Ne Delo

Nemogoča soseda me izsiljuje

- Milena Miklavčič

na koga bi se obrnili. Zdelo se vam je, da je anonimno pismo, poslano v neko rubriko, edini izhod, ki vam je preostal.

Prvič sem naletela na pomisleke, podobne vašim, pri moškem, ki je negoval svojo nepokretno ženo. Vse do njene smrti sta s prijatelji­co, ki jo je imel, zanjo zgledno skrbela. Seveda so ga nekateri opravljali, a večina, z menoj vred, mu je to gospo od srca privoščila.

Enako želim tudi vam, zato vam zelo iskreno polagam na srce: nikar ne obrnite hrbta prijatelju, ki vam v težkih trenutkih nesebično stoji ob strani! Ljubezen, ki jo čutite do njega, ni enaka tisti, ki ste jo delili s svojim možem. Prišla je v najtežjih trenutkih, zato je še toliko bolj dobrodošla. Pri skoraj petdesetih imate vso pravico, da vas ta moški stisne k sebi in vam zašepeče na uho tudi kaj lepega. Njegovi objemi vam dajejo moč, hkrati pa mož ni za čisto nič prikrajšan. To je pomembno! Zanj ves čas zgledno skrbite. Sinova poznata vašega prijatelja, nič nimata proti, da se z njim družite. Zakaj, za vraga, bi začeli dvomiti o vajinem odnosu zaradi neke sosede, ki ves ljubi dan nima drugega dela, kot da vam nagaja?

Nikar! Če boste le imeli možnost, da se preselite drugam, storite to. Bolje, da se tej ženski umaknete izpred oči, kot da bi dan za dnem trepetali pred njo, kaj vam bo še zakuhala. Ker zloba, ki jo zalivajo, iz dneva v dan bolj raste. Nekje sem sicer zasledila, da so kazni za kurjenje precej visoke, a dvomim, da bi pripomogle, da bi se takšni, kot je vaša soseda, spremenili na bolje.

Poiščite si nov dom, morda s pritličnim­i prostori, da boste lahko moža zapeljali tudi na teraso ali vrt. Mirno in brez slabe vesti pa še naprej sprejemajt­e oporo, ki ste je v težkih trenutkih deležni pri svojem moškem. Saj zmorete, dokazali ste, da znate premikati bregove, če vas življenje potisne ob zid.

Še nekaj se mi zdi, da je prav, da vam povem: napisali ste, da si že več let niste privoščili dopusta. To ni dobro. Četudi ste narejeni iz železa, se lahko zgodi, da to zaradi prehudih obremenite­v ne zdrži več. Morda imate med sodelavci koga, ki mu zaupate? Prosite ga za pomoč. Prepričana sem, da vas bo v dneh, ko si boste privoščili odklop, z veseljem nadomeščal. Za čas, ko boste zdoma, naj gospe, ki neguje moža, pomagata sinova. Nabrala si bosta izkušnje, hkrati pa od blizu spoznala, kako enkratno mamo imata, takšno, ki zmore vse.

Držim pesti, da boste sitno sosedo znali vreči čez ramo. Veste, tudi iz težkih trenutkov, ko mislimo, da je konec sveta, se lahko rodijo lepe stvari. Le opaziti jih moramo in sprejeti.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia