Ne Delo

V srcu Posavja

- Agata Rakovec Kurent, besedilo Voranc Vogel, fotografij­e

Topli dnevi kličejo na lepše in Nedelo vas bo vse tja do srede septembra vabilo, da z nami odkrivate lepote Slovenije. Na skrite in manj skrite poti se podajamo z našima partnerjem­a, podjetjem Autocommer­ce, ki bo ob koncu akcije enega od bralcev, ki bo glasoval za izlet po svojem okusu, nagradil z vikend vožnjo z vozilom Mercedes-Benz razreda B, ter podjetjem Medisanus, ki bo za glavno nagrado podarilo dva izdelka Zinzala pršilo, By by bites roll on in Zinzala gel ter 20 tolažilnih nagrad Aromatatoo­ji. Ker nas vse že srbijo pete, kar začnimo. Za uvod vas vabimo v mesto na sotočju Save in Krke z bogato zgodovino in čudovitim zaledjem. Čeprav so Brežice po velikosti šele na 26. mestu med slovenskim­i mesti, imajo skupaj s čudovito okolico marsikaj pokazati.

Vzgodovins­kih virih je bilo mesto prvič omenjeno leta 1249, toda zaradi ugodne lege ob rekah je to območje poseljeno od pradavnine naprej. Na nekdanjem sejmišču so odkrili keltske grobove iz 2. stoletja pred našim štetjem, Slovani pa so na levem bregu Save ustanovili naselbino z imenom Gradišče. Proti koncu 12. stoletja so Brežice postale upravno in gospodarsk­o središče salzburške posesti v Posavju.

V zavetju mogočnega gradu

Staro mestno jedro vas bo navdušilo z edinstveni­m utripom številnih kavarn, restavraci­j, slaščičarn in trgovinic.

S parkiranje­m kje v bližini ne boste imeli težav, saj je parkirnih mest dovolj. Predlagamo, da ogled mesta začnete na severni strani, pri podružničn­i cerkvi svetega Roka iz leta 1764, in nadaljujet­e proti največji mestni znamenitos­ti, gradu. Od cerkve svetega Roka vas pot vodi mimo današnje gimnazije, kjer je bil nekoč frančiškan­ski samostan, na Trgu izgnancev pa vas bo osupnila Nemška hiša, simbol iz časa na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ko je bilo mesto eno izmed središč narodnostn­ih bojev. Nadaljujte mimo nekdanjega Narodnega doma, cerkve svetega Lovrenca in hiše družine Del Cot do Mestne hiše, v kateri je danes urejena trgovina lokalnih ponudnikov. Tu najdete vse, od hrane, vinoteke s posavskimi vini do spominkov. Ves čas vas bo spremljal razgled na Vodovodni stolp iz leta 1914, ki je s svojimi 46 metri višine simbol Brežic.

Osrednja mestna znamenitos­t je mogočen grad. Današnjo podobo je dobil v 16. stoletju, prvič pa je bil kot castrum omenjen leta 1249. V njem sta bila tudi sodišče in kovnica denarja. Prvotno je bil zavarovan z vodnim jarkom, nad katerim se je pel dvižni most. Utrjeni brežiški grad je bil edini grad v Posavju, ki se je v 16. stoletju ubranil med slovensko-hrvaškim kmečkim uporom. Njegova največja znamenitos­t je slovita Viteška dvorana, največja baročna dvorana na Slovenskem s posvetnimi freskami. V gradu domuje Posavski muzej z bogato arheološko in etnološko zbirko. Pravokotna dvonadstro­pna renesančna stavba ima na dvoriščni strani dva arkadna hodnika s toskanskim­i stebri. Ne pozabite se ozreti po dvorišču, kjer sta na zidu naslikani sončni uri.

Pot od gradu se konča na rečnem nabrežju. Tu se nad Savo in Krko razteza stari železni most, ki je priljublje­na točka za fotografe in ljubitelje narave (zdaj je sicer nedostopen, ker ga obnavljajo). Dolg je 360 metrov in je najdaljši rečni most v Sloveniji. V bližini je bila pred leti zgrajena hidroelekt­rarna z velikim akumulacij­skim jezerom. Če od vhoda v grad krenete po bližnjici proti Vodovodnem­u stolpu, pa se znajdete v Gasi, zdaj poimenovan­i Ulica stare pravde. Poteka polkrožno od srednjeveš­kih južnih mestnih vrat pri gradu do nekdanje pošte. V prejšnjih stoletjih so hiše, ki so v strnjenem nizu prizidane na staro mestno obzidje, zasedali predvsem obrtniki. Letos ulico na pobudo stanovalce­v znova krasijo oleandri, po katerih je nekoč že slovela.

Navdušenci nad zgodovino boste očarani tudi nad okolico Brežic. Nedaleč stran so še sevniški, brestanišk­i, bizeljski grad in grad Mokrice. Slednji je preurejen v hotel in ponuja stilno urejene apartmaje, vinoteko, galerijo, prostor za kulturna srečanja in poroke. Ob njem je velik park s stoletnimi drevesi, jezero je primerno za ribolov, okoli gradu se razprostir­a tudi igrišče za golf.

Naravne lepote ter vodni in gurmanski užitki

Glavna turistična atrakcija teh krajev so seveda Terme Čatež, ki so največji termalni kompleks v državi. Moč zdravilne termalne vode lahko prav tako izkusite v Termah Paradiso v bližnji Dobovi, ki so najmlajše terme v državi. Ob reki Krki so tudi naravna kopališča, kjer se lahko preizkusit­e še v vožnji s supom, kajakom ali kanujem. Aktivnejši­m izletnikom bodo na kožo pisane številne

pohodniške in kolesarske poti po okoliških gričih ter označena Brežiška planinska pot. Lep razgled se ponuja tudi z bližnjega Šentvida.

V Kapelah, nekaj kilometrov iz Brežic, je 460 hektarov veliko območje zamočvirje­nih travnikov, ki so del Nature 2000, ter zavarovano območje, naravni spomenik Jovsi.

Tu se lahko predate miru in opazovanju živalskega in rastlinske­ga sveta. V mozaiku močvirnati­h travnikov domuje kosec, ena naših najbolj ogroženih vrst ptic. Opazujemo lahko veliko vrst dvoživk, kačjih pastirjev, metuljev in bobra. Sprehodimo se po markirani Koščevi poti, ki iz Kapel vodi mimo informacij­skih točk do opazovalne­ga stolpa ob mlaki in obronkov Jovsov. Ob močvirju boste opazili oglodana drevesa, kar pomeni, da se nekje v bližini skriva bober, če boste imeli srečo, ga mogoče srečate.

Tik ob glavni cesti v smeri proti Brežicam se ustavite še v Dobravi, gozdu, ki prav tako spada v območje Natura 2000. Obsega naravovars­tveno pomembne gozdove hrasta in belega gabra, ki so življenjsk­i prostor srednjega detla in drugih ogroženih gozdnih vrst ptic. Ko vas vodne aktivnosti in rekreacija zlakotijo, ne boste razočarani. Ustavite se lahko na kakšni od domačij ali v vinotočih ob Podgorjans­ki ali Bizeljsko-sremiški vinski cesti, v restavraci­jah pa boste našli vse od tradiciona­lnih dobrot do sodobne kulinarike. Najzahtevn­ejši jedci boste na svoj račun prišli v Ošteriji Debeluh na robu starega mestnega jedra. Izbirate lahko med štiri-, šest- in osemhodnim­i meniji, odvisno od trenutnega navdiha chefa Jureta Tomiča in svežih sezonskih sestavin iz lokalnega okolja, ki so na voljo.

 ??  ?? Vodovodni stolp je simbol mesta. Leta 1914 je bil zgrajen za potrebe mestnega vodovoda. Visok je 46 metrov, v večjem delu je okrogel, na vrhu pa ga zaključuje osmerokotn­i rezervoar, ki je postavljen na šestnajsti­h konzolah. Čudovita Viteška dvorana v brežiškem gradu Foto Agata Rakovec Kurent
Vodovodni stolp je simbol mesta. Leta 1914 je bil zgrajen za potrebe mestnega vodovoda. Visok je 46 metrov, v večjem delu je okrogel, na vrhu pa ga zaključuje osmerokotn­i rezervoar, ki je postavljen na šestnajsti­h konzolah. Čudovita Viteška dvorana v brežiškem gradu Foto Agata Rakovec Kurent
 ??  ?? Nemška hiša, simbol iz časa na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ko je bilo mesto eno izmed središč narodnostn­ih bojev.
Nemška hiša, simbol iz časa na prelomu iz 19. v 20. stoletje, ko je bilo mesto eno izmed središč narodnostn­ih bojev.
 ??  ??
 ?? Foto Agata Rakovec Kurent ?? Posavski muzej Brežice se ponaša z zanimivimi zbirkami.
Foto Agata Rakovec Kurent Posavski muzej Brežice se ponaša z zanimivimi zbirkami.
 ?? Foto Marko Feist ?? Krka je priljublje­na tudi pri navdušenci­h nad supanjem.
Foto Marko Feist Krka je priljublje­na tudi pri navdušenci­h nad supanjem.
 ??  ??
 ??  ?? Dobrote iz gostilne Debeluh
Dobrote iz gostilne Debeluh

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia