Ne Delo

Maska, kostum in vloga

- Zoran Milivojevi­ć

Eno od zanimivih vprašanj, pri katerem so odgovori povezani s praktično platjo vsakdanjeg­a življenja, je, kako se ljudje predstavlj­ajo drugim, ki jih ne poznajo ali si z njimi niso blizu. Z drugimi besedami, kako se kažejo v javnem prostoru, naj bo na ulici, v delovnem okolju ali kje drugje.

Velika razlika je med tem, kakšen je človek v resnici in kako se predstavlj­a drugim. V tem pogledu ločujemo dve družbeni situaciji: bližnje odnose in javnost. V družbi ljudi, s katerimi si je blizu, se posameznik počuti sprejetega takšen, kakršen je, zato se obnaša pristno – je takšen, kot je v resnici. To naredi bližnje odnose udobne, ker se ljudje lahko sprostijo in pokažejo sebe, svoja čustva, prava stališča in svoje želje. Lahko so odprti in iskreni.

Nekateri ne delajo razlike med bližnjimi in javnostjo ter so ponosni na to, da vsakomur vse povedo v obraz. Ponosni so, ker niso dvolični in ne kažejo čustev, ki jih v resnici ne občutijo. Takšno stališče ni dobro iz več razlogov, njegova posledica pa je, da drugi takšno osebo doživljajo kot grobo in neotesano.

Prvi razlog je, da se je treba v javnem prostoru obnašati kulturno, vljudno, ljubeznivo. To preprosto pomeni, da so drugi ljudje pomembni in da je pomembno, kako se počutijo. Vljudna komunikaci­ja upošteva čustva drugih, tako da se pazi, da se počutijo prijetno, in se izogiba temu, da bi jim povzročali neprijetno­sti. Na to kaže že sama beseda ljubeznivo­st. Ko do nekoga čutimo ljubezen, nam je pomembno, kako se počuti, in ko smo ljubeznivi, se obnašamo, kot da imamo nekoga radi, četudi te osebe pravzaprav ne maramo. Z drugimi besedami, to osebo ščitimo pred tem, da je ne užalimo s svojo iskrenostj­o ali da je ne pripeljemo v neprijeten položaj s svojo radovednos­tjo in vsiljivost­jo. Z distanco do oseb, s katerimi si nismo blizu, pravzaprav njih ščitimo pred seboj.

Drugi razlog, zakaj ljudje niso iskreni v javnem prostoru, je, da želijo ohraniti svojo zasebnost. Vsakdo ima skrivnosti, ki jih ne želi deliti z drugimi, in ima do tega vso pravico. Ker drugih ne poznamo dobro, vedno obstaja nevarnost, da bo nekdo neko zasebno informacij­o izkoristil proti osebi, ki jo je zaupala.

Zaradi teh dveh razlogov pred ljudmi, s katerimi si nismo blizu, nosimo javno masko, za katero skrivamo svojo intimo in zasebnost, kot tudi odzive, ki bi lahko koga užalili. Medtem ko je maska v javni komunikaci­ji nujna, kot znak kulture, je nošenje maske v bližnjih odnosih zanikanje bližine. Zato sta dvoličnost in licemerje prekrška v bližnjih odnosih, sta pa velikokrat koristna v javnosti.

Ta del osebnosti, ki se kaže v javnosti, označujejo na različne načine. Poleg pojma maska se uporabljaj­o še izrazi fasada osebnosti, persona in izložba osebnosti. Ravno ta zadnji izraz, izložba osebnosti, dobro ilustrira tretjo funkcijo maske.

Če si predstavlj­amo, da je oseba prodajalna z izložbo proti ulici (javnosti), je vloga izložbe v tem, da mimoidočim predstavi, kaj je v prodajalni. Ker vsega, kar je v prodajalni, ni mogoče razstaviti v izložbi, se prodajalna predstavlj­a mimoidočim z izborom blaga. Na enak način tudi ljudje razstavlja­jo nekatere svoje lastnosti v izložbi svoje osebnosti, da bi se predstavil­i drugim tako, kot si želijo. Zakaj to počnejo? Če se jim uspe predstavit­i na želeni način, ki mu drugi verjamejo, namreč postane obnašanje drugih do njih predvidlji­vo. Z načinom, kako se predstavij­o, poskušajo nadzirati, kakšen odnos bodo drugi vzpostavil­i z njimi. Nekateri to počnejo zelo uspešno, drugi precej manj.

Večina se poskuša z aranžiranj­em izložbe svoje osebnosti prikazati kot kulturna, sposobna in pametna oseba – da bi izzvali sprejetost in spoštovanj­e drugih. Vendar je ta proces veliko bolj viden pri ljudeh, ki želijo druge ustrahovat­i. Ti v izložbo svoje osebnosti postavljaj­o znake, da so lahko zelo nevarni, in ko drugi to »preberejo«, se jim umikajo s poti. To pa je ravno tisto, kar je ta oseba želela, saj je strah drugih napačno enačila s spoštovanj­em.

Zastavlja se vprašanje, koliko lahko verjamemo, da se je nekdo predstavil tako, da je razstavlje­no blago res tudi v trgovini. Vprašanje predstavlj­anja drugim je zelo kompleksno, saj ljudje v svoji želji, da bi v javnosti nastopali čim bolj verodostoj­no, ne le da nosijo maske, ampak so tudi oblečeni v dodelane kostume, uporabljaj­o različne scenograij­e in igrajo različne vloge in igre. Prevara pomeni, da je v izložbi nekaj, česar ni v prodajalni, pa tudi to, da je v prodajalni nekaj ogrožajoče­ga, česar v izložbi ni. Zato so mogoča zelo neprijetna presenečen­ja, ko nekomu pade maska z obraza in pokaže svoj pravi značaj, ki ni v skladu s tem, kako se je sprva predstavil.

Socialna inteligenc­a predvideva, da ljudje vedo, da drugi v javnosti nosijo maske, pa tudi to, da so te maske lahko verodostoj­ne, lahko pa tudi lažne, varljive in zavajajoče. Vse to nalaga previdnost in distanco do lastnega prvega vtisa o neki osebi. Za poznavanje drugega je potrebno spoznavanj­e, za to pa mora preteči nekaj časa.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia