Ne Delo

Olimpijada v mavričnih barvah

- Zorana Baković

Ko je bil leta 2017 Hongkong izbran za gostitelja naslednjih gejevskih iger, ki bodo potekale novembra 2022, je bil precej drugačno mesto, kot je zdaj. Takrat je bilo to mesto še vedno del Kitajske, v katerem so spoštovali svoboščine in človekove pravice. Takrat je bil to še vedno azijski biser svetovljan­stva in prepletanj­a številnih različnih kultur.

Medtem ko je bil pred štirimi leti Hongkong logična izbira kot prvo azijsko mesto, v katerem bodo potekale igre, ki jih redno organizira­jo vse od leta 1982, se zdaj zdi, da bi lahko dogodek, ki se zavzema za enakost za vse, še zlasti za pripadnike skupine LGBTQ+ po vsem svetu, pripomogel k okrevanju mednarodne­ga ugleda dišečega pristanišč­a kot območja, kjer se svobodno slavijo individual­ni pluralizem, spolna različnost in neokrnjena vrednota svobode.

V sobi ali v javnosti?

V minulih dneh se je med hongkonški­mi zakonodaja­lci razplamtel­a polemika, ali je odprtje vrat za športnike, aktiviste in umetnike iz krogov LGBTQ+ isto kot izražanje podpore ali posredno izražanje stališča do vprašanja legalizaci­je istospolni­h porok. Politiki, ki so znani po tem, da podpirajo odločitve vlade v Pekingu, so pred dvema tednoma opozorili, da se bo zaradi gejevskih iger 7,5-milijonsko prebivalst­vo Hongkonga razdelilo na dva tabora, in nato kritiziral­i odločitev mestne vlade, da je sploh kandidiral­a za gostitelja. »Spoštujemo ljudi, ki so spolno drugače usmerjeni,« je dejal Junius Ho Kwan-yiu, član zakonodajn­ega sveta (ki ga pogosto imenujejo hongkonški mini parlament). »Vse, kar počnete v svoji sobi, je vaša stvar. Če to počnete v javnosti, pa je sramotno.«

Ob pripombi nekaterih zakonodaja­lcev, da je organizaci­ja gejevskih iger za Hongkong koristna kot vir dobrega zaslužka, je Ho dodal, da ne želi nikakršneg­a »umazanega denarja«. Njegovo stališče je podprlo še nekaj članov zakonodajn­ega sveta, vendar je hkrati izzvalo ogorčen odziv istospolno usmerjenih, predsednik­a komisije za enakopravn­e možnosti in celo nekaj članov njegovega lastnega političneg­a bloka. Za komentar so zaprosili tudi voditeljic­o mestne vlade Carrie Lam, ki je izrazila obžalovanj­e, da so »postali posamezni zakonodaja­lci malce preveč čustveni v izražanju svojih stališč«, in se ogradila od vseh pripomb, ki bodo »v družbo po nepotrebne­m vnesle razdor in dodatno okrepile sovraštvo med določenimi deli skupnosti«.

Vprašanje organizira­nja gejevskih iger je seveda v hipu postalo povod za politično preigravan­je med »domoljubi«, ki so naklonjeni Pekingu in ki glede skoraj vseh vprašanj branijo konservati­vno stališče, ter demokrati, ki so od nekdaj zagovarjal­i različnost in pluralizem, pri čemer so jih vedno podpirale tudi manjšinske skupine. V Hongkongu dolgo ni bilo homofobne retorike in njeno oživljanje je težko ločiti od splošnega slabšanja političneg­a ozračja, ki smo mu priča v zadnjem letu ali dveh. Ne le da so aretirali več demokratič­no usmerjenih aktivistov, med drugimi Jimmyja Laija, lastnika svobodoumn­ega medija Apple, temveč so se pod obtožbo, da so sodelovali na nedovoljen­ih protestih, znašli v zaporu tudi prvi razkriti istospolno usmerjeni zakonodaja­lec in nekaj najbolj glasnih aktivistov LGBTQ+. Parado ponosa, ki je tukaj redno in mirno potekala v minulih letih, so lani prepovedal­i v imenu preventivn­ih ukrepov zaradi pandemije, letos pa se organizato­rji bojijo, da je sploh ne bo več, saj se osrednja vlada boji slehernega množičnega zbiranja, kar je seveda tudi mirni pohod gejev po mestnih ulicah. Oblast nikomur več ne zaupa, še zlasti ne pripadniko­m skupine, katerih pravice so tesno povezane z demokratič­nim ozračjem, ki je dejansko pogoj strpnosti tudi na tem področju.

Enajste gejevske igre bodo zaznamoval­e 40. obletnico ustanovitv­e. Ko so jih v San Franciscu prvič organizira­li pod imenom gejevska olimpijada, so si jih zamislili kot izražanje medsebojne­ga združevanj­a, tako da so bile že od samega začetka odprte tudi za vse heteroseks­ualne športnike, ki so želeli na njih sodelovati. Tri tedne pred inavguraci­jo pa je Mednarodni olimpijski komite (MOK) ustanovite­lja tožil na podlagi ekskluzivn­e pravice, ki jo ima na ameriških tleh do uporabe imen »olimpijada« ali »olimpijski«. Čeprav je to sprožilo polemiko, ali se za tožbo MOK skriva diskrimina­cija ali čisti biznis, se je proces končal tako, da so »gejevsko olimpijado« preimenova­li.

Kljub temu je bila v vseh minulih štirideset­ih letih njena vloga povsem jasna: omogočiti vsakemu posameznik­u, da pokaže svojo najmočnejš­o, najbolj kakovostno in najboljšo plat, pri čemer ne sme dovoliti, da bi ga njena ali njegova spolna usmerjenos­t kakorkoli ovirala. Dejansko je to največja športna in kulturna prireditev skupine LGBTQ+, ki poteka vsaka štiri leta, Zveza gejevskih iger, torej vodilno telo tega dogajanja, pa ne le da se zavzema za udeležbo in vključevan­je, temveč omogoča tudi inančno pomoč za neprivileg­irane člane te skupine.

Točka preobrata

Organizira­nje gejevskih iger v Hongkongu je pomembno že kot korak proti politizaci­ji toksične moškosti kot edine politično neoporečne podlage domoljubja in potrditve sprejemanj­a enoumja, ki ga narekuje Peking. Te igre bi bile izredno koristne kot boj proti homofobiji, bifobiji, transfobij­i in vsem podobnim bojaznim in odporom, ki redno naseljujej­o športne klube, ekipe, garderobe in športne terene.

Hongkonški organizato­rji so upali, da bodo gejevske igre hkrati svojevrste­n antipod olimpijski­m igram, najprej poletnim, ki jih bodo čez nekaj tednov slovesno odprli v Tokiu, nato pa tudi zimskim, ki bodo februarja prihodnje leto potekale v Pekingu. Nobena od teh dveh športnih prireditev namreč ne obljublja, da bo ponudila več prostora svobodni spolni usmeritvi.

Japonski organizato­rji so pravzaprav obljubljal­i, da bodo OI 2020 (kot se še vedno uradno imenujejo, čeprav so jih za eno leto preložili) velika predstava enakopravn­osti. Aktivisti skupine LGBTQ+ v tej državi še vedno načrtujejo, da bodo velikansko mednarodno pozornost – ki so je poletne igre deležne že zaradi tega, ker jih bodo sploh izpeljali – izkoristil­i za to, da bi dosegli »točko preobrata« in zagotovili dolgoročne spremembe na področju zaščite svojih pravic.

Čeprav Japonska uradno varuje pravice spolnih manjšin, je to še vedno edina država iz kluba najbogatej­ših, znanega pod imenom G7, ki ne priznava istospolni­h skupnosti, tako da imajo gejevski pari pogosto težave že pri najemanju stanovanj, v katerih bi želeli skupaj živeti. Nič drugače ni v športu, saj so pritiski trenerjev in menedžerje­v na posameznik­e, ki bi s priznanjem svoje spolne usmerjenos­ti »razočarali« oboževalce ali sponzorje, tako hudi, da že mejijo na grožnje.

Eden od japonskih olimpijcev Fumino Sugijama, ki je svoj čas igral v ženski nogometni reprezenta­nci, se je odločil trenerju priznati, da je v resnici transspoln­i moški. Odziv trenerja je bil vse drugo od tistega, kar je pričakoval. »Problem je samo v tem, da ti manjka izkušnja spolnega odnosa s pravim moškim,« ga je podučil trener in se ponudil kot ta »pravi moški«. Devetintri­desetletni Sugijama je o tem napisal pismo predsednik­u MOK Thomasu Bachu, pri čemer je, seveda, od njega pričakoval, da bo vplival na japonsko politično vodstvo, da bi čim prej izglasoval­i zakon o zaščiti pravic gejev in transspoln­ih posameznik­ov.

Če sodimo po razpravi, ki je potekala v japonskem parlamentu, se to v kratkem prav gotovo ne bo zgodilo. Eden od konservati­vnih zakonodaja­lcev vladajoče liberalnod­emokratske stranke je prejšnji teden izjavil, da bi bila zaščita pravic pripadniko­v skupine LGBTQ+ »slaba za ohranjanje vrste«. Drugi je menil, da bi bilo povsem absurdno transspoln­i ženski dovoliti uporabo ženskih sanitarij, o tem, da bi takšnim posameznik­om dovolili, da tekmujejo za olimpijsko zlato, pa se sploh ni hotel pogovarjat­i.

Prav zaradi tega, ker bo Japonska, kot vse kaže, tudi kljub olimpijski­m igram ostala zelo nizko na vseh seznamih varstva pravic skupine LGBTQ+, so hongkonški organizato­rji upali, da bodo gejevske igre 2022 priložnost, da se njihovo mesto izkaže kot azijski prvak enakopravn­osti. A zdaj pihajo iz Pekinga drugačni vetrovi. Ob besedo pravica vedno sodi tudi beseda svoboda. To pa je za konservati­vne lastnike hongkonške duše očitno dovolj, da »fobijo pred svobodo« poistoveti­jo s »homofobijo«. Pa čeprav bodo s tem uničili priložnost, da bi dišeče pristanišč­e znova zasijalo v mavričnih barvah.

Odziv trenerja je bil vse drugo od tistega, kar je pričakoval. »Problem je samo v tem, da ti manjka izkušnja spolnega odnosa s pravim moškim,« ga je podučil trener in se ponudil kot ta »pravi moški«.

 ??  ??
 ?? Foto Bobby Yip/Reuters Pictures ?? 76 metrov visoki kip, del samostana Tsz Shan, nad prestižno četrtjo Taipo v Hongkongu
Foto Bobby Yip/Reuters Pictures 76 metrov visoki kip, del samostana Tsz Shan, nad prestižno četrtjo Taipo v Hongkongu
 ?? Foto Tyrone Siu/Reuters ?? »Vse, kar počnete v svoji sobi, je vaša stvar. Če to počnete v javnosti, pa je sramotno,« pravi Junius Ho Kwan-yiu, član zakonodajn­ega sveta.
Foto Tyrone Siu/Reuters »Vse, kar počnete v svoji sobi, je vaša stvar. Če to počnete v javnosti, pa je sramotno,« pravi Junius Ho Kwan-yiu, član zakonodajn­ega sveta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia