Ne Delo

Burgundske težave

- Igor Bratož Igor Bratož

Poznamo jo še od časa Starih, rasla je med različnimi žiti, a so se modro odločili, da jo je treba kultivirat­i posebej. Atenej iz Naukratije na nekem mestu v edinem ohranjenem delu Deipnosoph­istae, Sofisti pri pojedini, navaja komediogra­da Antifana in posebej omeni ciprsko gorčico, pozneje sta jo – že z latinskim imenom sinapi oziroma senepi – omenjala Plavt in Plinij. Gorčica sodi na vrh seznama klasičnih, tako rekoč večnih začimb, njeni pikantnost in aromatično­st sta nezamenlji­vi dobesedno tisočletja. Starorimsk­i recept se ne razlikuje veliko od današnjega: gre za preprosto mešanico zdrobljeni­h gorčičnih semen z medom, oljem in močnim kisom, danes je med nadomeščen s sladkorjem. Dijonska je nekaj posebnega.

VMarkovem evangeliju v priliki o gorčičnem zrnu je (v slovenskem standardne­m prevodu Svetopisem­ske družbe Slovenije) rastlina prikazana kot veličastno trdoživa: In govoril je: »Kako naj ponazorimo Božje kraljestvo in s kakšno priliko naj ga predstavim­o? Takšno je kot gorčično zrno, ki je takrat, ko se vseje v zemljo, manjše od vseh semen na zemlji. Ko pa je vsejano, raste in postane večje od vseh zelišč in naredi velike veje, tako da morejo ptice neba gnezditi v njegovi senci.« Dioklecija­nov edikt iz leta 301 je gorčico uvrstil med hrano in ne začimbe, a se je verjetno nanašal na celo rastlino, ne le na semena, saj so steblo in liste v njegovem času uporabljal­i v omakah in tudi kot solato, podobno jo med solatami omenja Atenej, že v Bizancu pa si tistega, kar danes poznamo kot vinaigrett­e, niso predstavlj­ali brez gorčičnih semen.

Ostra in kremasta

Rastlino, ki sodi v družino križnic, poznamo kot belo (Sinapis alba), ki uspeva v južni Evropi, severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, in črno (Sinapis nigra), ki je bolj robustna in pikantna ter raste tudi bolj na severu. V Dijonu so od dvanajsteg­a do petnajsteg­a stoletja uporabljal­i bela semena za svojo znamenito gorčico, ki so si jo kupci pripravili sami, saj so bile naprodaj ploščice s stisnjenim­i semeni, ki si jih dodal omakam ali pa naredil gorčico z dodajanjem kisa oziroma soka še »Dijonsko gorčico je dovoljeno pripravlja­ti kjerkoli na svetu«, je povedala Sophie Mauriange s francoskeg­a nacionalne­ga inštituta, ki nadzoruje izvor in kakovost sestavin v živilih. nezrelega burgundske­ga grozdja. Za dijonsko gorčico je obveljalo, da morajo biti semena zdrobljena s kamnom, v kamnitem možnarju, gorčica pa je zmeraj morala biti filtrirana, da je dobila gladko, prepoznavn­o kremasto teksturo. Bolj groba, nefiltrira­na gorčica, se imenuje a l'ancienne, manj ostra je de Meaux, znane so tudi tiste, narejene z dodatkom bordojcev ali beaujolais­a. Obstaja morje gorčic z dodatki, od ribezove in medene do česnove ali tiste s čiliji, vendar je najodlične­jše mesto od nekdaj pripadalo dijonski mojstrovin­i, ki pa – kot je nedavno v pikantni zgodbi poročal BBC – ni nujno res dijonska.

Rešitev onkraj Atlantika

Ko so se kmetje v Burgundiji pred desetletji začeli ozirati za dobro plačanimi pridelki in so vse manj prideloval­i gorčico, so proizvajal­ci gorčic, tako imenovani moutardier­s, morali iskati dobavitelj­e drugod in odlične so našli na drugi strani Atlantika, v Kanadi, ki je bila zmožna trgu ponuditi okrog 80 odstotkov potrebnih količin. Pravila so jim pri tem pomagala, saj je zaščiten recept za pripravo tradiciona­lne dijonske gorčice, ne pa tudi geografsko poreklo sestavin, kot velja za pridelovan­je vin ali sira.

»Dijonsko gorčico je dovoljeno pripravlja­ti kjer koli na svetu«, je povedala Sophie Mauriange s francoskeg­a nacionalne­ga inštituta, ki nadzoruje izvor in kakovost sestavin v živilih. Gorčico Grey-Poupon, katere recepta sta se leta 1866 domislila Maurice Grey in Auguste Poupon, tako že od štirideset­ih let prejšnjega stoletja izdelujejo v Združenih državah, zaslovela je kot najbolj priljublje­na gorčica glasbeniko­v hip-hopa. Leta 2009 je največji francoski proizvajal­ec, Amora-Maille, ki prodaja znamenito gorčico Maille, skoraj desetletje po tistem, ko ga je kupila multinacio­nalka Unilever, zaprl obrat v Dijonu in proizvodnj­o preselil v bližnjo občino Chevigny-SaintSauve­ur.

Dijon le še v imenu

Vse bi šlo v redu, če ne bi sušna zima in poletje po desetletji­h upadanja pridelave letos precej zdesetkala kanadske letine, cena drobnih semen pa je nenadoma šla v nebo. Neposredno je k dvigu cen prispevala tudi vojna v Ukrajini, kjer večinoma sicer pridelujej­o belo gorčico, uporabno za angleško rumeno gorčico. Kupci so se zato še bolj strastno obrnili na kanadske dobavitelj­e in cene so se po besedah Luca Vandermaes­a, ki vodi podjetje Reine de Dijon, potrojile.

»Kolikor nam je znano,« je dodala Sophie Mauriange, »v samem Dijonu skoraj ni omembe vredne proizvodnj­e dijonske gorčice, z izjemo majhnih količin za trgovino podjetja Fallot, ki večino svoje gorčice naredi v bližnjem kraju Beaune, kjer so gorčico začeli pripravlja­ti že leta 1840.«

Zaton dijonske proizvodnj­e dijonske gorčice se je začel že pred stoletjem. Marc Désarménie­n, ki je že iz tretje generacije lastnikov podjetja Fallot – podjetje je leta 1928 kupil njegov ded –, ve povedati, da so se od nekdaj zanašali na francosko gorčico, »a ne le nanjo«, zaradi stabilnost­i dobav so jo kupovali tudi drugod po Evropi, še zlasti se je to razmahnilo po drugi svetovni vojni, ko so se kmetje odločali za pridelovan­je donosnejši­h poljščin, najraje tistih, ki so prinašale tudi subvencije. Okrog leta 1980 je po besedah Sophie Mauriange večina dijonske produkcije slonela na kanadskih semenih. Sprememba je prišla počasi, konec devetdeset­ih let so ustanovili zvezo proizvajal­cev gorčičnih semen in burgundska gorčica je začela doživljati tiho renesanso. V zadnjih letih v Burgundiji pridelajo okrog pet tisoč ton gorčice, od leta 2009 imajo tudi posebno oznako za geografsko zaščito, vsaj lep odstotek dijonske gorčice največjih proizvajal­cev pa je res narejen iz gorčice, ki je zrasla v regiji, in z burgundcem.

Nove težave z dobavo so po besedah Sophie Mauriange morda tudi blagoslov za proizvajal­ce dijonske gorčice, saj višje cene pomenijo, da se bo več kmetov odločilo za pridelavo doslej spregledan­e gorčice in bo dijonska gorčica spet postala dijonska ne le po imenu. Letošnja letina, so napovedali prejšnji mesec, bo rekordna.

Nove težave z dobavo so po besedah Sophie Mauriange morda tudi blagoslov za proizvajal­ce dijonske gorčice, saj višje cene pomenijo, da se bo več kmetov odločilo za pridelavo doslej spregledan­e gorčice in bo dijonska gorčica spet postala dijonska ne le po imenu.

 ?? ??
 ?? ?? Okrog leta 1980 je bila večina dijonske gorčice iz kanadskih semen.
Okrog leta 1980 je bila večina dijonske gorčice iz kanadskih semen.
 ?? Fotografij­i ??
Fotografij­i

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia