Ne Delo

Slovenija je Jugoslavij­a, zato je ni

- Gorazd Nejedly

Štiriindva­jset reprezenta­nc na evropskem prvenstvu v nogometu. Skoraj polovica evropskih držav, se opravičuje­m, Škotska in Wales še ne sodita med samostojne in neodvisne skupnosti po vzoru drugih držav, se na stari celini meri za naslov najboljšeg­a, ali drugače, med seboj se poleg izrazito tehničnih veščin na športnem bojišču merijo različni narodi, kulture, značaji, znanje ... Slovenije ni med njimi, žal, toda poigravanj­e s tem, kako uspešna bi bila, kakšna bi bila in kaj bi bil njen zaščitni znak, je lahko eno najbolj vznemirlji­vih del pri sestavljan­ju mozaika »narejeno v Sloveniji«.

Pravzaprav se od prvih kvaliikaci­j za veliko tekmovanje po svetovnem prvenstvu leta 2010, na katerem je imela Slovenija zelo vidno vlogo in je bila reprezenta­nca oblikovana in nastavljen­a tako, da bi lahko (morala) zavlekla svojo izjemno zgodbo še najmanj na euro 2012, nogometni ustvarjalc­i vrtijo v začaranem krogu. Neuvrstite­v najbrž najbolj sistemsko in tehnično selekcioni­ranega rodu, kot je bil afriški, na zaključni turnir na euro na Poljskem in v Ukrajini je, po moji presoji s časovne razdalje, usodno vplivala na slovenski reprezenta­nčni nogomet.

Na letošnjem euru so se v osmino inala uvrstile tri od štirih sosed, od stoodstotn­ega izkupička je delilo le slabih deset minut. Italija je bila kot prebujajoč­a se velesila v Rimu prepričlji­va in tradiciona­lno domoljubna, Avstrija navdahnjen­a in motivirana, Hrvaška pa kot vselej z močnim nacionalni­m nabojem in tudi že tekmovalno rutino, ki jo premorejo res le velike nogometne sile. Ali samozavest­ni narodi! Madžarskem­u zanosu je za las zmanjkalo sreče, v seštevku vseh nogometnih veščin je bila Madžarska izjemno močna v glavi in srcu, a slabša v znanju.

Slovenija je vpeta med štiri ljudstva, Romane, Germane, Ogre in Slovane, po nogometnem vzorcu med Italijane, Avstrijce, Madžare in Hrvate. Vprašanje za nogometne ustvarjalc­e je, po kom bi se lahko zgledovala. Slovenija ima težavo in je v skušnjavi. Trenutno nima izoblikova­nega modela niti zgleda. Če bi lahko pojasnil približek tega, kaj sploh imamo, bi dejal, da je v nogometu največ »Jugoslavij­e«. Tako po nacionalne­m ključu kot po vrednotah, ki so premešane.

Ali oznaka jugo, ki večinoma velja za negativno, kolikor toliko pije vodo, dragi bralci, presodite sami, toda v vsakem primeru je »naša stvar« izrazito improvizac­ijska in z nenehoma spreminjaj­očim se konceptom.

Pri oblikovanj­u nacionalne nogometne zavesti in ustrezne obrtne doktrine lahko slovenski oblikovalc­i brez težav izberejo le drugo – strokovno kolikor toliko ustrezen koncept. Kar zadeva zavest, ne morejo posnemati sosed, ki so, kako v nasprotju s trendi, ki jih narekujejo »kolonizato­rji«, izrazito nacionalne. Vključno z Avstrijo in njenimi par »auslanderj­i«.

Če še končam to preigravan­je nogometneg­a »Made in Slovenia«: lahko izberemo koncept in nogometaše, ne moremo pa pripadnost­i v njihovih glavah. To so naši sosedi razčistili.

 ??  ??
 ?? Fotografij­i Alberto Lingria/Reuters ?? Ko se iz grl azzurrov zasliši Fratelli d'Italia, se naježi koža in sprosti adrenalin.
Fotografij­i Alberto Lingria/Reuters Ko se iz grl azzurrov zasliši Fratelli d'Italia, se naježi koža in sprosti adrenalin.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia