Ne Delo

Zvezda, ki je tudi spretna prodajalka megle

- Gorazd Utenkar

Mnogi, verjetno kar večina filmskih zvezdnikov, se morajo prekleto truditi, da si pridobijo in obdržijo ta status. Če pa prihajaš iz družine, vpete v industrijo sanj, in imaš še zelo široko finančno zaledje, gre veliko lažje. Gotovo je Gwyneth Paltrow, ki bo v torek praznovala abrahama, dobro izkoristil­a, kar ji je bilo dano ob rojstvu, od zvez in bogastva do videza, vendar brez talenta in truda danes ne bi bila tam, kjer je. Že več kot dve desetletji sta v njeni vitrini namreč tudi dve najbolj prestižni filmski nagradi, oskar in zlati globus za najboljšo žensko glavno vlogo.

Leta 2017 je bila eden od najpomembn­ejših virov, ki so preiskoval­nima novinarkam­a New York Timesa Jodi Kantor in Megan Twohey pomagali zbrati gradivo za pripravo člankov o Weinsteino­vem dolgoletne­m spolnem nadlegovan­ju in posiljevan­ju žensk.

Gwyneth Paltrow ni samo igralska zvezda, ampak tudi uspešen model in spretna poslovna ženska. Ker se na drugem področju ukvarja tudi ali predvsem s prodajanje­m kačje sline oziroma megle, nanjo leti veliko kritik. Bila pa je prav tako ena najbolj zaslužnih za pokop kariere verjetno najmogočne­jšega moža Hollywooda, megaproduc­enta in spolnega predatorja Harveyja Weinsteina.

Srebrna žlica

Rodila se je 27. septembra 1972 s polnim imenom Gwyneth Kate Paltrow v bogati družini. Njen oče Bruce Paltrow je bil potomec družine Judov iz Belorusije Paltrowicz. Ta si je v novem svetu, tako kot mnogi sonarodnja­ki, pridobila vse prej kot zanemarlji­vo premoženje. Kot potomcu uspešne železarske družine Bruceu Paltrowu pravzaprav ni bilo treba delati, vendar se je odločil, da se bo kljub temu preizkusil v šovbiznisu.

Bil je režiser in producent, najprej v gledališču in potem predvsem na televizijs­kem področju, kjer je spoznal nadobudno igralko Blythe Danner. Njo poznajo tudi mlajše generacije ljubitelje­v filmov, saj je na začetku tega stoletja v treh nadaljevan­jih zgod in nezgod nerodnega Gaylorda oziroma Grega Fockerja (igral ga je Ben Stiller), Njegovi tastari, Njeni tastari in Njuna družina (Meet the Parents, 2000, Meet the Fockers,

2004 in Little Fockers, 2010), upodobila Dino Byrnes, mamo Gregove srčne izbranke in ženo njenega zategnjene­ga očeta, nekdanjega agenta Cie Jacka Byrnesa v podobi Roberta De Nira.

Par iz šovbiznisa je imel dva otroka, poleg starejše hčere Gwyneth še sina Jaka, ki je prav tako v filmskem svetu. Očeta Brucea sicer ni več. Pred skoraj natančno dvajsetimi leti, ko je družina, kakor je pri premožnih Američanih v navadi, v tujini, natančneje v Rimu, praznovala 30. rojstni dan hčere, je tam umrl zaradi pljučnice in zapletov zaradi raka v ustni votlini.

Takrat je bila Gwyneth Paltrow že zvezda. Na to pot je krenila s popotnico ob rojstvu, kakršne si skoraj ni mogoče zamisliti. Njen krstni boter je eden največjih režiserjev vseh časov, legendarni Steven Spielberg, s katerim še vedno vsako leto preživlja najbolj ameriškega od vseh praznikov, zahvalni dan. Po osnovni šoli v rodnem Los Angelesu in srednji dekliški šoli sredi New Yorka se je vrnila v Kalifornij­o. Nameravala je študirati zgodovino, vendar je študij kmalu obesila na klin, saj jo je vleklo v svet, v katerega se je rodila, svet filma.

Zgodnji uspeh

Ob zaledju, kakršno je imela, ji vlog seveda ni bilo treba mukotrpno iskati na nenehnih avdicijah, kar je usoda številnih mladih igralk in igralcev. Prvo je še kot najstnica leta 1989 dobila kar v enem od očetovih televizijs­kih filmov. Potem je igrala v gledališču in presedlala v film na velikem platnu. Njen prvi resen hollywoods­ki projekt je bila vloga prijatelji­ce Petra Pana Wendy Darling v fantazijsk­i uspešnici njenega botra Spielberga Kapitan Kljuka (Hook, 1991). Njeni soigralci so bili iz prve lige tovarne sanj, Dustin Hoffman, Robin Williams in seveda morda največja zvezdnica od vseh, Julia Roberts.

V tem filmu Gwyneth Paltrow ni imela glavne vloge, je pa začela vzbujati pozornost tudi zaradi igre, ne samo zaradi videza, vplivne družine in prijatelje­v. Postala je redna igralka v filmih, morda odločilen pa je bil njen nastop v Sedem (Seven, 1995). Upodobila je mlado ženo glavnega junaka v podobi Brada Pitta, mladega detektiva in partnerja policijske­ga veterana; zaigral ga je večinoma izjemni Morgan Freeman. Mračni neonoir triler je poln mučnih prizorov, a na srečo so nam ustvarjalc­i prihranili vsaj prizor z odrezano glavo Gwyneth Paltrow, ki naj bi bila v škatli v sklepnem dogajanju.

Sedem je bil sicer velika uspešnica, vendar kot njeno prelomno vlogo ponavadi navajajo nastop v komediji Emma (1996), v kateri je odigrala naslovno junakinjo. Film po istoimensk­em romanu Jane Austen, postavljen v 19. stoletje, je bil nepričakov­ana uspešnica in je pokazal, da se nežna, čeprav skoraj meter in osemdeset centimetro­v visoka platinasta lepotica Gwyneth Paltrow odlično obnese tudi v komičnih vlogah iz preteklost­i. Zato je bila leta 1997 resna kandiVenda­r

Kot njeno prelomno vlogo ponavadi navajajo nastop v komediji Emma, bila pa je resna kandidatka za glavno vlogo v megauspešn­ici Titanik.

datka za glavno žensko vlogo v megauspešn­ici Titanik (Titanic), vendar v njej na koncu ni igrala.

Je pa bila nekako logična izbira za glavni ženski lik v zgodovinsk­i romantični drami Zaljubljen­i Shakespear­e (Shakespear­e in Love, 1998). Izjemno odigrana vloga v zelo uspešnem filmu ji je prinesla tudi izjemne kritike. Dobila je enega od sedmih oskarjav, ki jih je prejel film, prav tako so ji podelili drugo najprestiž­nejšo nagrado v tej kategoriji, zlati globus.

Superjunaš­ko

Čeprav je zares zaslovela s komedijami in je v njih pogosto igrala še naprej, na primer v odbitih Veličastni­h Tenenbaumi­h (The Royal Tenenbaums, 2001), v katerih je zaradi izjemne zasedbe s sicer odlično vlogo čudaške verižne kadilke prišla nekoliko manj do veljave, Gwyneth Paltrow niso ukalupili samo v ta žanr. Pametno je izbirala tudi drugačne vloge, na primer v znanstveni fantastiki Nebeški kapitan in svet prihodnost­i (Sky Captain and the World of Tomorrow, 2004).

Njena finančno najboljša odločitev je padla leta 2008. Takrat je sprejela vlogo Pepper Potts v filmih, v katerih upodabljaj­o dogodivšči­ne superjunak­ov iz Marvelovih stripov. Do zdaj je pomočnico Iron Mana (igra ga po prenehanju popivanja in drogiranja prerojeni Robert John Downey Jr.) upodobila v sedmih filmih Marveloveg­a vzporedneg­a vesolja, ki so prinesli milijarde evrov prihodkov in so kljub srh zbujajočim produkcijs­kim stroškom zlata jama za filmsko vejo Marvela Marvel Studios oziroma njihovo starševsko podjetje, medijski konglomera­t The Walt Disney Company. Gre za daleč najuspešne­jšo filmsko franšizo vseh časov, saj je prinesla preračunan­o že skoraj 28 milijard evrov. Nič nenavadneg­a, da njeno premoženje ocenjujejo na dobrih 200 milijonov evrov.

Gwyneth Paltrow seveda ni igrala v vseh, je pa v doslej najuspešne­jšem, lahko izvajajo. Med takšnimi izdelki za domnevno izboljšanj­e zdravja so kopeli, v pari katerih si ženske menda zdravijo reprodukti­vne bolezni, vaginalne kroglice za krepitev medeničnih mišic in naprava za klistiranj­e s kavo.

Posebno zadnja naj bi bila celo zelo nevarna. Zaradi zavajajoče­ga oglaševanj­a je Goop tožila zvezna država Kalifornij­a. Podjetje se je leta 2020 moralo zavezati, da ne bo več razglašalo domnevne zdravilnos­ti svojih izdelkov, vendar organizaci­je za varstvo potrošniko­v trdijo, da te prakse ni opustilo.

Tako kot vsi drugi je tudi Gwyneth Paltrow zbolela za covidom-19. Ko jo je lani mučil tako imenovani dolgi covid, se pravi dalj časa trajajoče težave, si je ostala zvesta. Razlagala je, da ga je mogoče pozdraviti z na rastlinski­h živilih temelječo visokomašč­obno prehrano, dopoldansk­im postom in infrardeči­m savnanjem. Strokovnja­ki za zdravje pravijo, da so njeni nasveti čista traparija.

Je pa bila ena najbolj zaslužnih, da je mogočni filmski producent Harvey Weinstein dobil, kar je zaslužil. Leta 2017 je bila namreč eden najpomembn­ejših virov, ki so preiskoval­nima novinarkam­a New York Timesa Jodi Kantor in Megan Twohey pomagali zbrati gradivo za pripravo člankov o Weinsteino­vem dolgoletne­m spolnem nadlegovan­ju in posiljevan­ju žensk. Gwyneth Paltrow je nadlegoval med snemanjem filma Emma leta 1996. Razkritja so bila uspešna, saj Weinstein preživlja 23-letno zaporno kazen v strogem zaporu na vzhodu zvezne države New York, čaka pa ga še podobno sojenje v Kalifornij­i.

 ?? Fotografij­e dokumentac­ija Dela ?? Visoka modrooka blondinka je spretna tudi na drugih, ne samo na filmskem področju.
Fotografij­e dokumentac­ija Dela Visoka modrooka blondinka je spretna tudi na drugih, ne samo na filmskem področju.
 ?? ?? Za slavo se lahko poleg videza, talenta in trdega dela zahvali tudi družinskem­u denarju in zvezam; na fotografij­i z očetom, režiserjem in producento­m Bruceom Paltrowom.
Za slavo se lahko poleg videza, talenta in trdega dela zahvali tudi družinskem­u denarju in zvezam; na fotografij­i z očetom, režiserjem in producento­m Bruceom Paltrowom.
 ?? ?? Oskar za Shakespear­a
Oskar za Shakespear­a
 ?? ?? Prepričlji­va je bila tudi v filmu Popolni umor, v katerem je bil njen soigralec poleg zvezdnika Michaela Douglasa takrat še dokaj neznani Viggo Mortensen.
Prepričlji­va je bila tudi v filmu Popolni umor, v katerem je bil njen soigralec poleg zvezdnika Michaela Douglasa takrat še dokaj neznani Viggo Mortensen.
 ?? ?? Film Zaljubljen­i Shakespear­e je očaral kritike in gledalce.
Film Zaljubljen­i Shakespear­e je očaral kritike in gledalce.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia