Ne Delo

ZA MLADE IN MLADE PO SRCU

-

V Posavju ne bo dolgčas niti najmlajšim. Zbrali smo nekaj zabavnih predlogov, nad katerimi bodo navdušeni vsi družinski člani.

Na kolo ali na rolko

Za vse generacije je primeren sprehod ali kolesarjen­je ob drugem največjem akumulacij­skem jezeru v Sloveniji, kjer so na nasipu urejene poti z razgledom in neposredni­m dostopom v gozd Vrbina.

Otroci lahko ob elektrarni opazujejo ribje steze, mečejo kamenčke in razigrano tekajo daleč stran od prometa. Ob sprehodu skozi Vrbino vas bo spremljalo ptičje petje, morda pa vam pot prekriža tudi kakšna srna. Po sprehodu ali kolesarjen­ju se lahko usedete pri skate parku in opazujete mlade ob izvajanju različnih trikov. Če ste prišli v Brežice z avtodomom, lahko brezplačno parkirate na bližnjem parkirišču za avtodome in se odpravite na ogled starega mestnega jedra.

Druženje z domačimi in eksotičnim­i živalmi

Na kmetiji Na jasi v Selah pri Dobovi bodo otroci uživali, obdani s približno 250 živalmi, od domačih do bolj eksotičnih, ki jih lahko tudi božajo. Za najmlajše imajo igrala in senzorno pot, starejši pa boste občudovali zeliščni vrt in zanimiv rastlinski svet. Poleti so odprti med 9. in 12. ter med 15. in 21. uro, cena družinske vstopnice (dva odrasla in dva otroka) pa je 13 evrov. Več informacij najdete na spletni strani www.najasi.si.

Z brodom čez Savo

V bližini Brežic se je v vasici Mostec vse do danes ohranil edinstven brod, ki vabi na prav posebno doživetje. Goste vsakodnevn­o vozi čez reko Savo iz Term Čatež v vas Mostec in nazaj. Na dogodivšči­no se lahko podate kadar koli, saj brod deluje vse leto, če je vodostaj reke primeren. Izlet lahko združite tudi z ogledom vasice Mostec, kjer si privoščite kaj za pod zob ali pa raziskujet­e poti ob reki Savi po nasipu vse do čudovitih savskih brzic.

Iskanje skritega gesla

Ko se boste naveličali kopanja in sončenja, jo lahko uberete na Šentvid. Čateževa energijska pešpot vas iz Term Čatež ob reki Savi pelje do vasi Čatež ob Savi. Tam se podate v gozd z označenimi energijski­mi točkami in se počasi vzpenjate na vrh Šentvida, kjer vas bo osupnil razgled na Krško-Brežiško polje.

Na vrhu je cerkvica sv. Vida, kjer pozvonite in si nekaj zaželite.

Med vzponom spoznate Gorjana, klenega prebivalca Gorjancev iz burnega 16. stoletja. Odkriti morate osem zabojev in si zapomniti simbole, ki so skriti v njih, ter vrstni red najdenih zabojev. Zadnji zaboj vam razkrije skrito Gorjanovo geslo.

Zabava v parku

Sončno popoldne lahko po ogledu brežiškega gradu preživite v grajskem parku ob njem. Zasnovala ga je družina Attems v prvi polovici

19. stoletja. Park ponuja kratko učno pot, najmlajši bodo uživali na lesenem vlaku in drugih igralih ter preizkušal­i svoje spretnosti v hoji na premikajoč­ih se kladah. Za odrasle je zraven majhen fitnes na prostem, tisti bolj lenobni pa lahko čas, ko se najmlajši zabavajo, izkoristit­e za kavo na terasi bližnjega MC hostla z razgledom na park.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia