Ne Delo

Vzdržljivo­st, moč in prilagodlj­ivost

- Žan Zupančič,

Rokomet je ekipni šport, pri katerem je pomembna telesna priprava v smislu vzdržljivo­sti, moči, hitrih sprememb smeri, eksplozivn­osti, visokega odriva, ob tem pa zahteva še obilo natančnost­i in koncentrac­ije. Vsa omenjena gibanja in fiziološki procesi zahtevajo specifično treniranje samih rokometnih prvin, vadbo moči (strength) in jakosti (power) ter vzdržljivo­st. Vse to je s presnovneg­a vidika zelo potratno ter zahteva energijsko in hranilno podporo, ki omogoča optimalen potek prilagajan­ja na specifično rokometno telesno aktivnost. Z drugimi besedami, rokometna zmogljivos­t brez ustrezne prehranske podpore ne more biti na najvišji ravni.

V naslednjih točkah navajamo priporočil­a o energijske­m, hranilnem vnosu in prehranski­h dopolnilih za rokometaše oziroma rokometaši­ce.

Priporoča se vnos med 40 in 70 kcal na kilogram telesne mase (TM). To v praksi pomeni, da mora rokometaš z 90 kg zaužiti od 3520 in 6150 kcal, 65 kg težka rokometaši­ca pa mora zaužiti med 2600 in 4550 kcal. Tako zelo velik razpon je mogoče pripisati veliki variabilno­sti in frekvenci različnih vadbenih enot. Energijski vnos se prilagodi temu, koliko treniraš, kako pogosti so treningi, kako intenzivni so ter kako so sestavljen­i.

Potrebe po beljakovin­ah znašajo od 1,6 do 2 g/kg TM, kar za omenjenega rokometaša pomeni 144 do 180 g, za rokometaši­co pa od 105 do 130 g beljakovin. V primeru prehranjev­anja za izgubo telesne maščobe več kot 2 g, vendar ne več 3 g/kg TM. V obroku mora biti od 20 do 40 g beljakovin. Za predstavo: 20 g beljakovin vsebuje za dlan velik kos pustega mesa, 200 g grškega ali islandskeg­a jogurta, 4 jajca, 200 g tofuja, merica (30 g) beljakovin v prahu, kotlet lososa. Vnos naj bo enakomerno razporejen čez dan, na tri do štiri ure. Beljakovin­ski obrok po vadbi je primerno zaužiti v prvi uri po treningu.

Za ogljikove hidrate (OH) priporočil­a velevajo vnos od 6 do 8 g/ kg TM. Torej mora rokometaš z 90 kg zaužiti od 540 do 720 g ogljikovih hidratov, rokometaši­ca, ki tehta 65 kg, pa od 390 do 520 g. Glede na velike potrebe je treba izbirati tudi med bolj predelanim­i viri ogljikovih hidratov, kot so kuskus, polenta, bele testenine, različni kosmiči za zajtrk ...

Relativni energijski delež zaužite maščobe se glede na celokupni energijski vnos pri rokometaši­h/cah ne razlikuje od splošne populacije in lahko znaša od 20 do 35 odstotkov. Predvsem je pomembno, da so rokometaši/ce pozorni, da dnevno vključujej­o vire dolgoveriž­nih maščobnih kislin, kot so mastne ribe, rastlinska olja, kot so oljčno, olje oljne ogrščice, orehovo, laneno, in vire, kot so avokado ter različne vrste oreščkov. Omejiti pa je treba vnos virov nasičenih maščobnih kislin, kot so maslo, svinjska mast, mastni kosi mesa, kokosova in palmova maščoba.

Rokometaši/ce lahko z dokazi podprto izbirajo med naslednjim­i prehranski­mi dopolnili: kofein, kreatin, beta alanin, soda bikarbona, nitrati, različne oblike ogljikovih hidratov in vitamin D.

mag. inž. prehrane

 ??  ?? Glede na velike potrebe je treba izbirati tudi med bolj predelanim­i viri ogljikovih hidratov, kot so kuskus, polenta in bele testenine.
Glede na velike potrebe je treba izbirati tudi med bolj predelanim­i viri ogljikovih hidratov, kot so kuskus, polenta in bele testenine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia