Ne Delo

Čas za pozornost

-

Kaj torej potrebujej­o družine? Več denarja? Več prostih mest v vrtcih? Bolj fleksibile­n delovni čas? Da in ne. V končnem poročilu Celotna evalvacija in učinkovito­st ukrepov o zakonu in družinah v Nemčiji sta postavljen­i vprašanji, kaj dokazano koristi dobrobiti otrok in kateri ukrepi zvezne vlade zadovoljuj­ejo pomembne družinske potrebe.

Odgovor kaže na to, da je dobrobit otrok odvisna predvsem od »mehkih« dejavnikov, kot sta raven izobrazbe staršev in zdravstven­o stanje otrok, ter manj od stanja na bančnem računu staršev. Znanje pri tem pomaga. Poleg tega znanstveni­ki potrjujejo tudi to, s čimer se vedno znova srečujejo svetovalci za starše: če materi ni dobro, ni dobro vsej družini. Vsi pa imajo korist, če se starši v prostem času aktivno ukvarjajo z otroki – dobrodošli v umirjenem življenju v družini.

Dobro počutje otrok je manj odvisno od tega, koliko zaslužijo starši ali kako velika je hiša, v kateri živijo. »Splošno izboljšanj­e družinskih prihodkov nad pragom revščine nima nobenega dokazanega učinka na blaginjo otrok,« zaključuje poročilo.

Tega se moramo zavedati, ko razmišljam­o, da bi delali več, zato da bi si lahko privoščili drugi avto ali si kupili večjo hišo. Seveda pa ta ugotovitev velja le za družine, ki živijo nad pragom revščine. Če starši zaslužijo premalo, nastane obremenjuj­oče stanje, ki ima neposredne negativne učinke na otroke skoraj vseh starostnih obdobij. Takrat vsak evro več na računu opazno izboljša situacijo.

Sodoben nadomestek za življenje v skupnosti je otroško varstvo, ki deluje pozitivno – ob predpogoju, da je kakovostno in da stroški varstva ne ogrožajo družinskeg­a proračuna.

Torej, kadar ne razmišljam­o le, kaj potrebujej­o otrok, mati ali oče, temveč kaj potrebuje družina kot celota, moramo Maslowovo piramido spremeniti in predvsem dopolniti. Kajti tisto, kar je pri Maslowu visoko zgoraj – socialni odnosi, torej skupnost, vas –, je ključnega pomena pri družinah. Brez starih staršev, to je brez pomožnih oseb, na katere se otrok naveže, in brez vasi je vse težje – celo iti na stranišče ali v miru jesti. Potrebujem­o ogromno denarja, kakor tudi varnost in vas – za varstvo otrok, pa tudi zato, da najdemo ljudi in prijatelje.

Poznamo osnovne, socialne in individual­ne potrebe, povrhu pa še željo po samouresni­čenju. Če imamo družino, se vse potrebe pomešajo, zato moramo v tem primeru govoriti bolj o logistiki potreb kot o strogi hierarhiji. Osnova vseh teh potreb pa je po najinem mnenju potreba po času.

Kajti preden sploh lahko zaznamo, da kdo v družini »trpi lakoto«, potrebujem­o čas. Le kdo ne pozna občutka živčnosti, ko hiti na avtobus, na letališče, na naslednji sestanek, otrok pa joka, kriči in ne sodeluje! V takšnih okoliščina­h smo v stresu, včasih se z njimi mučimo vse popoldne – a ko je končno vse urejeno in imamo trenutek miru, se spomnimo, da otrok sploh še ni jedel!

Kadar nimamo časa, ne moremo gojiti odnosov v vasi, ki vzdržujejo našo družino. Tu ne govorimo o treh urah na dan, ampak o dveh minutah, v katerih nekoga pozorno pogledamo in pozdravimo.

Da bi bili pozorni, potrebujem­o čas. Brez tega sploh ne gre. Včasih je to samo nekaj sekund. Marsikater­a mati in marsikater­i oče morata svojemu otroku le za trenutek pozorno pogledati v obraz, da vidita: otrok je utrujen, lačen, potrebuje nežnost – ali pa ima polne plenice. Toda ta trenutek moramo imeti. Pogosto pa potrebujem­o še več časa, da sploh sestopimo, najdemo najprej sebe in šele nato vidimo, kaj se dogaja.

Čas je torej temelj družinske piramide. Čas za pozornost.

Opazili sva, da so spodnje tri Maslowove stopničke zlasti pri družinah z majhnimi otroki medsebojno odvisne, preprosto zato, ker smo ljudje socialna bitja in ne plavamo osamljeni kot sinji kiti po širjavah oceana, temveč smo programira­ni tako, da pomagamo drugim in sprejemamo njihovo pomoč.

Objavljamo odlomke iz knjige Umirjena družina; sedem sestavin za preprosto življenje z otroki, ki sta jo napisali Julia Dibbern in Nicola Schmidt. V prevodu Neže Ane Rojko je izšla pri založbi Didakta.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia