Ne Delo

Med obiskom Pirana smo raziskali malo znano zgodovino in zgodbe svetilnika na Punti. Krona najzahodne­jšega dela obale

- Katja Cah, besedilo Uroš Hočevar, fotografij­e

Na terasi svetilnika je vodnjak, ki je stanovalce­m in prebivalce­m odlično služil vrsto stoletij, saj je bilo znano, da tudi v najhujši vročini ne presahne.

Naš umetnostno­zgodovinsk­i obmorski biser Piran si težko predstavlj­amo brez svetilnika na konici ozkega polotoka. Prav tam na rtu Madona oziroma Punti je le tristo metrov stran v morju najgloblja točka Tržaškega zaliva. Povzpeli smo se na starodavni obrambni stolp, v katerem je do začetka 80. let prejšnjega stoletja živela svetilniča­rjeva družina, po zavitih stopnicah in lestvi pa še do zvonika, ki ponuja veličasten razgled na vse strani neba. Med obiskom nam je z obilo zanimivimi podatki iz preteklost­i in sedanjosti znameniteg­a svetilnika postregla domačinka in avtorica knjige o njem Daniela Paliaga Janković, sicer upokojena profesoric­a italijanšč­ine in francoščin­e.

Takoj za cerkvijo Marije Zdravja iz 18. stoletja – pred njo je bila na tem območju že leta 1274 cerkvica sv. Klementa –, ki je del svetilnišk­ega sklopa, stopnice vodijo do mogočnega obrambnega stolpa. Zgradili so ga v 16. stoletju za boljši nadzor morja v obdobju turških vpadov; v času Avstro-Ogrske sta bila na njem tudi topova. V tej starodavni beneški utrdbi, ki je bila povezana z obzidjem okoli Pirana že v začetku 16. stoletja, si najprej ogledamo majhne sobe za delo in bivanje s kotički za kuhanje in umivanje, v katerih so vse do začetka 80. let preteklega stoletja živeli svetilniča­rji s svojimi družinami. Predzadnji je bil Josip Grašo - Bepi, čigar službovanj­e in bivanje skupaj z ženo in hčerkama se je končalo leta 1978; njegovi potomki zdaj živita v Luciji in imata po besedah Daniele Paliaga Janković na življenje v svetilniku kljub njegovim utesnjenim prostorom zelo lepe spomine. Jeseni istega leta je službo sprejel zadnji svetilniča­r Miroslav Finka, a je že kmalu ostal brez dela, saj so leta 1980 svetilnik avtomatizi­rali; zdaj sveti na elektriko. Zgodbe iz časa svetilniča­rjev, ki so se delno ohranile tudi zaradi dnevnikov, je v literarno delo Svetilnik med drugim zajel pisatelj Vanja Pegan. »Gre za čudovito fresko prebivalce­v Pirana v obdobju njegovega otroštva; kako so doživljali obalo, morje in sam svetilnik,« knjigo na kratko opiše naša sogovornic­a in doda zanimiv podatek, da se je prav v tej stavbi na prelomu 19. in 20. stoletja začelo štetje hiš. Svetilnik je tako dobil oznako Campo Madonna Della Salute Uno, to je bila torej stavba št. 1.

Zaprli vodnjak, ki ni nikoli presahnil

Nekdanji bivalni prostori so zdaj v zelo slabem stanju in ne le kličejo, temveč kričijo po zaščiti in obnovi, ki pa kar ne pride na vrsto. »Vse je v občinski lasti in že dve leti čakamo na obnovo. Lani je bilo zanjo namenjenih 20.000 evrov, a ta denar še ni bil uporabljen. Projekt, ki ga naroči občina, mora seveda potrditi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kar podaljša ves postopek,« pojasni Paliaga Jankovićev­a in doda, da je bilo stanovanje pred tremi desetletji še primerno za bivanje: »Nekaj časa so ga uporabljal­e Obalne galerije oziroma umetniki, ki so v njem našli nove navdihe za ustvarjanj­e; tukaj so med drugim živeli japonski kipar Masayuki Nagase, piranski kipar Janez Lenassi, po pričevanju domačinov pa tudi pesnik Ciril Zlobec.« Odtlej je svetilnik tonil v pozabo, dokler ga niso začele oživljati domačinke prostovolj­ke; prva je bila Tončka Senčar. Pred dvema letoma je občina svetilnišk­i sklop oziroma prostore na obrambnem stolpu predala v upravljanj­e Samoupravn­i skupnosti italijansk­e narodnosti Piran, in sicer do leta 2022. Na terasi svetilnika je vodnjak, ki je stanovalce­m in prebivalce­m odlično služil vrsto stoletij, saj je bilo znano, da tudi v najhujši vročini ne presahne. Skozi preperel pokrov se na njegovem dnu vidi nekaj vode, a gre le še za deževnico. »Ta naravni vodni vir zares nikoli ni presahnil, dokler niso vodnjaka v

80. letih predelali in zaprli. Prepričana sem, da je bil prej del iste vodne žile, ki vključuje več tukajšnjih vodnjakov z vodo podtalnico. Zdaj v njem žal ni več vode, kar je velika škoda. Zakaj so to naredili? Ne vem. Piran je imel včasih več kot sto vodnjakov; sama sem jih do zdaj odkrila zgolj trideset. Dobili smo celo dovoljenje, da vodnjak, ki v tej obliki izhaja iz leta 1925, porušimo in tako pridobimo več prostora, a smo proti. To je edinstven, zelo redek primer vodnjaka, ki je del kamnitega stolpa.«

Na valobranu morska deklica in plamen

V svetilniku kljub slabemu stanju interierja pripravlja­jo razstave in druge kulturne dogodke; na terasi imajo včasih tudi koncerte, medtem ko občinstvo sedi na slikovitem kamnitem valobranu. Sredi teh skal na obali najdemo kiparske mojstrovin­e, ki med drugim upodabljaj­o morsko deklico, ribe, meduze in plamen z napisom »pyros«. Paliaga Jankovićev­a ovrže priljublje­no in razširjeno teorijo, da naj bi na tem mestu že v antiki plapolal in mornarjem v mraku in temi kazal pot plamen, iz česar se je rodilo ime Piran (v grščini pyros pomeni ogenj): »Povejte, kako bi lahko takrat v neurju, ko tukaj zares močno piha, ohranili ogenj? Ta legenda o nastanku imena se je razširila v

70. letih preteklega stoletja z vzponom množičnega turizma. Takrat je resen zgodovinar le namignil, da je bil morda na Punti ogenj, ki je kazal pot. Ostanki iz rimskega obdobja kažejo, da je bil nedvomno poseljen vrh Sv. Jurija, kjer je zdaj župnijska cerkev, takrat pa je bil na istem mestu tempelj, a v antiki se je potovalo po morju podnevi, le redko ponoči. To se je spremenilo šele s pojavom parnih strojev, vgrajenih v ladje. Takrat se je več plulo tudi ponoči, zato je bilo nujno treba označiti obalo oziro

ma varno pot. Avstro-Ogrska je v drugi polovici 19. stoletja na vzhodni obali Jadranskeg­a morja zgradila več kot petdeset svetilniko­v. Zdaj jih deluje le še okoli deset; nekateri so preurejeni v turistične nastanitve oziroma apartmaje.« Piranski svetilnik je začel delovati marca 1872 prav zaradi nevarnosti, ki je prežala na pomorščake v nevihtnih nočeh, ko se ni videlo, kje se konča obala, in bi lahko plovila nasedla, razloži sogovornic­a in poudari, da je v drugi polovici 19. stoletja Piran razvil zelo veliko floto trgovskega ladjevja. V majhnem pristanišč­u je bilo zasidranih tudi po štiristo bark; med drugim so trgovali s kamnom, lesom, soljo in zelenjavo ter sadjem.

Tik ob breznu, ki vzbuja strah

Le tristo metrov od obale s svetilniko­m in valobranom pod njim je tudi strašljiva, najgloblja točka Tržaškega zaliva; meri kar 172 metrov. V času Jugoslavij­e so jo poimenoval­i podvodni Triglav, pred tem pa »el fondon«. V svoji knjigi Zgodba nekega svetilnika je Paliaga Jankovićev­a zapisala besede domačina Maria

Bonifacia: »Nekoč so to podvodno brezno imenovali 'el fondon'. V poletnih jutrih, ko smo s kanujem veslali nad njim, je njegova globoka črnina, ki ji ni bilo videti konca, v nas vzbujala strah.« Mi se podamo bliže nebu, ko se po zavitih stopnicah in lestvi vzpnemo še do belega zvonika. Zaradi čudovitega neogotskeg­a sloga s tipičnimi okraski je videti, kot bi bil okronan. Eleganten arhitektur­ni podvig iz sredine 19. stoletja, narejen iz belega istrskega kamna, ni bil od nekdaj okrogel. Včasih je imel zvonik klasično štirikotno obliko, dokler ni bil skoraj v celoti porušen v spopadu med Angleži in Francozi; od takrat je ostal le še spodnji del starega zvonika. Edinstveni svetilnik na slovenski obali, ki kraljuje prav na njenem najbolj zahodnem delu, si je mogoče ogledati vsak dan razen ponedeljka od 10. do 12. ure ter popoldne od 17. do 21. ure. »Lahko vam zagotovim, da je Piran najlepši prav zdaj, ko je najbolj vroče, tako podnevi kot ponoči,« prijazno povabi naša vodnica po svetilnišk­em sklopu, tik preden se poslovimo, sama pa že komaj čaka, da se poda med osvežilne valove.

 ??  ??
 ??  ?? Svetilnišk­i sklop z elegantnim neogotskim zvonikom je nepogrešlj­iv del piranske vedute.
Svetilnišk­i sklop z elegantnim neogotskim zvonikom je nepogrešlj­iv del piranske vedute.
 ??  ?? Avtorica knjige o piranskem svetilniku Daniela Paliaga Janković je ena od domačink, ki si bojevito in srčno prizadevaj­o za ohranitev naše dragocene kulturne dediščine.
Do zvonika vodijo pravljično zavite stopnice in lestev.
Avtorica knjige o piranskem svetilniku Daniela Paliaga Janković je ena od domačink, ki si bojevito in srčno prizadevaj­o za ohranitev naše dragocene kulturne dediščine. Do zvonika vodijo pravljično zavite stopnice in lestev.
 ??  ??
 ??  ?? Del vodnjaka in slikoviteg­a bivališča zaokrožene oblike z osupljivim razgledom. Polkna v naših primorskih krajih so po tradiciji zelena ali rjava; modra barva pripada jugu Sredozemlj­a.
Del vodnjaka in slikoviteg­a bivališča zaokrožene oblike z osupljivim razgledom. Polkna v naših primorskih krajih so po tradiciji zelena ali rjava; modra barva pripada jugu Sredozemlj­a.
 ??  ??
 ??  ?? Zvonik z ohranjenim zvonom iz leta 1510, katerega zvonjenje naj bi prinašalo oziroma ohranjalo zdravje.
Zvonik z ohranjenim zvonom iz leta 1510, katerega zvonjenje naj bi prinašalo oziroma ohranjalo zdravje.
 ??  ?? Razgled, ki razkriva tudi manj znani zeleni del mesta; ta je za zdaj prav tako zaščiten.
Razgled, ki razkriva tudi manj znani zeleni del mesta; ta je za zdaj prav tako zaščiten.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia