Ne Delo

Kaj pričakujet­e od podnebne konference v Glasgowu?

- znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Veseli me, da so vedno bolj prisotni poskusi, da bi se okoljske problemati­ke lotevali na ravni celotnega sveta. To je edina smiselna pot, saj bodo spremembe učinkovite, če bodo usklajene. Za naš planet smo dolžni skrbeti in posameznik­i žal ne moremo spremeniti sveta – organizaci­je, kot so Združeni narodi, pa so namenjene prav temu. Dvomim, da bo pot lahka in hitra, a vsekakor smo na začetku zdravljenj­a našega planeta.

Poslušali bomo opozorila in katastroič­ne napovedi glede prihodnost­i našega planeta. Morda bodo celo dokončana pravila za izvajanje pariškega sporazuma. Dokler bo trajala konferenca, bodo teme polnile stolpce časopisov in bile v ospredju poročil. Potem bomo spet malce pozabili na to, da premalo naredimo za svet, na katerem živimo. Tudi za bolj čiste industrije in skupnosti z manj emisijami je treba imeti denar in veliko je treba vlagati v razvoj. Precejšen del sveta je prereven, premalo razvit, da bi temu lahko sledil. A vendar. Če ne bo nihče opozarjal na ta vprašanja, bomo spet pozabili nanja. Zato so take konference in premisleki pomembni.

Prav nič oziroma en velik bla bla, kot se je nedavno slikovito izrazila mlada podnebna aktivistka Greta Thunberg. Bolj od tega, da se voditelji tokrat ne bodo dogovorili nič, me skrbi dejstvo, da se ne držijo niti tistega, kar so se dogovorili doslej. »Svet se mora zbuditi. Stojimo na robu propada in gremo v napačno smer,« je bil septembra jasen generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. In medtem ko tudi pri nas vse bolj boleče čutimo, da nam planet kaže zobe, najbogatej­ši že iščejo možnosti in priložnost­i, kako bi se z vedno bolj uničene modre krogle škodo odpravili delat še kam drugam. Upam, da se bo zgodil čudež in se nam uspe uničiti na način, ki bo omogočil preživetje vsaj živalim in rastlinam. Te v nasprotju z nami namreč niso popolnoma nič krive za to, kar se dogaja.

Jadran Lenarčič,

Ko bi čas, ki ga porabimo za razprave in nastopanje pred kamerami, porabili za izvedbo že dogovorjen­ega, bi mogoče pomagalo. Ne dvomim, da se je treba v nastali globalni zmešnjavi ponovno opredeliti in si določiti nove (stare) strateške in operativne cilje. Je pa naivno pričakovat­i, da se bo po sprejetih deklaracij­ah zgodilo kaj bistveno drugačnega, kot se je dogajalo v preteklost­i. Dogovorov se bodo držali oni, ki se jih že držijo. Upam, da se bo kdo vendarle dodatno priključil. Očitno je življenje na Zemlji za bogatejši del človeštva prelagodno in za druge pretežko, da bi se s krizo mogli spopasti celovito, zavzeto in koordinira­no na vseh geografski­h širinah in dolžinah in da bi skrb za planet postala vrednota vsakega posameznik­a.

 ?? jezikoslov­ec ?? Kozma Ahačič,
jezikoslov­ec Kozma Ahačič,
 ?? direktoric­a Dela ?? Nataša Luša,
direktoric­a Dela Nataša Luša,
 ?? ?? Agata Rakovec Kurent, urednica Nedela
Agata Rakovec Kurent, urednica Nedela
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia