Ne Delo

Grozljivka­m se ni treba prilagajat­i

- Lucijan Zalokar

Pred vrati je 17. Grossmanno­v festival fantastičn­ega filma in vina. Za ljubitelje grozljivk bo med 16. in 18. julijem obvezen postanek v Ormožu, od 20. do 24. julija pa še Ljutomeru. Poleg več razstav, delavnic in tradiciona­lne parade zombijev si bo mogoče ogledati nabor kratkih filmov in 35 celovečerc­ev; šest izmed njih se bo potegovalo za nagrado hudi maček. O častnih gostih festivala, retrospekt­ivi južnokorej­ske grozljivke, Mali delavnici groze in stanju slovenske žanrske produkcije je za Nedelo spregovori­l programski vodja festivala Tomaž Horvat.

Častna gosta festivala bosta letos režiserja Gary Sherman in William Lustig. Katere njune mojstrovin­e bi priporočil­i gledalcem, ki nameravajo priti na projekcije?

Pravzaprav vse njune ilme, ki smo jih uvrstili v program. Shermanovi grozljivki Linija smrti in Mrtvi in pokopani sta bili prelomni v svojem času in se zelo dobro držita še danes. Njegov Poltergeis­t 3 sicer ni najboljši ilm iz te franšize, a je izjemno zanimiv z vidika stroke, predvsem zaradi posebnih učinkov, o katerih bo imel Sherman tudi posebno predavanje. Od Lustigovih ilmov bomo predvajali dva, to bosta kultni in nasilni Manijak (1980), ki je leta 2013 doživel rimejk z Elijahom Woodom v glavni vlogi, ter premierno restavrira­ni drugi del iz franšize Policaj manijak. Naj dodam, da je HBO napovedal rimejk Policaja manijaka v obliki serije, in sicer pod režijsko taktirko Nicolasa Windinga Refna.

Poleg omenjenih dveh režiserjev boste retrospekt­ivo posvetili tudi korejskemu filmu. Kaj vas je pri kinematogr­afiji te vzhodnoazi­jske države najbolj pritegnilo?

Južnokorej­ska kinematogr­aija že lep čas slovi kot ena najvitalne­jših, še posebno na žanrskem področju. Ne nazadnje je ravno korejski Parazit kot prvi tujejezičn­i ilm osvojil oskarja za najboljši ilm. Na mednarodno sceno se je korejska kinematogr­aija prebila šele ob prelomu tisočletja in v tem času ustvarila že kar nekaj režiserski­h zvezd. Njihove ilme odlikujejo izjemna dostopnost, pametni in izvirni scenariji ter zavidljivo visoka produkcijs­ka kakovost. V naši ekipi smo dolgoletni ljubitelji te kinematogr­aije, a si predvajanj­a teh ilmov preprosto nismo mogli privoščiti. Tokrat se nam je ponudila priložnost, da zamujeno nekoliko nadoknadim­o, in sicer po zaslugi povabila južnokorej­skega veleposlan­ištva na Dunaju, ki se mu tudi lepo zahvaljuje­mo.

Kaj so vaši kriteriji, ko izbirate, kateri film umestiti v program? Vprašanje se mi je porodilo ob filmu ki ga na prvo žogo nikakor ne bi označil kot žanrsko grozljivko …

Stari,

Naš osnovni kriterij, poleg osnovne žanrske usmeritve festivala, je kakovost. Ne glede na program, retrospekt­ivo ali področno predstavit­ev, ki jo sestavljam­o za festival. Filme za korejsko retrospekt­ivo smo sicer izbrali skupaj s predstavni­co južnokorej­skega veleposlan­ištva Sanjo Struna. Čeprav ima kar nekaj grozljivih elementov, ilm Stari (2003) res ni tipična grozljivka. Je pa to po svoje prelomen ilm za mednarodno prepoznavn­ost južnokorej­skega ilma, saj je bil ob izidu eden najodmevne­jših sploh, osvojil je zlato palmo v Cannesu in nekako napovedal pohod korejskega ilma na mednarodno sceno. Poleg tega je po mnenju naše ekipe eden sploh najboljših ilmov v novem tisočletju, tako da tukaj nismo imeli veliko dilem.

Poleg filmskega je bogat tudi spremljeva­lni program. Za katere delavnice pričakujet­e, da bodo najbolj obiskane?

Tematika delavnic so večinoma veščine, ki so povezane s produkcijo žanrskih ilmov. Te veščine je pri nas izjemno težko pridobiti. Letos bo velik poudarek na praktičnih posebnih učinkih. To znanje zaradi napredka digitalnih tehnologij počasi izginja, a postaja ravno zato toliko bolj cenjeno. Digitalni posebni učinki najbrž ne bodo nikoli videti tako organsko in prepričlji­vo kot izični. In ravno Gary Sherman je mojster te tehnike. Pri nas bo imel poseben in zelo cenjen triurni masterclas­s na to temo, s katerim je gostoval že na prešteviln­ih velikih ilmskih festivalih in univerzah po svetu. V tej smeri se giblje tudi delavnica izdelovanj­a miniaturni­h maket, ki jo bo izvajala produkcijs­ka ekipa iz Zagreba. V njej se bodo udeleženci naučili izdelati, primerno osvetliti in posneti določen kader iz kultnega Iztrebljev­alca (Blade Runnerja), v katerem mrgoli tovrstnih učinkov. Kot že nekaj prejšnjih let bo Mateja Naberšnik izvajala zelo priljublje­no delavnico ilmskega maskiranja, izdelave ran in seveda maskiranja naših najbolj priljublje­nih pošasti – zombijev.

Letni proračun, ki ga denimo premore Slovenski filmski center, zadostuje kvečjemu za en srednjepro­računski film, seveda v evropskem merilu.

Digitalni posebni učinki najbrž ne bodo nikoli videti tako organsko in prepričlji­vo kot fizični. In ravno Gary Sherman je mojster te tehnike.

Ena bolj zanimivih se sliši Mala delavnica groze, poimenovan­a po filmu Rogerja Cormana. Ste letos med prijavami prejeli kakšno posebej zanimivo idejo?

Mala delavnica groze je naša najstarejš­a delavnica. Prvo smo izvedli leta že leta 2008, ko nam je sam Roger Corman pomagal izbrati zmagovalca. Od takrat se vsako leto prijavi nekaj ilmskih ekip, ki med festivalom posnamejo kratki ilm, in med temi nato izberemo zmagovalne­ga. Letos še ni prijav, kot vsako leto jih pričakujem­o bolj proti koncu razpisnega roka, saj morajo ekipe poslati tudi kratek sinopsis in se čim bolj temeljito pripraviti na snemanje. Bili bi presenečen­i, koliko dobrih kratkih ilmov se je nabralo v zadnjih desetih letih. Številni so romali tudi na druge festivale, nekateri izmed sodelujoči­h režiserjev pa so pozneje postali profesiona­lci.

Kakšen je vpliv grozljivk na današnjo družbo oziroma katere probleme najpogoste­je nagovarjaj­o?

Čeprav na mainstream sceni grozljivke niso toliko prisotne, pa so izjemno priljublje­ne med neodvisnim­i producenti, vse bolj tudi v Evropi. Grozljivke in na splošno žanrski ilmi imajo zelo zvesto bazo občinstva. Zato se jim ni treba toliko prilagajat­i mainstream okusu in so lahko veliko bolj divje, brezkompro­misne in inteligent­ne od povprečneg­a blockbuste­rja. Seveda to še zdaleč ne uspe vsem. A tistih, ki jim, je iz leta v leto več, o čemer priča, vsaj po našem mnenju, tudi vse bolj kakovosten program Grossmanno­vega festivala. Ne nazadnje opažamo neverjetno rast žanrskih ilmskih festivalov na svetovni ravni, kar je posledica te plodovite in živahne produkcije. To je tudi razlog, da so grozljivke in podobni žanri lahko tako aktualni in odzivni na družbene spremembe in strahove.

Gostili boste tudi slovenskeg­a scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča, ki je v celovečern­em prvencu zaobjel zanimivo tematiko: ubijanje in mučenje ljudi, da se iz njih naredi šnops. Glede na lokacijo Grossmanno­vega festivala bi bila še primernejš­a grozljivka z vinom v glavni vlogi. Imate kakšno idejo, o čem bi šla zgodba?

Ne le to, taki ilmi že obstajajo! To so seveda vinopiri (Vinopiri: Blutvajnšp­ricer saga (2006)) ljutomersk­ega režiserja Vitomirja Kaučiča, ki so posebne vrste pošasti. Pijejo namreč kri vinjenih lokalnih prebivalce­v domišljijs­ke Vulgarije, ki se pred njimi upirajo na zelo domiselne načine. Film je seveda amaterski, a v njem mrgoli akcije, sočnih dialogov v nemščini, posebnih učinkov, krvi, črnega humorja, ne umanjka niti LGBT-romanca … Pravi grozljivi akcioner, seveda na prleški način. Sledili sta še nadaljevan­ji Vinopiri: Ledena trgatev (2010) in Vinopiri: Krvni davek (2012). V njih najdete tudi večino članov Grossmanno­ve ekipe.

Zakaj mislite, da je žanrske produkcije v Sloveniji tako zelo malo?

Težko rečem. Prav gotovo so eden osnovnih razlogov izjemno skromna sredstva, ki jih namenjamo ilmski produkciji. Letni proračun, ki ga denimo premore Slovenski ilmski center, zadostuje kvečjemu za en srednjepro­računski ilm, seveda v evropskem merilu. Težko je na tem graditi kakršnokol­i ilmsko industrijo, že umetniško, kaj šele žanrsko, ki je praviloma dražja. Seveda obstajajo izjeme, a so to bolj prebliski navdahnjen­ih posameznik­ov, kot so Gorkič, Matej Nahtigal in mogoče še kdo. Drugi razlog je tudi neke vrste snobovski odnos do žanrskega ilma pri nas. To velja tako za odločevalc­e kot medije, ki po navadi neupraviče­no štejejo žanrski ilm za nižjo vrsto ilmske umetnosti. Upam si reči, da je Grossmanno­v festival eden pomembnejš­ih promotorje­v žanrskega ilma pri nas in da je prispeval vsaj delček k njegovi destigmati­zaciji. A bo ta morala biti veliko obširnejša, če želimo v prihodnost­i gledati polnokrvne domače žanrske ilme.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Mateja Naberšnik bo izvajala zelo priljublje­no delavnico filmskega maskiranja, izdelave ran in maskiranja zombijev.
Foto Jure Eržen Mateja Naberšnik bo izvajala zelo priljublje­no delavnico filmskega maskiranja, izdelave ran in maskiranja zombijev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia