. V nasprotju s svojim turobnim možem je v njih vzbujala vzhičenje. Imela je sijaj ilmske zvezde, on pa tega ni prenesel,« piše Kelleyjeva.

Leta 1992 je Britanijo in svet pretresla knjiga Andrewa Mortona Diana – Her True Story (Njena resnična zgodba). Nedolgo po izidu je Diana priznala, da je prijatelje­m in družini naročila, naj sodelujejo z avtorjem knjige o propadajoč­em zakonu kraljevega para. Januarja 1993 so v javnost pricurljal­i še ljubezensk­i telefonski posnetki Charlesa in Camille iz leta 1989. »Kar živel bi v tvojih hlačkah. Tako bi bilo veliko laže,« je medlel britanski prestolona­slednik, Camilla pa mu je zagotavlja­la, da si ga želi noč in dan, »obupno, obupno, obupno«. Zdaj je tudi kraljica Elizabeta, za katero je bila ločitev prvorojene­ga sina dotlej tabu, prikimala: Charles in Diana nista bila več ujetnika zakona, ki je že dolgo obstajal samo na papirju.

Leta 1992 sta se uradno razšla, čez dve leti se je ločila tudi Camilla. Ločitveni dogovor sta dosegla leta 1996. Diana je obdržala stanovanji v Kensington­ski palači in v palači St. James, nakit, ki ga je dobila v zakonu, in varovanje metropolit­anske policije, ki ga je v zadnjih letih življenja sicer zavračala, ker se je želela odmakniti od kraljeve družine. Tisti, ki so ji bili blizu, pravijo, da je bil ljubezen njenega življenja britansko-pakistansk­i srčni kirurg Hasnat Khan, s katerim se je sestajala dve leti, do poletja 1997. Razšla sta se menda zato, ker se on ni mogel navaditi na medijsko pozornost, ki tudi po ločitvi od Charlesa ni pojenjala. Kmalu za Khanom se je začela sestajati z Dodijem Al-Fayedom. Enaintride­setega avgusta 1997 sta v Parizu bežala pred paparaci in v predoru Pont de l'Alma je voznik izgubil nadzor nad vozilom. Diana, Dodi in šofer Henri Paul so v nesreči umrli, varnostnik Trevor Rees-Jones pa je preživel. Dianin pogreb si je

Skupaj bi lahko brata predstavlj­ala novo generacijo kraljeve družine, ki je pokopala svojo nesrečno preteklost, namesto tega pa, ugotavlja Anna Pasternak, »William in Harry preigravat­a dinamiko svojih staršev«.

 ?? Foto Reuters ?? Princesa Diana bi v četrtek praznovala 60. rojstni dan, toda umrla je že pri 36 letih.
Foto Reuters Princesa Diana bi v četrtek praznovala 60. rojstni dan, toda umrla je že pri 36 letih.
 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Diana je bila skrbna in ljubeča mati.
Foto Shuttersto­ck Diana je bila skrbna in ljubeča mati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia