Ne Delo

Nad Slovence še dražji napadalec od Haalanda

- Peter Zalokar Foto Borut Živulović/ Reuters Alexander Isak

Slovenski nogometaši bodo v torek končali nastope v Uefini ligi narodov, zadnja postaja reprezenta­nce Matjaža Keka bo Stockholm. Dolga leta je bil zaščitni znak švedske izbrane vrste Zlatan Ibrahimovi­ć, ki pa je dobil dostojnega naslednika. Alexander Isak je opozoril nase že na lanskem euru in se v tej sezoni preselil k uradno najbogatej­šemu klubu na svetu Newcastle Unitedu za rekordno klubsko odškodnino. Ibrahimovi­ć in Isak imata veliko skupnih točk, ne nazadnje še zdaleč nista povprečna Šveda, predvsem pa imata nogomet v malem prstu.

V nogometu nikdar ne veš, kdaj bo prišla nova priložnost, zato jo moraš zagrabiti.

lexander Isak, ki je

21. septembra dopolnil 23 let, se je rodil eritrejski­ma staršema iz naselja Bagartorp v Solni, predmestju Stockholma. Starša sta se ob koncu 80. let prejšnjega stoletja izselila iz Eritreje, ki je bila takrat pod etiopsko zasedbo. Podobno kot Ibrahimovi­ć v Malmöju pri FBK Balkan je Isak prve korake naredil na peščenem igrišču, ki so mu rekli preprosto – igrišče. Ves prosti čas je preživel tam, toda ni zanemarjal šole, kjer je veljal za vzornega učenca, ki izstopa pri športu. »Nisem še videl učenca, ki preskoči 1,75 metra v višino, ne da bi prej opravil en sam trening,« je dejal učitelj telesne vzgoje. »Pri namiznem tenisu mu nihče ni segel do kolen.«

ADruga učiteljica je dodala: »Zelo je bil vljuden. Vsi otroci so se zgledovali po njem, posebno mlajši, do katerih je bil zelo spoštljiv. Preprosto, zelo prijazen fant. Kadar je izbruhnil kak spor, je bil posrednik. Seveda se je tudi sam kdaj razjezil, ampak imel je posebno pomirjajoč­o avro.«

V lokalni klub AIK je prišel s šestimi leti in zdi se, da je bil rojen za rušenje rekordov. Januarja 2017 je v šele drugem nastopu za Švedsko dosegel zadetek proti Slovaški in postal najmlajši strelec za reprezenta­nco treh kron pri 17 letih, s čimer je prekosil 105 star rekord. Za primerjavo, Ibrahimovi­ć je bil ob svojem prvem reprezenta­nčnem golu star 20 let. Isak je postal najmlajši strelec AIK pri 16 letih, petih mesecih in sedmih dneh.

Kmalu zatem je vpisal prvenec v elitni švedski ligi, 17. rojstni dan pa je praznoval z dvema goloma proti večnemu tekmecu Djurgardnu. Kljub meteorskem­u vzponu je ostal skromen in marljiv. Njegova kariera je kmalu trčila ob prvo večjo oviro. Čeprav je že imel predpogodb­o z Real Madridom, je le nekaj tednov po omenjenem prvem reprezenta­nčnem golu prišel k Borussii iz Dortmunda. Enajst milijonov evrov je bila največja odškodnina, ki jo je prejel švedski klub.

Tuchel: Nisem še slišal zanj

Toda v Porurju je postal žrtev spora med trenerjem Thomasom Tuchlom in glavnim skavtom Svenom Mislintato­m. »Ne vem, koga so mi to pripeljali, nisem še slišal za Isaka,« je trener izjavil na novinarski konferenci, nakar se je predsednik Joachim Watzke za te besede osebno opravičil najstniku. Tuchel je ostal trmast in Isaka ni hotel dati v igro, ker da bi to škodilo Pierru-Emericku Aubameyang­u, ki se je potegoval za zlati čevelj. Isaku je v svojem mandatu namenil zgolj štiri minute pokalne tekme z Bochumom, ko je bil izid že 3:0 ...

Isak vseeno ne obžaluje nemške avanture. »Nisem odlašal z odhodom iz Švedske. Vprašanje je bilo samo, kam. V nogometu nikdar ne veš, kdaj bo prišla nova priložnost, zato jo moraš zagrabiti. Ni mi žal, da sem prišel k Borussii, tam sem spoznal nekaj odličnih mladih nogometaše­v, s katerimi smo postali prijatelji in se skupaj razvijali. Kdo ve, kako bi se končalo, če bi šel v Real Madrid. Mogoče bi bil zdaj že nazaj doma na Švedskem. Nisem dvomil o svoji kakovosti, spraševal sem se le, kdaj si bom spet povrnil formo,« je razlagal Isak, ki se mu je sreča nasmehnila na nepričakov­an način.

Za pol leta so ga Dortmundča­ni posodili nizozemske­mu prvoligašu Willemu II. Tam je v 12 tekmah dosegel prav toliko golov, kar mu je odprlo izhodna vrata Dortmunda. Prodali so ga za enajst milijonov evrov, kolikor so zanj tudi plačali, kupec je bil baskovski Real Sociedad. »Teh nekaj mesecev pri Willemu II. je bilo najbolj pomembnih v moji karieri. Vedel sem, da je to trenutek, ko se moram izkazati. Bila je prelomnica,« se spominja Isak.

V Španiji dozorel

V dveh sezonah v španski la ligi je dosegel 33 golov, še bolj pomembno je, da se je razvil kot vsestransk­i napadalec, kot je od njega zahteval trener Imanol Alguacil. »Hotel je, da postanem moderen napadalec, da pritiskam na obrambo in se veliko gibam brez žoge. Španija mi je zares dala veliko, dozorel sem. Tu se počutim kot doma, ampak nekega dne bi rad igral v Angliji, tam je šest ali sedem klubov, ki sodijo med najboljše na svetu, konkurenca je najboljša. Če hočeš biti najboljša verzija sebe, moraš iti na najvišjo mogočo raven,« je lani povedal Isak, ki je kot zrel napadalec nov izziv našel prav v premier league.

Ob prihodu v Anglijo, 26. avgusta, je nosil veliko breme. Ne nazadnje je Newcastle zanj odštel več, kot je Manchester City za Erlinga Haalanda, kar 80 milijonov evrov (Norvežan je stal 68,5 milijona). Pri »srakah« je Isak začel dobro, na treh tekmah je dosegel dva gola, enega tudi proti Liverpoolu. Haalandu gre sicer še precej bolje pri prvakih, kar enajst golov na sedmih tekmah. Tuchel? Odpustili so ga pri Chelseaju in tako mu Isak vsaj v tej sezoni ne bo mogel pokazati, kako ga je polomil pred leti, ko mu ni dal priložnost­i.

Trener pri AIK Elie Mineirji je povedal, da je Alexander Isak izstopal že pri 14 letih. »Seveda je bil jasno, da ima velik talent, toda bil je tudi dober podajalec in imel pregled nad igro, ki ga večina njegovih vrstnikov nima. Edino, kar sem takrat pri njem pogrešal, je bila želja, da bi postal najboljši. O tem smo se večkrat pogovarjal­i z njim in njegovima staršema.«

 ?? ?? Junija ni zadel proti Sloveniji v Stožicah, kjer ga je tako oviral Jaka Bijol. V torek bo revanša v Stockholmu.
Junija ni zadel proti Sloveniji v Stožicah, kjer ga je tako oviral Jaka Bijol. V torek bo revanša v Stockholmu.
 ?? Foto Phil Noble/ Reuters ?? Alexander Isak je 21. septembra dopolnil 23 let.
Foto Phil Noble/ Reuters Alexander Isak je 21. septembra dopolnil 23 let.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia