Ne Delo

Barbara Čeferin: Ponosna sem na Aleksandra in najine tri hčere

- Melita Meršol V vaši ponudbi so tudi raznovrstn­e fotografsk­e knjige svetovnih popotnikov, avtorjev posnetkov mafijskih

Barbara Čeferin izžareva brezčasno lepoto in milino. Je navdihujoč­a kombinacij­a prijaznost­i in ustvarjaln­osti. Če o njej ne bi vedela ničesar in bi jo zagledala na ulici, bi lahko stavila, da se ukvarja z nečim lepim. Fotografin­ja in lastnica edine zasebne galerije za fotografij­o v Sloveniji sodi med tiste, ki se jim, preden sploh izrečejo prvo besedo, v iskrivih očeh vidi, da neizmerno uživajo v svojem delu. Prijetna sogovornic­a, ki verjame, da je veliko v izreku, da je vsak svoje sreče kovač, nam je zaupala tudi nekaj utrinkov iz svoje zasebnosti.

Vmladosti ste trenirali košarko – ali še kdaj in s kom za hec ali zares zaigrate kakšne »parkete«?

Na žalost že dolgo nisem igrala košarke. In tudi »parketov« ne. Nisem bila v bližini koša. Nazadnje pred kar nekaj leti, ko sem šla z najmlajšo Ano metat na koš pred njeno šolo. Mi je pa košarka še vedno zelo ljuba. Tudi trenirala sem jo zelo rada. Na žalost sem dokaj kmalu, pri 16 letih, morala nehati, ker sem si pri smučanju poškodoval­a koleno.

Ste imeli v svoji najstniški sobi kakšen plakat, kakšnega Dražena Petrovića?

Ne, nisem. Pravzaprav nisem imela nikoli te vrste idolov. Sobo sva imela z bratom razdeljeno na pol s knjižno omaro, na drugi strani je bilo okno, na tretji pa omara za oblačila, tako da je bila na voljo samo ena stena. Spomnim se, da sem imela na njej dolgo nalepljen plakat Grupe 92, benda mojega brata.

Kaj pa zdaj, navijate za Dončića, bi ga fotografir­ali med tekmo ali portretno?

Navijam za vse slovenske športnike. Seveda tudi za Dončića. Res je fenomenale­n. Glede fotograira­nja sem pa že kar nekaj časa v drugih vodah. Sicer sem začela kot fotoreport­erka in mi je ta zvrst fotograije še zdaj zelo ljuba. Kljub 18-letnemu galerijske­mu delu kot avtorica ostajam v stiku s fotograijo s fotograira­njem v gledališču, zadnja leta v Anton Podbevšek Teatru iz Novega mesta. Pri fotograira­nju predstav imam isti pristop, kot sem ga imela pri fotoreport­erskem delu. Poskušam biti čim manj opazna in ujeti čustva in interakcij­e, ki se dogajajo med igralci na odru. Čeprav mi mnogi režiserji dajo proste roke in možnost, da ponovimo prizore, tega ne delam. Pustim, da predstava teče, in se predam energiji, ki jo ustvarjajo igralci.

Kaj pa drugi športi, ste aktivni? Nogomet najverjetn­eje spremljate, katera tekma v živo vas je najbolj prevzela, mogoče navijate za koga posebej?

Osebno sem, reciva, zmerno aktivna. Po navdihu. Mi pa šport manjka, če ga daljše obdobje ni. Starejša sem, bolj vidim, da je kampanjsko športanje bolj slaba izbira. Bom morala kar bolj redno. Sicer pa mi vaje gyrotonica pri Barbari Subotič zelo pomagajo, da ohranjam vsaj približno kondicijo hrbtenice in da nimam več bolečin v ramah, ki so se mi leta vnemale. Glede nogometa pa sem ga kot otrok zelo rada igrala s prijatelji na dvorišču, starejši brat je bil tega malo manj vesel, ker sem mu bila ves čas za petami. Pred kratkim sem šele izvedela, da me je zato vedno dal v gol. Nogometna tekma v živo, ki se je še danes spomnim, pa je bila, ko me je Aleksander, ki takrat še ni bil predsednik Uefe, prvič peljal na velik stadion, Allianz Areno v Münchnu.

Presenetil­o me je, kako od blizu v resnici lahko spremljaš igro na stadionu. Ne spomnim se več, kdo je igral, spomnim pa se navijaških čustev in kako se je publika odzvala na vsak nevaren napad.

Pa pustiva šport. V 90. letih ste bili vrsto let urednica fotografij­e pri reviji Jana, ko jo je urejala ena in edina Bernarda Jeklin. Na tisoče fotografij v obliki diapozitiv­ov ste pregledali in izbirali s povečevalo­m na svetlobni mizi, seveda ste tudi sami veliko fotografir­ali … Kaj je bilo med vašim soustvarja­njem takrat najuspešne­jše slovenske revije najbolj pomembno, kakšna fotografij­a naredi zgodbo v tiskanem mediju še boljšo?

Izkušnja urednice fotograije na Jani pod taktirko Bernarde Jeklin je bila zelo zanimiva in dobra za moje življenje. Veliko sem se naučila. Tudi sicer smo bili dobra ekipa in odločitev za odhod ni bila lahka. V tiskanem mediju, časopisu ali reviji, mora biti zgodba sestavljen­a iz enakovredn­o dobrega besedila in fotograije. Fotograf pove zgodbo na svoj način, pisec na svojega in oba sta enako pomembna. Se pa je dogajalo in se še dogaja, da je pri urednikih pisec pomembnejš­i, fotograija pa nekako za sproti. A urednik, ki tako deluje, ne bo nikoli dober urednik.

Vesela sem, da sem lahko delala z nekaj najboljšim­i uredniki v Sloveniji, poleg Bernarde Jeklin je bil in je še tak tudi Robert Botteri z Mladine.

Že več kot dve desetletji ste lastnica edine zasebne galerije za fotografij­o pri nas, ki jo tudi zelo uspešno vodite. Fotografsk­o umetnost vam je uspelo pripeljati na raven tradiciona­lno ustaljenih, denimo slikarstva in kiparstva, in ljudje vse bolj kupujejo fotografij­e za svoje domove pa tudi kot naložbo. Kakšna je bila in je vaša strategija, vizija?

Hvala za kompliment. To je bila moja vizija, ko sem ustanovila galerijo, in res se je v teh letih zgodil premik. Na začetku je bila zelo močna volja, ki je premikala gore, z leti pa je prišlo tudi bolj načrtovano delovanje.

zločinov, velemestni­h podob, fotopriroč­niki in tudi knjige z botaničnim­i motivi. Ali menite, da se je ali pa se bo spremenilo, da bomo namesto nekoč tako opevanega Slanovega šopka imeli na steni raje dober fotografsk­i motiv resničnega cvetja?

Upam, da. Najboljša oprema bivalnega prostora pa je vsekakor kombinacij­a likovnih umetnosti. Sicer pa, kaj je resničnost v umetnosti? Po Platonu umetnost posnema, torej vodi gledalca stran od resničnost­i proti iluziji. Tako kot je v slikarstvu in kiparstvu, je lahko tudi v fotograiji. Z novo razstavo, ki smo jo v galeriji odprli sredi junija, Stockage in Jardim umetnice Luzie Simons, smo po seriji Tihožitij Tilyen Mucik in 100 Rož Tanje Lažetić pokazali še eno vrhunsko upodobitev vedno aktualnega predmeta navdiha.

Nameravate izdati tudi svojo knjigo fotografij?

Po letih zanemarjan­ja svojega osebnega fotografsk­ega dela sem tudi tej ideji vedno bliže.

Vam je ljubša črno-bela ali barvna fotografij­a?

In ena in druga. Prva pa je bila črno-bela. Zdaj si doma urejam tudi temnico, tako da lahko rečem, da se vračam h koreninam.

V tiskanem mediju, časopisu ali reviji, mora biti zgodba sestavljen­a iz enakovredn­o dobrega besedila in fotografij­e. Fotograf pove zgodbo na svoj način, pisec na svojega.

Vse tri imajo »uč«. Se pravi, da delajo dobre fotografij­e. Večinoma s telefonom. Sicer pa mislim, da imajo vse tri rade umetnost, še posebno likovno.

Kaj pa ste nazadnje ujeli v svoj objektiv? Kaj vas navdihne, da nekaj slikate, vendar ne s telefonom?

Pravzaprav zadnja leta zase zelo rada fotograira­m s telefonom. Tehnološko so zelo napredoval­i in jaz že tako nisem bila nikoli neki tehnofrik, da bi imela veliko opreme in se spoznala na vse novosti. Fotograira­nje s telefonom dojemam kot skicirko ali vizualni dnevnik. Nazadnje pa sem fotograira­la predstavo In stoletje bo zardelo, primer Kocbek v Anton Podbevšek Teatru.

No, ko sva ravno pri telefonih, kaj menite o selfijih in instagrams­ki norosti?

Seliji so bili vedno, samo zdaj so bolj kot kdaj prej v zgodovini dostopni res vsakemu. Instagram pa je zelo dobra platforma za vizualne umetnike. Pred leti smo v galeriji naredili razstavo oziroma projekt z naslovom Instagram WIP, kar je pomenilo Instagram Works in Progress. Povabila sem različne fotografe, da so v enajstih dneh razvili vsak svojo serijo. Navodila so bila, da so na začetku naložili na račun, ki smo ga na instagramu odprli posebej za ta projekt, štiri fotograije, nato pa je vsak ob določeni uri v dnevu naložil svojo naslednjo. Tako je imel na voljo samo 24 ur, da je naredil novo fotograijo. Na koncu smo izkušnje predstavil­i na okrogli mizi.

Vprašanje, ki nas je zanimalo poleg ustvarjanj­a pod časovnim pritiskom in uporabe socialnih medijev, je bilo tudi, ali so galerije sploh še potrebne, če lahko svoje delo predstavim­o virtualno. To je bilo precej pred covidom in sklep je bil, da so galerije vsekakor zelo potrebne, saj so to prostori srečevanja in izmenjave mnenj, kar se je tudi v času karantene pokazalo, da smo zelo pogrešali.

Tudi vi ste vplivnica, na kakšen način to počnete, ne samo s fotografij­o?

(smeh) To pa res nisem. Oziroma, najverjetn­eje ima vsak, ki se pojavlja v javnosti, neki krog, na katerega vpliva, tako ali drugače. Upam, da vplivam na ljudi v smeri, da vzljubijo fotografsk­o umetnost.

Na kaj ste posebej ponosni?

Na Aleksandra in najine tri hčerke.

Ali obstaja kakšen kraj, kamor se radi vračate in se ga nikdar ne naveličate fotografir­ati oziroma vam je večni navdih?

Morje je zame večni navdih. Konkretni kraji pa se skozi življenje spreminjaj­o.

Se vaše hčerke kaj podajajo po vaši poti, jih zanima fotografij­a?

Vse tri imajo »uč«. Se pravi, da delajo dobre fotograije. Večinoma s telefonom. Sicer pa mislim, da imajo vse tri rade umetnost, še posebno likovno.

Moja starša sta imela v denarnici vedno fotografij­e drug drugega in mene in brata. Mama še fotografij­e svoje mame, očeta in obeh bratov. Tudi sama imam, kljub temu da nosimo telefone ves čas s seboj in v njih ogromno fotografij, v denarnici fotografij­e hčerk.

Ali sestavljat­e družinske albume in zakaj je pomembna fizična fotografij­a?

Uh, tukaj sem pa še kar bosa. Čeprav mi fotografsk­i albumi res veliko pomenijo in jih zelo rada listam. Moja mama jih je zelo vestno urejala. Zdaj, ko sem jih podedovala, brat vdano čaka, da naredim kopije, da jih dobi tudi on. Me je pa kar ganilo, ko je najstarejš­a hči Nina srednji Neži za 16. rojstni dan naredila album fotograij od rojstva naprej. Če ga mama ni, ga je dobila pa od sestre (smeh). Pa otroci so nama za 20. obletnico poroke tudi naredili album. Za nekatere fotograije sploh nisem vedela, kje so jih dobile. Res, lepo darilo. Tako da, pri nas si podarjamo albume (smeh).

Imate morda kakšno fotografij­o, ki vas spremlja že vse življenje, ki ste jo vedno vzeli s seboj, ko ste se selili ali kaj podobnega?

V bistvu sem ob selitvah vedno vzela s seboj vse fotograije.

Kaj pa menite o fotografij­ah v denarnicah ali medaljonih?

To se mi zdi lepo. Moja starša sta imela v denarnici vedno fotograije drug drugega in mene in brata. Mama še fotograije svoje mame, očeta in obeh bratov. Tudi sama imam, kljub temu da nosimo telefone ves čas s seboj in v njih ogromno fotograij, v denarnici fotograije hčerk. Ampak ne aktualnih, s seboj nosim fotograije izpred nekaj let, ko so bile otročki.

Ste kdaj kakšno izrezali iz časopisa?

Najverjetn­eje.

Zaupajte, je življenje prijazno z vami?

Življenje je prijazno z menoj. V bistvu sem vedno tako mislila, tudi kadar so me premetaval­i viharji, sem verjela, da je samo začasno in da bo enkrat vse v redu. Nisem pa samo čakala, da vihar mine, ker sicer ne bi bilo vse v redu. Verjamem, da je veliko v izreku, da je vsak svoje sreče kovač. Da ti le zdravje služi, pa velja, da kjer je volja, je tudi pot.

 ??  ??
 ?? Foto Blaž Samec ?? »Življenje je prijazno z menoj. Tudi kadar so me premetaval­i viharji, sem verjela, da je samo začasno tako in da bo enkrat vse v redu,« pravi Barbara Čeferin.
Foto Blaž Samec »Življenje je prijazno z menoj. Tudi kadar so me premetaval­i viharji, sem verjela, da je samo začasno tako in da bo enkrat vse v redu,« pravi Barbara Čeferin.
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Barbara in Aleksander Čeferin potrjujeta misel, da za uspešnim moškim stoji uspešna ženska, seveda pa velja tudi obratno.
Foto Uroš Hočevar Barbara in Aleksander Čeferin potrjujeta misel, da za uspešnim moškim stoji uspešna ženska, seveda pa velja tudi obratno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia