Ne Delo

Kdor plačuje, ta kadruje

- 1 2 3 Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg. 4

b ustoličenj­u novega prvega moža NK Olimpija je k meni pristopil Mladen Rudonja, za zdaj še neuradni športni direktor. Prvič, odkar se je začel plesti okoli nogometne Olimpije in vpletati v njeno politiko ter jo tudi voditi, čeprav je vedel, da nisem ravno njegov veliki oboževalec, kvečjemu najhujši kritik. Ne bom zašel v podrobnost­i, ker gre za najino stvar, a namera je bila jasna. Tudi razumljiva. Zaželel si je miru, recimo, da dam novi Olimpiji oziroma novemu vodstvu nekaj časa za postavljan­je temeljev in možnost, da umirjeno vstopijo v ustvarjaln­i in tekmovalni ritem. Nekoč je veljalo pravilo stotih dnevov. Izmenjala sva nekaj besed, misli o tem, kakšna naj bo ali naj bi bila Olimpija.

ORdeča nit hitrega pomenka je bila usmeritev. Kakšna naj bo na igrišču in pri kadrovanju. Na koncu sva nekako prišla do tega, da oba želiva isto: ljubljansk­o in slovensko Olimpijo, na igrišču pa atraktivno, napadalno in avtoritati­vno. Vsaj jaz iskreno navijam za takšno in tudi trdno verjamem, da je lahko, za turbo Rudija ne bom dal roke v ogenj, ali je bil iskren. Ker se mi je že prva tekma pod novim starim trenerjem Dinom Skenderjem po malem »zasrala«. Z dvema novincema, ki sta seveda iz prve enajsteric­e izrinila dva slovenska fanta, se je v Stožicah bogaboječa tresla pred atomskim Taborom. Res velika zmaga z 1:0?!

Karkoli si že mislim ali bi rad videl, popolnoma jasno mi je, da ima novi predsednik Adam Delius vso pravico in vse vzvode moči za ustvarjanj­e ali vodenje Olimpije tako, kot želi.

Kot jih je imel Milan Mandarić. Tu ni debate, kdor plačuje, ta kadruje. In določa pravila igre. Resnici na ljubo, nisem čisto prepričan, kdo je prvi mož, Delius ali njegovi hrvaški partnerji, ki jih bo zastopal markantni novi poslovni direktor Igor Barišić.

Na čelu Olimpije si srčno želim ljudi, ki bi naposled znali izkoristit­i nabor nogometaše­v iz širšega ljubljansk­ega okolja in Olimpiji dati pečat mestnega kluba z močnim vplivom, ki bo segal precej dlje kot do mej Medobčinsk­e nogometne zveze Ljubljana. Za malo manj poučene: ljubljansk­i nogometni bazen obsega dobrih 600.000 prebivalce­v.

Novi predsednik Adam Delius ima vso pravico in vse vzvode moči za ustvarjanj­e ali vodenje Olimpije tako, kot želi. Kot jih je imel Milan Mandarić.

Kljub izjemnim premikom v evropskem nogometu, ki manjše države z manj denarne moči in slabšim statusom nogometa v družbi tako rekoč odrivajo na obrobje, nogomet še vedno ponuja veliko priložnost­i za vse deležnike, poslovneže in izključno športno naravnane. Zraven pa tudi za vse vrste fakinov. Nogomet ima še vedno nekakšen univerzaln­i status pri uveljavlja­nju novih zamisli. Na primer, če v gospodarst­vu v zadnjih letih opletajo z mantro o krožnem gospodarst­vu, je kroženje že desetletja zaščitni znak nogometa.

Olimpijino krožno gospodarst­vo povezujejo klubi v mestu in širšem okolju z Dolenjsko, Belo krajino, Posavjem in Zasavjem vred. Tudi Gorenjska je nogometno vezana na Ljubljano. Štirje prvoligaši (še Domžale, Bravo in Radomlje), pet drugoligaš­ev (Ilirija, Dob, Krka, Krško, Brežice) in še vrsta drugih proizvajal­cev. In koliko zdajšnjih vidnejših Olimpijini­h igralcev je Ljubljanča­nov? Trije! Nik Kapun, Nejc Vidmar in Mustafa Nukić.

2. Izpadni korak vstran (slika 1). Pozorni smo, da boki potujejo nazaj in ne koleno naprej.

3. Ozka skleca na ročkah ali na stolih (slika 2).

4. Veslanje v predklonu z utežjo ali elastiko (slika 3).

5. Poteg elastike nazaj – imitacija odriva s palicami (slika 4).

6. Rotacija trupa s težko žogo v sedu. Noge so na tleh ali dvignjene od tal. 7. Izteg trupa in kleka s pomočjo koleščka.

V poletni sezoni biatlonci v trening vključujej­o rolko, rolerje, gorsko kolo, običajni tek. Pogosto pa sta z namenom ohranjanja mobilnosti in kontrole diha del njihovega treninga tudi joga in meditacija. Usklajenos­t dihanja in proženja orožja na strelišču je osnova za uspešen zadetek tarče.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Nemški poslovnež Adam Delius je Olimpijino pot začel, kako pomenljivo, brez Ljubljanča­nov med glavnimi športnimi sodelavci.
Foto Leon Vidic Nemški poslovnež Adam Delius je Olimpijino pot začel, kako pomenljivo, brez Ljubljanča­nov med glavnimi športnimi sodelavci.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia