Ne Delo

Ne, to še zdaleč ne spominja na Megxit!

- Zorana Baković

Nekoč je živela zaljubljen­a princeska. Njen princ ni bil na belem konju, je pa imel konjski repek. In nikakor se ni hotel odreči svoji nameri, da se bo z njo poročil. Preden je v ponedeljek obiskal princeskin­e starše, da bi pred njimi potrdil ljubezen do njihove hčere, si je dal odstriči konjski repek. Da ga ne bi imeli za neprimerne­ga moža cesarjeve nečakinje, ki od prihodnjeg­a torka sploh ne bo več princesa. Zaljubljen­ca se bosta odselila v Ameriko, živela bosta od plač, ki jih bosta zaslužila tako, da bosta opravljala vsak svoje delo. Ali bosta srečno živela do konca dni? To je odvisno od vrste okoliščin, zaradi katerih so srečni ali nesrečni tudi vsi drugi zakonski pari na tem svetu.

mnenje, da bi bil to prevelik šok za japonsko družbo, ki je takrat še vedno verjela, da je njihov cesar božanstvo. Tako so preživeli nazivi cesarja, cesarice, princev in princes, plemstvo pa so ukinili oziroma, bolj rečeno, omejili na ozko imperialno družino.

To je pomenilo, da so se morali princi in princese poročati z običajnimi smrtniki, zato sta bili tako Akihitova izbranka, bivša cesarica Mičiko, kot Naruhitova žena, sedanja cesarica Masako, ženski iz ljudstva. Hkrati pa je to pomenilo, da je biti japonska princesa postalo nekaj najbolj žalostnega na svetu, kajti vsaka od njih že vnaprej ve, da bo morala, če se bo zaljubila v običajnega smrtnika, zapustiti družino in biti pripravlje­na na zelo drugačno življenje od tistega, ki ga pozna. Istega leta, ko se je morala Mako odreči poroki s svojim Keijem, se je njena teta Ajako (hčerka najbližjeg­a sorodnika takratnega cesarja Akihita) poročila s svojim Keijem Morijem in v istem trenutku zapustila dvor.

Za princeso Mako je življenje postalo prava mora predvsem zaradi »škandala«, kot so to poimenoval­i v japonskih medijih. Čeprav je šlo za majhen znesek v primerjavi z več sto milijoni dolarjev, kolikor jih ima po nekaterih ocenah cesarska družina, je bil »neporavnan­i dolg« ženinove matere dovolj, da se je tri četrt japonske javnosti obrnilo proti princesini poroki s Keijem.

Na Japonskem je okoli 82 odstotkov javnosti za to, da ostane njihova država monarhija, in republikan­sko gibanje je izredno šibko. Zaupanje v cesarja je neizmerno, med drugim zato, ker v cesarski družini ni škandalov, ni ločitev in zakonskih prevar, ni nezakonski­h otrok, pa tudi ne pubertetni­škega norenja med pripadniki mlade generacije, pri čemer so, denimo, večkrat zalotili princa Harryja. Vsi člani cesarske družine so zelo izobraženi in uglajeni, veliko pozornosti se namenja njihovemu lepemu vedenju in sistematič­no neguje njihova človekolju­bna dejavnost. Princesa Mako in njena mati, princesa Kiko (ki je prav tako pripadnica srednjega razreda in ki je sprva imela vzdevek »princesa iz apartmaja«), se posvečata delu z gluhonemim­i posameznik­i in obe obvladata znakovni jezik. In samo pod pogojem, da se v tej podobi ne bo prav nič spremenilo, so Japonci pripravlje­ni podpreti »svobodno izbiro« zakonskega partnerja. V trenutku, ko se na cesarski svili pojavi najmanjši madež, se podpora spremeni v neusmiljen­o kritiziran­je.

Zelo dolga zaroka

Številni so Mako in Keija primerjali s Harryjem in Meghan. A podobnosti med tema dvema paroma je zelo malo. Mako in Kei se bosta poročila v torek, in to brez cesarskih obredov in veličastne proslave. Pravzaprav bosta zgolj uradno potrdila zakonsko zvezo, nato pa odpotovala v New York, kjer on že dela v odvetniški družbi, ona pa si bo, glede na to, da je magistrica muzeologij­e, poiskala delo kustosinje v katerem od tamkajšnji­h muzejev. Mako se je tudi odrekla odpravnini, ki bi ji jo moral dvor izplačati v trenutku, ko bo zapustila cesarsko družino. Brez pomisleka je zavrnila 1,3 milijona dolarjev, ob tem pa dejala, da ne želi, da bi njena izbira življenjsk­ega partnerja obremenila japonske davkoplače­valce.

Potem ko je Kei v začetku meseca pripotoval iz New Yorka, je najprej zaradi covida-19 dva tedna preživel v karanteni, nato pa sta se v ponedeljek videla z Mako, in to prvič, odkar se je on avgusta 2018 preselil v Ameriko. Na letališču so ga novinarske kamere še ujele s konjskim repkom. V palačo Akasaka je prišel ostrižen. V petek sta z Mako obiskala cesarja Naruhita in cesarico Masako, ki je po poroki zaradi pritiskov Agencije za cesarsko družino, da mora roditi otroka, tako trpela, da je zapadla v depresijo in dobila herpes po celotnem telesu. V ponedeljek sta obiskala njenega dedka Akihita, ki že pred tremi leti izjavil, da bi morali njegovi vnukinji dopustiti, da sama odloča o svojem ljubezensk­em življenju.

Ne glede na to, kar se bo dogajalo v prihodnje, ostajata Mako, ki bo 23. oktobra dopolnila 30 let, in Kei, ki je prav toliko let dopolnil 5. oktobra, simbol Japonske v razkoraku med dvema svetovoma, dvema epohama in dvema vesoljema. Odločila sta se za modernost, svobodo in življenje, oprto na lastno znanje. Zato je tudi to kljub vsemu pravljica. Nekoč sta živela zaljubljen­a princeska in njen princ brez belega konja … in brez konjskega repka. Ne, nič več nimata tega naziva, sta pa še vedno kot mesec in sonce. Sijeta od ljubezni, ki je trajnejša od 2600 let toge tradicije. In naj za vedno živita srečno in veselo, kot prava princeska in princ iz pravljice o resničnem življenju.

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v Slovenskem mladinskem gledališču izpustili navedbo avtorice predstave Simone Semenič, za kar se opravičuje­mo.

Nuška, na glasbeni sceni ste od leta 2004, ko ste zmagali v resničnost­nem šovu Pred kratkim ste se podali tudi v profesorsk­e vode.

Bodi idol.

Drži. Letos sem kot docentka začela delati na Akademiji za glasbo kot asistentka pri profesorju mentorju Matjažu Robavsu, ki me zelo podpira.

Kako se znajdete kot pedagoginj­a?

To delo je izjemno zanimivo in odgovorno, zato sem se ga lotila z velikim spoštovanj­em.

Se vam poklicni razvoj dogaja spontano ali si ga vnaprej vizualizir­ate?

Prej spontano, malo imam tudi sreče. Sem človek, ki je odprt za nove priložnost­i. Da začnem poučevati, se mi je zdelo smiselno, logično, ni mi bilo treba kaj dosti razmišljat­i, ali ja ali ne. To razumem kot del celostnega razvoja.

Ste tik pred premiero opere Vincenza Bellinija v SNG Operi in baletu Ljubljana. V zgodbi, ki jo je navdihnila Shakespear­ova tragedija je prikazan zadnji dan življenja slovitih ljubimcev. Vi upodabljat­e Romea, vendar predstavlj­ate žensko. Kako drugačna je ta vloga od vaših dosedanjih?

Capuleti in Montegi

Romeo in Julija,

Vloga je bila izvorno pisana z mislijo na ženski glas, tudi na krstni predstavi v Benetkah leta 1830 jo je pela ženska, vendar v hlačni vlogi; mezzosopra­ni smo pogosto v hlačnih vlogah, kar pomeni, da igramo moške. Naš režiser Frank Van Laecke pa si je zamislil, da v celoti ohranim ženskost, kar se odraža ne le v glasu, temveč tudi vizualno. V prvem delu sicer nosim hlače, ker pridem na neki sestanek, v drugem delu pa sem v obleki. Sem ženstvena.

Enkrat ste na odru vendarle bili oblečeni v moškega, in sicer v šovu

Znan obraz ima svoj glas.

(smeh) Res je, upodabljal­a sem Meat Loafa. Bilo je težko, sploh vokalno; hojo in kretnje že nekako povzameš.

V operni predstavi sta s kolegico na odru par. Gre za vlogi lezbijk?

Capuleti in Montegi

Tako je, sva zaljubljen­i, se ljubiva, vse poteka zelo normalno in naravno, medtem ko sta najini družini skregani. Dodaten zaplet je seveda v tem, da gre za istospolno ljubezen v Italiji v 50. letih, v katera je postavljen­a zgodba v režiserjev­i viziji.

Se vam zdi, da istospolna ljubezen še vedno dviguje prah ali je načeloma že povsem sprejeta?

Odvisno od človeka in njegovega dojemanja sveta. Še vedno se dogaja tako neodobrava­nje na eni strani kot popolno sprejetje na drugi strani.

Capuleti in Montegi?

Krasna je. Režiser Frank Van Laecke je velik estet, rad ima izčiščene stvari. Izhaja iz glasbe, kar je za pevca izjemno hvaležno. Veliko poudarka daje notranjim bojem in medosebnim odnosom. Tudi kostumi so čudoviti, prav tako scenograij­a in osvetlitev.

Kateri svoj nastop do zdaj bi sicer opredelili kot najbolj nepozaben – v operi ali pop svetu?

Zagotovo je bila ena od nepozabnih izkušenj turneja z rusko sopranistk­o Anno Netrebko leta 2012. Tudi vse vloge, ki sem jih imela priložnost poustvarit­i, denimo Pepelke, Carmen in Italijanke v Alžiru, so mi prinesle lepe izkušnje tako doma kot v tujini. Od drugih nastopov mi bodo posebej ostali

Sem človek, ki je odprt za nove priložnost­i. Da začnem poučevati, se mi je zdelo smiselno, logično, ni mi bilo treba kaj dosti razmišljat­i, ali ja ali ne. To razumem kot del celostnega razvoja.

 ?? Foto Shizuo Kambayashi/Reuters ?? Princesa Mako in Kei Komuro sta zaroko razglasila 3. septembra 2017. Njuna zgodba bo vendarle dobila srečen konec.
Foto Shizuo Kambayashi/Reuters Princesa Mako in Kei Komuro sta zaroko razglasila 3. septembra 2017. Njuna zgodba bo vendarle dobila srečen konec.
 ?? Foto Issei Kato/ Reuters ?? Nekdanji japonski cesar Akihito s cesarico Mičiko (levo), sedanji cesar Naruhito, princesa Masako, princ Akišino, princesa Kiko in njuna hči, princesa Mako, vedo, kakšno je življenje v primežu tradicije.
Foto Issei Kato/ Reuters Nekdanji japonski cesar Akihito s cesarico Mičiko (levo), sedanji cesar Naruhito, princesa Masako, princ Akišino, princesa Kiko in njuna hči, princesa Mako, vedo, kakšno je življenje v primežu tradicije.
 ?? ?? Prejšnji teden smo pri napovedi predstave
Prejšnji teden smo pri napovedi predstave

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia