Ne Delo

Preglasna soseda kvari upokojensk­o idilo

- Mira Milena Miklavčič

Zaradi sosede so se prebudili vaši lastni spomini na otroštvo, na težavne odnose med vašimi starši.

Z možem sva se spoznala že v srednji šoli. V skupnem življenju sva doživela veliko lepega in nepozabneg­a. Po upokojitvi, ko so otroci odšli na svoje, se nama je izpolnila dolgoletna želja: kakšnih 30 kilometrov stran od Ljubljane sva našla ustrezno hišo in se preselila vanjo. Bila sva presrečna. Že dan po tem, ko sva prvič spala v novem domu, je sledil šok: navsezgoda­j naju je prebudilo kričanje in zmerjanje. Mislila sva, da se je komu kaj zgodilo, potem pa sva le ugotovila, da se bližnji sosedje odpravljaj­o v službo in šolo. Mučna situacija se je ponovila pozno popoldne, ko se je soseda vrnila domov. Moram reči, da sem na povišane glasove zelo občutljiva. Tudi moja mama je mislila, da bo očeta, ki je rad pogledal v kozarec, prevzgojil­a, če bo kričala nanj. Sčasoma sva z možem izvedela, da so se prejšnji lastniki preselili prav zaradi hrupa, ki ga povzročajo sosedje. Midva se ne bova selila, ker nama je tukaj zelo všeč. Tudi sosedova otroka sta prisrčna, zaupljiva. Kadar mame ni doma, sta pogosto pri meni. O ženski se na vasi govori marsikaj. V glavnem pa nič lepega. Kaj naj naredim, da me kričanje ne bo spravljalo ob živce?

Težav, ki se zgrnejo na nas, se lahko lotimo na več načinov, tudi z buldožerje­m ali zlepa – v rokavicah. Kdaj je čas za eno ali drugo možnost, moramo presoditi sami. Beg od težav pa ni rešitev!

Z lahkoto si predstavlj­am, kako ste se počutili, ko vas je že zarana prebudilo kričanje. Polni veselja, sreče in zanosa, ker ste s hiško končno dosanjali dolgoletne sanje, ste boleče pristali na trdih tleh. Namesto ptičjega petja so vas vrgli iz postelje povišani glasovi, ki niso skoparili niti z vulgarnost­mi. Ves dan ste bili v šoku, prepričani, da doživljate nočno moro. Upali ste, da se boste vsak trenutek prebudili in bo vse tako, kot bi moralo biti. Žal se vam želja ni uresničila.

Zdi se vam, da se soseda ne ozira ne na javno mnenje ne na lastno družino, počne točno tisto, kar ji v nekem trenutku pade na pamet. Če bi bili izpadi občasni, bi bili tiho, ker pa se ponavljajo iz dneva v dan, so zelo moteči. Drugi sosedje imajo srečo, da so od nje oddaljeni kakšnih sto metrov, vi jo imate tik pred nosom. Za prvo silo ste si kupili čepke za v ušesa, a se nanje ne morete navaditi. Moteči so vam in nadležni. Prebujate se že malo po peti uri in kar v temi »čakate«, kdaj se bo začelo. Niti en sam samcat dan vas ženska ne pusti na cedilu.

Menda dela kot kuharica v nekem domu za starejše. Kaj, če se tudi tam obnaša tako, kot se doma? Razmišljat­e, da bi kolesarnic­o, ki je na drugi strani hiše, preuredili v spalnico, pa se možu ne ljubi. Ker ima srečo, da spi kot polh, tako in tako trdi, da pretiravat­e.

Sosedova fanta, stara deset in dvanajst let, sta vam hitro prirasla k srcu. Pravite, da tudi zato, ker živijo vaši vnuki precej daleč stran in jih bolj poredko vidite. Sta zelo zaupljiva, o življenju doma vam povesta marsikaj. Odraščata bolj kot ne kot samorastni­ka. Sama pazita drug na drugega. Dokler ni bilo vas, sta bila do večera, ko je prišla domov mama in s seboj prinesla kaj za pod zob, največkrat lačna. Uživate ob njunem čebljanju, tudi onadva sta vam hvaležna, da poskrbite zanju. Včasih se vprašate, ali starši vedo, da se družite. Nikoli še niste slišali besede zahvale, resnici na ljubo je niti ne pričakujet­e. Fanta sta v šoli odličnjaka, kako jima uspeva, je za vas velika uganka.

Ko so vam vaščani povedali, da njun oče raje poseda na bregu bližnje reke, kot bi bil doma, niste verjeli, dokler ga niste nekoč sami videli.

Vse življenje ste delali v finančnem sektorju, nikoli pa niste prišli v stik z osebnimi težavami svojih sodelavcev. Zdelo se vam je, da jih ali niso imeli ali pa so jih drug pred drugim skrivali. No, če je bilo res tako, ste imeli veliko srečo. Težko bi našli človeka, ki bi mu bilo v življenju prizanesen­o.

Zanimivo, kajne, kako nas ulovi preteklost, in to takrat, ko najmanj pričakujem­o! Zaradi sosede so se prebudili vaši lastni spomini na otroštvo, na težavne medsebojne odnose, ki so jih imeli starši. Po več kot petdesetih letih se sprašujete, je bil mamin povišani glas rezultat nesporazum­ov z očetom, je imela psihične težave ali pa se preprosto ni znala zadržati in primerno obnašati? Kdo ve, s kakšnimi težavami se mora ubadati vaša soseda? Zakaj se ne bi z njo pogovorili, ji pomagali? Kaj pravite? Veste, vsak zakaj ima svoj zato. Kdo ve, morda je v resnici čisto v redu oseba, le moči nima, da bi na miren in strpen način uredila svoje težave? Če se njen mož izogiba doma, to lahko tudi pomeni, da se nanj ne more nasloniti.

Nekateri ljudje z lahkoto obvladajo obveznosti tako doma kot v službi, drugim nikakor ne uspe. Pojma nimate, kako je s sosedo. Lahko ji nadrejeni pijejo kri, morda ima zdravstven­e težave? Kadar nam gre dlje časa vse narobe, se težko smejimo in smo dobre volje.

Na vasi, kjer se med seboj zelo dobro poznamo, imamo navado, da si sosedje pomagamo. Žal ne povsod, marsikje pa. Dober sosed bo zmeraj naredil vse, da bo tistemu na drugi strani plota priskočil na pomoč. Danes jaz tebi, jutri ti meni!

Pa tudi: lepa beseda dela čudeže! Če stopite do nje in se ji poskušate približati na štiri oči, z veliko dobronamer­nosti v srcu, boste navsezadnj­e koristili tudi sebi. Lahko se zgodi, da vam bo gospa prisluhnil­a, se z vami pogovorila, vam zaupala. Če bo po vašem odhodu malo bolj pazila na povišane tone, boste vsi zadovoljni, še najbolj pa njena sinova.

Ne pozabite: navade, zlasti tiste odbijajoče in neprijetne, nam s časom postanejo tako domače, da se jih niti zavedamo ne več! Kot razumevajo­ča starejša gospa, ki razume, da se stiske rešujejo, ne pa kopičijo oziroma pometajo pod preprogo, boste lahko vsaj za milimeter obrnili kolo vaše skupne usode!

Še to: vaški jeziki, ki so lahko tudi zlobni, meljejo marsikaj. Počakajte, da jim pridete v zobe, boste videli, da imam prav!

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia