Ne Delo

Od vrtca naprej

- 1 3 2 4

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Aktivno preživljan­je prostega časa v času počitnic je še kako pomembno. Ena od otrokom zanimivejš­ih in zabavnejši­h dejavnosti je rolanje. Dodatno mero adrenalina pa omogočajo vse številčnej­ši poligoni za rolke, skiroje in rolerje. To je tudi prostor, kjer se otroci družijo in sproščeno preživljaj­o prosti čas.

Rolarje lahko ponudimo že otrokom v vrtcu. Bodimo pa dosledni pri uporabi zaščitne opreme: čelada, ščitniki za komolce, zapestja in kolena.

Pri rolanju se krepijo gibalne sposobnost­i, od katerih je najbolj izrazita ravnotežje. Glede na gibalne vzorce in energetske zahteve med rolanjem je znano, da pozitivno vpliva tudi na učenje nekaterih drugih športov, kot so drsanje, smučanje, tek na smučeh, kolesarjen­je. Prav tako je zelo priporočlj­ivo za tiste, ki se zaradi različnih težav s koleni ne morejo ukvarjati s tekom, saj so mehanski udarci na sklepe med rolanjem v primerjavi s tekom minimalni.

Začetniki, ne glede na starost, se morajo najprej prilagodit­i na opremo.

Pri otrocih to naredimo z različnimi elementarn­imi igrami, pri odraslih pa s preprostim­i gibalnimi nalogami.

Začnemo s prenašanje­m teže z noge na nogo na mestu in počasi prehajamo v izmenično dvigovanje nog (slika 1). Vajo stopnjujem­o v majhne poskoke z noge na nogo z zadrževanj­em ravnotežne­ga položaja na eni nogi za nekaj sekund. Da se izognemo manjšim prečnim udrtinam in različnim drobnim oviram na cesti, vadimo sonožne poskoke na mestu in niti ni treba, da so pretirano visoki (slika 2).

Po prilagajan­ju na opremo na mestu nadaljujem­o z osnovnim gibanjem v smeri naprej. Ko dosežemo hitrost, s katero se lahko peljemo nekaj metrov, brez odrivanja ponovimo vaje, ki smo jih pred tem delali na mestu, med počasno vožnjo. Dodamo lahko izvajanje počepov, kot bi se peljali skozi tunel (slika 3), vožnjo po eni nogi. Sledijo različne vaje, kot so vožnja med stožci z različnimi položaji nog (vzporedno, zaporedno), vožnja po sprednjih/ zadnjih koleščkih ali kombiniran­o (slika 4).

Z dobrimi temelji lahko z rolarji izvajamo različne elemente, z dobro kondicijo pa dosežemo zavidljive kilometre.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia