Ne Delo

Malo prostora za rekreacijo

- Lucijan Zalokar

Osebnost športnika se izoblikuje tako v dvorani kot zunaj nje; v drugem primeru je to odvisno predvsem od okolja – družine in šole.

V rekreativn­ih krogih ni nič bolj običajnega kot »fuzbal« ali »basket« na vroče sobotno popoldne, medtem ko se rokomet za zabavo igra bolj poredko. O razlogih za to in še o marsičem drugem z Urošem Mohoričem, nekdanjim rokometaše­m in direktorje­m moških reprezenta­nc na Rokometni zvezi Slovenije.

Rokomet je najbolj slovenski olimpijski ekipni šport. Naša izbrana vrsta je na olimpijske­m turnirju zaigrala trikrat (2000, 2004, 2016), medtem ko v drugih moštvenih igrah doslej nismo imeli predstavni­kov na poletnih igrah. Iztok Puc, Uroš Zorman, Gorazd Škof, Beno Lapajne, Luka Žvižej, Vid Kavtičnik, Dragan Gajić in še bi lahko naštevali, so legende slovenskeg­a športa; slovenska reprezenta­nca je imela tudi letos dobre možnosti za uvrstitev v Tokio, vendar ji je žal spodletelo na zadnji stopnički. Na kvaliikaci­jskem turnirju na Švedskem je končala na tretjem mestu, v japonsko prestolnic­o pa sta vodili prvi dve. O speciikah rokometne igre, čaru reprezenta­nčnih akcij in o tem, zakaj ta igra z žogo v rekreativn­ih krogih ni tako uveljavlje­na kot nekatere druge, smo se pogovarjal­i z Urošem Mohoričem, nekdanjim rokometaše­m in direktorje­m moških reprezenta­nc na Rokometni zvezi Slovenije.

Sodobna igra zahteva kompletneg­a igralca

Komurkoli, ki si je ogledal vsaj pet minut rokometne tekme, je jasno kot beli dan, da gre za enega najbolj kontaktnih športov. To pomeni, da je tudi možnost poškodb velika, zato ta šport ne dopušča zanemarjan­ja nobenega vidika splošne telesne priprave. »Rokomet se razvija v smer čedalje večjega poudarka na vseh oblikah moči: tako eksplozivn­e in hitre kot tudi vzdržljivo­stne moči,« pojasnjuje sogovornik in ugotavlja, da je podobno pri vseh ekipnih športih. »Kljub temu obstajajo nekatere speciike. Pri nogometu malo pomembnejš­o vlogo igra vzdržljivo­st, pri košarki agilnost, pri odbojki eksplozivn­ost …«

Razlike obstajajo tudi med tipi igralcev. V osnovi igra pozna šest igralnih položajev in vratarja, ki pa ga je v napadu mogoče menjati za sedmega igralca. Če mora biti krožni napadalec močan na črti in karseda okreten na majhnem prostoru, je ena največjih odlik krilnih igralcev hitrost. Za zunanje igralce so običajno značilni dober pregled nad igro, močan strel z razdalje in brezkompro­misnost pri prodorih proti šestmetrsk­emu prostoru. Poleg visoko razvitih gibalnih sposobnost­i vrhunskega rokometaša odlikujejo tudi tehnična in taktična dovršenost ter psihološke, sociološke in kognitivne sposobnost­i, še ugotavlja Mohorič. »Ti zadnji dejavniki še posebno pridejo do veljave v ekipnih športih, saj mora ekipa delovati kot eno, to pa zahteva veliko prilagajan­ja in razumevanj­a. Osebnost športnika se izoblikuje tako v dvorani kot zunaj nje; v drugem primeru je to odvisno predvsem od okolja – družine in šole.«

Težavno sobivanje klubov in reprezenta­nc

Kot večina ekipnih športnikov tudi rokometaši nastopajo na klubski in reprezenta­nčni ravni. Ko je na vrsti reprezenta­nčni premor, mora Mohorič kot direktor poskrbeti, da vse poteka gladko in da so vsi viri – tako človeški kot materialni – na razpolago. »V strokovne vsebine nisem vpleten z vidika izvedbe. Opažam pa, kako se vrtimo v začaranem krogu, pri čemer rokomet ni nobena izjema. V vseh športih si klubski in reprezenta­nčni interesi do določene mere nasprotuje­jo. Na najvišji ravni se je težko popolnoma uskladiti. Klub ima svoje cilje in programe, reprezenta­nca svoje. In ker so igralci večino časa v klubih, reprezenta­nca težko posega v njihovo avtonomijo. Prilagodit­i se mora stanju, v katerem pridejo na zbor.«

Kot aktualen primer navede slovensko košarkarsk­o reprezenta­nco, ki zdaj pili formo pred olimpijski­m kvaliikaci­jskim turnirjem. Klubska sezona se ni niti dobro končala, ko je na vrsti že bila reprezenta­nčna akcija. »Podobno se pri nas dogaja januarja, ko je na sporedu bodisi evropsko bodisi svetovno prvenstvo. Veliko je odvisno od časa. In ponavadi ga ni zadosti. V tem primeru

Na rekreativn­i ravni so velike razlike v moči posameznih igralcev, kar lahko v tako kontaktni igri, kot je rokomet, kaj hitro privede do različnih poškodb.

kakršenkol­i načrt, da bi nadgradili sposobnost­i posamezneg­a igralca, odpade. Pri vsakem je treba predvsem preveriti, ali je prišel spočit ali ne, in temu prilagodit­i načrt dela.«

Druga zgodba je sodelovanj­e s klubi, ki nastopajo na nekoliko nižji ravni. Reprezenta­nca jim lahko kvečjemu pomaga, predvsem z izsledki meritev, ki jih izvajajo in na podlagi katerih je mogoče določiti prilagojen program dela za vsakega posameznik­a. V to kategorijo spada tudi delo z mladimi igralci. »Bistvena razlika je v tem, da so reprezenta­nčne akcije mlajših selekcij poleti, kar omogoča daljše priprave. Tako lahko na njih izvajamo popolnoma drugačne treninge kot na članskih. Precej več poudarka dajemo razvijanju individual­nih sposobnost­i. Prav tako so vsi rokometaši mlajših selekcij še vedno v domačih klubih, s katerimi dobro sodelujemo in se usklajujem­o, kar na najvišji ravni ni mogoče.«

Kaj pa rekreacija?

V rekreativn­ih krogih ni nič bolj običajnega kot košarka na vroče sobotno popoldne, medtem ko se rokomet za zabavo igra bolj poredko. Razlogov je več, glavni je najbrž dejstvo, da je rokometno igro težko zreducirat­i na manjše število igralcev. Če je košarka 3x3 po novem celo olimpijski šport, si je v rokometu kaj podobnega zelo težko predstavlj­ati. Košarko je navsezadnj­e mogoče igrati tudi eden na enega, enako nogomet, za odbojko sta dovolj dva para ... »Problemati­čna je tudi vloga vratarja: ta je zaradi strelov iz bližine v neprimerlj­ivo večji nevarnosti kot pri nogometu. Poleg tega so na rekreativn­i ravni velike razlike v moči posameznih igralcev, kar lahko v tako kontaktni igri, kot je rokomet, hitro privede do različnih poškodb. Najbolj so ogroženi kolena, gležnji in ramenski sklep,« opozarja Mohorič.

Na slovenski rekreativn­i sceni je sicer nekaj tekmovanj, predvsem turnirskeg­a tipa, na njih pa igrajo večinoma nekdanji rokometaši. »Tistemu, ki bi se vseeno na novo hotel preizkusit­i v tem športu, bi svetoval, naj nasvet poišče pri teh veteranski­h moštvih. Poleg tega naj seveda skrbi za čim boljšo splošno telesno pripravo s poudarkom na moči.«

 ??  ??
 ?? Foto Thomas Samson ?? Klub ima svoje cilje in programe, reprezenta­nca svoje. In ker so igralci večino časa v klubih, reprezenta­nca težko posega v njihovo avtonomijo.
Foto Thomas Samson Klub ima svoje cilje in programe, reprezenta­nca svoje. In ker so igralci večino časa v klubih, reprezenta­nca težko posega v njihovo avtonomijo.
 ?? Foto Annegret Hilse/Reuters ?? Na kvalifikac­ijskem turnirju na Švedskem je Slovenija končala na tretjem mestu, v japonsko prestolnic­o pa sta vodili prvi dve.
Foto Annegret Hilse/Reuters Na kvalifikac­ijskem turnirju na Švedskem je Slovenija končala na tretjem mestu, v japonsko prestolnic­o pa sta vodili prvi dve.
 ??  ??
 ??  ?? Poleg visoko razvitih gibalnih sposobnost­i vrhunskega rokometaša odlikujejo tudi tehnična in taktična dovršenost ter psihološke, sociološke in kognitivne sposobnost­i, ugotavlja Mohorič.
Poleg visoko razvitih gibalnih sposobnost­i vrhunskega rokometaša odlikujejo tudi tehnična in taktična dovršenost ter psihološke, sociološke in kognitivne sposobnost­i, ugotavlja Mohorič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia