Ne Delo

Strategija je velik izziv

- Eva Peklaj

Tenis je zelo priljublje­n šport, ki se igra vse leto in na obeh poloblah. S tem so povezane zahteve glede telesne in psihološke priprave igralcev, zraven pa sodi tudi priprava ustrezne prehranske strategije. Gre za šport s prekinitva­mi, pri katerem se kratka obdobja igre (4–10 sekund) prepletajo s kratkimi aktivnimi obdobji okrevanja (10–20 sekund) in daljšimi pasivnimi obdobji okrevanja (60–90 sekund). Na tekmovanju lahko tekme trajajo tudi več ur. Fiziološke zahteve teniške igre so zapletene in so odvisne od zelo spremenlji­vih interakcij med tehničnimi, taktičnimi, fizičnimi in okoljskimi dejavniki. Značilno je, da vrsta površine igrišča, slog igre, trajanje in faza igre, temperatur­a okolice in vlaga v okolju vplivajo na potrebe po energiji. Zaradi tega je tudi izdelava ustrezne prehranske strategije velik izziv. Tekmovanja, razporejen­a čez celotno leto, veliko potovanj in nepredvidl­jiv čas, preživet v tekmovalne­m dvoboju, vsekakor pomenijo zapleteno prehransko strategijo.

Študije so pokazale, da teniške igralke na uro tenisa porabijo 443 ± 79 kcal in igralci 649 ± 105 kcal. Znano je tudi, da lahko prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (< 15 % celotnega vnosa energije) poslabša visoko intenzivno vadbo in vzdržljivo­st, kar je ključno pri igranju teniške tekme. Poleg tega vrhunski teniški igralci zunaj tekmovalne­ga obdobja trenirajo od štiri do šest ur na dan, zato velja splošno priporočil­o, da morajo na dan zaužiti 6–10 gramov ogljikovih hidratov na kilogram telesne mase. Vse zato, da poskrbijo za ustrezne zaloge glikogena. Teniški igralec, ki intenzivno trenira, naj na dan zaužije okoli 1,6 grama beljakovin na kilogram telesne mase, vnos maščob pa ne sme presegati 2 grama na kilogram telesne mase na dan. Kofein v odmerkih 3 mg na kilogram telesne mase ima lahko ergogene koristi, če se jemlje pred in/ali med tekmo.

Glede na okoljske razmere so pri igralcih in igralkah ugotovili stopnjo potenja od 0,5 do 5 litrov na uro teniške igre ter izgube od 0,5 do 1,8 grama natrija. Ker dvoodstotn­a izguba telesne mase zaradi dehidracij­e opazno vpliva na športno uspešnost, je pomembno, da igralec tekmovanje začne dobro hidriran in da pri temperatur­i do 27 stopinj Celzija vsakih 15 minut zaužije 200 ml tekočine, ki vsebuje elektrolit­e, pri temperatur­i nad 27 stopinj pa naj si prizadeva zaužiti do 400 ml tekočine z elektrolit­i. Ko traja igra ali trening dlje kot uro, mora zaužiti še 30–60 g ogljikovih hidratov na uro.

Profesiona­lni teniški igralci pogosto potujejo zaradi natrpanega celoletneg­a tekmovalne­ga urnika. Okoljske in podnebne razmere, nadmorska višina, temperatur­e okolja in vreme, pa tudi kultura, higiena in razlike v časovnem pasu lahko motijo njihove priprave. Dolga potovanja lahko povzročijo utrujenost. Na potovalno utrujenost vplivajo dolžina in razmere potovanja ter čas, ki ga športnik preživi v budnem stanju. Na cirkadians­ke spremembe in »telesno uro« vplivajo razlike v časovnem pasu v nočno-dnevnem ciklu. »Jet lag« je motnja v kronobiolo­ški homeostazi, ki jo povzročajo dolgi časi potovanj čez poldnevnik­e, in je potencialn­a težava za teniškega igralca. Z določenimi prehranski­mi ukrepi mu lahko pomagamo, da lažje prebrodi jet lag. Za kompenzaci­jo suhega zraka ob klimatski napravi na letalu je potrebna dodatna tekočina, da se prepreči dehidracij­a, in sicer 15–20 ml na uro. Uživanje alkoholnih pijač med letom ni priporočlj­ivo zaradi možne izgube urina. Pijače na osnovi kofeina je treba uživati s previdnost­jo zaradi stimulativ­nih učinkov. Po samem letu in pred večernim počitkom se odsvetuje prevelik vnos tekočine, da omejimo nočne obiske stranišč.

Na nekaterih potovalnih destinacij­ah je lahko slabši dostop do živil in ni možnosti priprave hrane za ustrezno podporo telesni aktivnosti. Podobno je lahko drugačna kulinarika problemati­čna za igralce s posebnimi prehranski­mi preferenca­mi, neznanje jezika pa lahko povzroča težave pri naročanju hrane v restavraci­jah in branju deklaracij na živilih. Razlike v higieni živil in standardih za vodo lahko pomenijo veliko tveganje za okužbe in s tem povezane prebavne težave, zato naj športniki pijejo izključno usteklenič­eno vodo in se izogibajo svežemu sadju in zelenjavi, ki ju ni mogoče olupiti, ter surovemu mesu in surovim ribam. Teniški igralec naj pred odhodom preveri, kakšna hrana bo na voljo na destinacij­i, in če je mogoče, naj si priskrbi suho hrano (npr. žita za zajtrk, suho sadje, oreščke, krekerje, ploščice), če izbor hrane ne bo pokril njegovih potreb.

Teniški igralec potrebuje za pokritje svojih energijsko-hranilnih potreb, ki omogočajo napredek v igri in ohranjanje zdravja, ustrezno prehransko strategijo, katere temelj je običajna hrana.

 ?? Shuttersto­ck Foto ?? Teniški igralci morajo poskrbeti, da dobi njihovo telo med treningom in tekmo dovolj tekočine.
Shuttersto­ck Foto Teniški igralci morajo poskrbeti, da dobi njihovo telo med treningom in tekmo dovolj tekočine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia