Ne Delo

V Londonu in Kaunasu igra velikih

- Gorazd Nejedly

Slovenija se v Litvi ni lotila osvajanja Olimpa tako, da bi nanj priplezala, ampak tako, da bi se nanj kar pripeljala.

Na začetku evropskega prvenstva v nogometu sem v enem od dnevnikov zapisal, da bo nogometna prihodnost absolutno v nogah osvajalcev, kolonizato­rjev in velikih narodov. Nedeljska tekmeca v inalu eura, domača Anglija in gostujoča Italija, sta in bosta simbola te linije: Anglija svojo moč črpa prav iz zgodovine in kolonizato­rskih pohodov, ki jih v razvitejše­m družbenem sistemu predstavlj­ajo temnopolti reprezenta­nti, zaradi svoje genetike atletsko sposobnejš­i in tudi bolj nadarjeni za igrivost. Skratka, Anglija je izkoristil­a prednost dostopa do »surovin« ter združila tradicijo in zgodovino v tehnologij­o prihodnost­i.

Italija je kot stara dama, ki jo je težko spremeniti in se drži svojih tradiciona­lnih vrednot. Zdaj je res nekoliko posodoblje­na in drugačna, toda z vrednotami, ki nimajo veliko skupnega z velikimi tekmeci s severa: ohranja močan nacionalni in čustveni naboj, ki je dejansko edini ali zadnji še preostali adut za njeno konkurenčn­ost.

Finale resda sodi v kategorijo tradiciona­lnih, čeprav z manjšim popravkom. Namesto Francozov so v njem Angleži, njihova kopija. Dejstvo, da petelinov ne bo na Wembleyju, bodo pa levi, bi tudi lahko pripisali značilnost­im, ki so posledica vplivov kolonialne preteklost­i.

Eni in drugi na igrišču ne veljajo za klasične osvajalce, napadalce. V tem se različnost Anglije in Italije izniči. Angleži so s sledenjem evropskim trendom postali taktično spretnejši in njihov know-how ne temelji več na »džentlemen­stvu in časti« ter prepričanj­u, da jim kot velikim pripada vse, s prevlado na igrišču vred. Posodobil se je z bolj zvitimi prijemi oziroma postal odziven in prilagodlj­iv za drugačnost. A tudi azzurri niso več okoreli branilci, njihov način igre, ki ga je simbolizir­al »catenaccio« (ključavnic­a), je sposoben igralce preobrazit­i v napadalce, osvajalce.

Trend sposobnost­i prilagajan­ja, ki je vse bolj viden pri velikih, ni najbolj obetaven za male. Kako naj se Slovenija s svojo krepko omejeno selekcijo sploh postavi po robu močnejšim, boljšim, velikim, ki so vsem tem prednostim dodali še zvijačnost, spretnost, prebrisano­st, trmoglavos­t, skratka vse, kar je malim še dajalo kanček upanja?

Kaj pa primerjava s košarkarsk­o Slovenijo, za katero je še pred meseci veljalo, da ji ni več rešitve? Na praktični ravni je nemogoče primerjati hruške in jabolka, na drugih pač. Slovenci z vesoljcem Luko Dončićem so čez noč postali osvajalci. En sam fant je spremenil osebnost moštva, značaj posameznik­ov in naroda. Na parketu so se razblinili miti o obrambni igri in malih, ki ponižno upajo. O tem, da zmaga tisti, ki prejme manj točk. Niso bili več majhni ali nesamozave­stni, pač pa veliki in vsemogočni. Slovenija se v Litvi ni lotila osvajanja Olimpa tako, da bi nanj priplezala, ampak tako, da bi se nanj kar pripeljala. Tekmovala je tako, da je napadala in ne branila. Bila je napadalno enbeejevsk­a in ne obrambno evropska.

Še je upanje, tudi za male in nogometaše. Z več dončići seveda.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Mala Slovenija se ni prilagajal­a, s čarovnikom Lukom Dončićem je bila velika in samozavest­na osvajalka.
Foto Jure Eržen Mala Slovenija se ni prilagajal­a, s čarovnikom Lukom Dončićem je bila velika in samozavest­na osvajalka.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia