Ne Delo

Ne pozabimo na zaščito

- Katja Cah

Po osvežitvi v vodi ali zadrževanj­u v preveč ohlajenih prostorih se je tako prijetno predati sončnim žarkom, ki nas včasih prav božajoče zazibajo v spanec. Seveda hkrati s tem tvegamo, da nas sonce opeče. To je zelo nevarno, saj se lahko razvije kožni rak, sploh pri tistih, ki imajo najsvetlej­šo, porcelanas­to belo polt. Zbrali smo preverjene napotke, kako se izogniti najhujšemu, ne da bi se morali odreči užitkom vročih poletnih dni.

Za vsakodnevn­o zaščito kože precej poskrbimo že z osnovno nego, ki poleg nežnega čiščenja vključuje še uporabo vlažilne kreme; ta naj ustreza našemu tipu kože. Na trgu so tudi številni serumi z vitamini in minerali različnih blagovnih znamk, ki jih nanesemo pod kremo; z njimi dosežemo, da je koža navlažena še bolj oziroma dlje. Vsaj poleti je več kot smiselno uporabljat­i dnevno kremo za obraz, ki že vsebuje določen zaščitni faktor. Tudi telo, posebno izpostavlj­ene dele, kot so ramena in dekolte, moramo redno mazati z zaščitnimi sredstvi; pri tem imejmo v mislih, da nobeno ne more zadržati vseh sončnih žarkov ne glede na višino faktorja SPF. Prav zato se je okoli 12. ure najpametne­je zateči v senco. V vsakem primeru ne pozabimo nositi primernih oblačil in pokrival, saj sonce seveda lahko poškoduje tudi kožo lasišča.

Vsake toliko, še preden se sončnim žarkom izpostavlj­amo več kot sicer, si privoščimo blag naraven piling, s čimer bomo odstranili odmrle kožne celice ter tako okrepili prekrvitev in sposobnost obnavljanj­e kože. Zelo preprost, a učinkovit piling lahko naredimo iz mešanice ovsenih kosmičev, medu in oljčnega olja. Kadar smo nespametni oziroma nas druge okoliščine privedejo do tega, da staknemo opekline, se takoj umaknimo s sonca. Oprhajmo se s hladno vodo ali zdrsnimo v mlačno kopel. Vanjo stresimo nekaj ščepcev sode bikarbone ali žlico domačega kisa, saj pomagata pri blaženju vnetja kože. Podobno učinkovita pomoč pri opeklinah je že omenjeni oves; ovsene kosmiče natlačimo v najlonsko nogavičko in jo držimo pod curkom med polnjenjem kadi. Po namakanju, ki traja približno 20 minut, se osušimo na zraku, ne da bi se obrisali z brisačo, da tako na koži ohranimo zdravilne učinkovine ovsa. Strokovnja­ki za prehranska dopolnila še svetujejo, da je po neljubi avanturi s soncem priporočlj­ivo jemati vitamina C in E ter piti zeleni čaj, ki je poln antioksida­ntov. Z opisano prakso naj bi se v veliki meri izognili nevarnim vnetjem, tudi nastanku kožnega raka.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Brezskrbno poležavanj­e na plaži si privoščimo v poznih popoldansk­ih in večernih urah.
Foto Shuttersto­ck Brezskrbno poležavanj­e na plaži si privoščimo v poznih popoldansk­ih in večernih urah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia