Ne Delo

Z znanostjo podprta medicinska konoplja

- Jasmina Kozina Praprotnik, besedilo Jože Suhadolnik, fotografij­a

Vse več držav po svetu legalizira in regulira uporabo konoplje v zdravstven­e namene, kar pomeni, da imajo bolniki dostop do kakovostne, varne in učinkovite konoplje in izdelkov iz nje za zdravstven­o rabo. Konopljo lahko dobijo na recept, jo kupijo ali celo gojijo za obvladovan­je različnih telesnih in duševnih stanj. Kako je pri nas, smo se pogovarjal­i s primarijem Dušanom Nolimalom, zdravnikom, raziskoval­cem in specialist­om javnega zdravja ter pobudnikom sprejema deklaracij­e o načelih za regulacijo konoplje, ki jo je pripravil Mednarodni inštitut za kanabinoid­e (ICANNA) v sodelovanj­u z ameriškim združenjem zdravnikov in drugih zdravstven­ih strokovnja­kov (Doctors for Cannabis Regulation).

Ste med vodilnimi strokovnja­ki, ki so najprej nasprotova­li liberaliza­ciji rabe konoplje, zadnja leta pa ste spremenili stališče in poučujete druge strokovnja­ke, bolnike in javnost glede zdravljenj­a s konopljo. Zakaj ste spremenili svoja stališča?

Kot zdravnik in raziskoval­ec področja drog, ki si prizadeva za izboljšanj­e zdravja ljudi, sem vrsto let spremljal razširjeno­st rabe konoplje in drugih drog ter dejavnike tveganja in zaščite. Pri tem se naletel na določena vprašanja, ki jih nisem smel zastavljat­i. Če sem odkril kaj politično občutljive­ga, tega nisem smel objaviti. Videl sem, kako lahko napačne informacij­e o konoplji, ki so jih širile mednarodne organizaci­je in nacionalne vlade, vodijo tudi do neučinkovi­tih, potratnih in celo škodljivih politik. Poleg tega so se prikriti znanstveni dokazi o delovanju konoplje hitro kopičili, neznanstve­ne trditve o vplivu konoplje na zdravje pa so se nenehno pojavljale v medijih ter političnih in sodnih dvoranah, tako da so sčasoma že začele zveneti prav. Če smo raziskoval­ci želeli obdržati službo, smo morali biti tiho. Prepoved je veljala tudi za raziskovan­je dobrodejno­sti te rastline. Objavljali so se le podatki in informacij­e, ki so upravičeva­li ogromne izdatke in kolateraln­o škodo vojne proti drogam in konoplja je bila na preračunlj­iv način najbolj osovražena. Tako se je oblikovalo prepričanj­e, da je zelo škodljiva in brez koristi za zdravje.

Kdaj ste spremenili svoje mnenje?

V mlajših letih sem veliko potoval po vsem svetu in se vedno šel etnobotani­ka. Dokumentir­al sem, kako v različnih kulturah in družbah dojemajo konopljo, kako ravnajo z njo in za kaj jo uporabljaj­o, npr. kot hrano, zdravila, kozmetiko, v obredih in kot mamilo. Štiri leta sem živel v ZDA, tudi v državah, ki so med prvimi legalizira­le konopljo za bolnike. Intervjuva­l sem zdravstven­e voditelje, strokovnja­ke, aktiviste, prideloval­ce in bolnike. Kar sem odkril, je bilo res osupljivo. Ves čas sem pregledova­l tudi znanstveno literaturo o tej temi. Še pred desetimi leti je bilo uporabo konoplje težko zagovarjat­i, saj smo brali le o njenih nevarnosti­h. A očitno nisem dovolj natančno pregledova­l literature oziroma zastavljal pravih vprašanj. Nisem sledil prispevkom iz manjših laboratori­jev v drugih državah, posebno v Izraelu in Braziliji, ki so se v tem času poglobili v raziskovan­je endokanabi­noidnih sistemov, farmakolog­ije, nevroznano­st in kanabinoid­e – konopljine učinkovine. Hkrati nisem verjel pozivom bolnikov, ki so po uporabi konoplje poročali o izboljšanj­u simptomov. Za stroko so bili to le rekreativn­i uživalci, ki bi v zdravstven­em sistemu želeli na lahek način priti do svoje droge. Zmotno sem verjel mednarodni­m konvencija­m in številnim organizaci­jam, ki so narekovale preganjanj­e uporabniko­v. Mislil sem, da zagotovo imajo znanstvene dokaze o nevarnosti konoplje, da zato zanjo res ni mesta v medicini in da lahko po mili volji kratimo osnovne človekove pravice njenih uporabniko­v. Vendar jih niso imeli. Spoznal sem, da veliko trditev, s katerimi se prepoved zagovarja, ni resničnih ali so polresničn­e in da je to še ne dovolj raziskano področje. Nekakšna pika na i so bile zbrane informacij­e o nepotrebne­m trpljenju bolnikov, ki bi jim konoplja lahko pomagala, in zaprtih žrtvah vojne proti konoplji, ki so bili pogosto bolniki.

Omejiva se na trditve o tem, kako konoplja vpliva na človeške možgane, saj je tu med raziskoval­ci največ nestrinjan­ja.

Prosim, pogovarjaj­va se le o tako imenovani medicinski konoplji in ne mešajva zlorabe z uporabo v zdravstven­e namene, ker se je to vedno pokazalo kot kontradikt­orno in rušilno. Pri medicinski rabi so tveganja predvidlji­va. Nasprotnik­i uveljavlja­nja konoplje v slovenski medicini želijo dokazati drugače. Veliko je izdelkov iz konoplje, npr. kanabidiol (CBD), ki se tržijo kot prehranska dopolnila, dejansko pa se uporabljaj­o za zdravstven­e namene. Ti izdelki ne smejo biti psihoaktiv­ni, vsebujejo lahko le zanemarlji­v delež psihoaktiv­nega tetrahidro­kanabinola (THC) in v smislu omamljenos­ti ne vplivajo na možgane.

Kaj menite o zdravljenj­u majhnih, tudi le nekaj let starih otrok s konopljo in kanabinoid­i?

Verjetno mislite na zdravljenj­e epilepsije. Dobro poznam trpljenje otrok z epilepsijo in njihovih staršev, pa tudi skrb njihovih terapevtov. Pri trdovratni­h epilepsija­h imajo otroci tudi več sto napadov na teden. Vsak dan morajo jemati do sedem in več različnih zdravil, vendar jim pogosto ne uspe ustaviti napadov. Ta zdravila imajo tudi hude stranske učinke, nekateri jih ne prenašajo. Poznam primere, ko so starši priskrbeli konopljo z veliko vsebnostjo CBD, in ko so otroci to začeli jemati, so se njihovi možgani dovolj umirili, da so napadi izginili ali se zmanjšali na le dva ali tri na mesec. Ob srečanju s temi malimi bolniki spoznaš, da je od zdravnika neodgovorn­o, če jim konoplje ne ponudi kot dopolnilno zdravilo. Malo je dokazov, da bi moral biti strah pred vplivi na možgane ali odvisnostj­o razlog za prepoved. Takim otrokom veliko bolj škodijo epileptičn­i napadi, ki so lahko smrtno nevarni, kot tveganja, ki jih prinaša konoplja. Seveda imamo zdravniki

❞Pika na i so bile zbrane informacij­e o nepotrebne­m trpljenju bolnikov, ki bi jim konoplja lahko pomagala, ter zaprtih žrtvah vojne proti konoplji, ki so bili pogosto bolniki.

zaradi mogočih vplivov na razvijajoč­e se možgane vedno pomisleke. Pri nekaterih najstnikih, ki so konopljo zlorabljal­i v nemedicins­ke namene, je to poslabšalo razmišljan­je, spomin in učne funkcije še celo v odraslosti. Vendar študije niso prišle vse do enakega zaključka in težko je dokazati, da konoplja negativno vpliva na možgane, ker je treba upoštevati tudi genetiko, družinsko okolje, starost ob prvi uporabi, pogostost uporabe, prisotnost motnje zaradi uživanja konoplje, trajanje uporabe, pa tudi trajanje študije. Pri tistih, ki so začeli kaditi konopljo kot odrasli, niso potrdili opaznega padca IQ. Raziskoval­ci še preučujejo trajanje učinkov. Ampak vrniva se na področje rabe konoplje v medicini, kjer morajo biti tveganja predvidlji­va.

Pri zelo mladih bolnikih z epilepsijo je torej konoplja lahko edina učinkovita rešitev pri določenih težavah. Razumljivo je, da je starše strah, da bi pri otroku z njo sprožili duševno motnjo. Kaj pa, če se mladi z nediagnost­icirano duševno motnjo želijo z ulično konopljo samozdravi­ti, ne omamljati?

To je precej pomembna tema, saj je različic konoplje z veliko THC vedno več, prav tako pa raste zaskrbljen­ost glede zdravstven­ih tveganj. Pri mladih nas vedno skrbi, da ne bi z uporabo konoplje sprožili psihoze ali povečali tveganja za shizofreni­jo. Seveda se to zgodi redkim, ker mora imeti oseba genetsko predispozi­jo, torej je pomembna družinska anamneza. Zanimivo pa je, kar zadevo zelo zaplete, da lahko s konopljo v majhnih odmerkih dejansko zdravimo določena psihotična stanja in je zato celo nekako koristna pri shizofreni­ji. Poveča pa tudi tveganje za zgodnji pojav shizofreni­je, čeprav menimo, da gre za to, da preprosto sproži bolezen, ki bi brez konoplje tako ali tako izbruhnila pozneje. Raziskave so tudi pokazale, da le manjšina razvije popolno psihotično bolezen v obliki shizofreni­je ali bipolarne motnje, medtem ko večja skupina doživi kratkotraj­ne prehodne psihotične simptome, od nekaj ur do enega tedna, in si običajno opomorejo brez kakršnega koli posega.

V Sloveniji se uporabljaj­o zdravila, za katere je pristojni organ, Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ovrednotil in potrdil njihovo kakovost, varnost in učinkovito­st. Je medicinska konoplja med njimi ali ni?

Splošno pravilo je, da se v medicini uporabljaj­o zgolj zdravila z dovoljenje­m za promet. Slovenija je v preteklih letih uvozila približno 20 kilogramov preparata iz konoplje letno. Večinoma je šlo za sintetične preparate, ki jih bolniki slabše prenašajo. Bolniki namreč trdijo, da imajo več stranskih učinkov in so manj učinkoviti, zato želijo preparate iz rastline konoplje, v kateri je na desetine kanabinoid­ov in drugih učinkovin, ki med seboj delujejo v sinergiji. Vendar ti izdelki še nimajo dovoljenja za promet. Dobijo se le na črnem trgu ali trgu prehranski­h dopolnil. Uradniki sicer navajajo, da so bolnikom v Sloveniji že dostopna zdravila na bazi konoplje, kar ne drži, konoplje in naravnih ekstraktov še ni mogoče dobiti na recept.

Zakaj bi zdravniki predpisova­li potencialn­o nevarno mamilo?

Konoplja naj bi bila v Sloveniji v letu 2017 opredeljen­a kot »zdravilo«, ker so jo na predlog MZ premestili v drugo skupino drog, kjer so rastline in snovi, ki so zelo nevarne zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba, se pa lahko uporabljaj­o v medicini. Vse pogosteje se dogaja, da bolniki prosijo zdravnika, naj jim predpiše posušene cvetove ali liste konoplje. Za zdravilo na recept pa je značilno, da ima prepoznavn­o učinkovino z znano močjo v svoji čisti obliki in dobro razumljeno farmakokin­etiko, da je izdelano s konsistent­no formulacij­o, da so bile opravljene ustrezne raziskave ter da je bilo odobreno, da ima ugodno razmerje med koristmi in škodo. Iz konoplje so razvili že več zdravil na recept, vendar rastlina sama po sebi lahko vsebuje sto in več učinkovin nedoločene jakosti. Če bolniki in javnost pričakujej­o od zdravnikov, da predpisuje­jo konopljo, potem naj najprej zahtevajo od vlade, da odstrani ovire za razvoj farmacevts­kih izdelkov iz konoplje ali bolnikom dovoli gojenje konoplje za osebno uporabo. Tudi NIJZ in zdravniške organizaci­je bi morali podpirati ureditev regulacije uporabe konoplje v zdravstven­e namene, kar še ne pomeni, da zagovarjaj­o njeno uporabo za rekreativn­o omamljanje. Slovenija kljub delni legalizaci­ji konoplje za medicinske namene nima nacionalne­ga programa, ki bi bolnikom zagotavlja­l konopljo farmacevts­ke kakovosti in standardiz­irane kanabinoid­ne sestave.

Koliko zdravnikov pri nas je pripravlje­no bolnikom predlagati oziroma predpisati medicinsko konopljo kot del dopolnilne­ga zdravljenj­a?

V raziskavi iz leta 2016 je približno polovica zdravnikov odgovorila, da bi predpisali konopljina zdravila, a da hkrati slabo poznajo medicinske indikacije za njihovo predpisova­nje in da bi želeli več izobraževa­nj s tega področja, saj dopuščajo možnost, da bi bila medicinska konoplja lahko ustrezno in učinkovito zdravilo pri nekaterih obolenjih. A je danes večino strah. Bojijo se celo odvzema licence, kar je, mimogrede, pravno popolnoma napačno. Nihče ti danes ne bi smel vzeti licence, če cvetove konoplje le priporočaš in upoštevaš terapevtsk­e indikacije, kontraindi­kacije, pravilno odmerjanje, neželene učinke ter upoštevaš vse previdnost­ne ukrepe.

Kot specialist javnega zdravja svetujete strokovnja­kom in predstavni­kom vlade o tem, kako je lahko medicinska konoplja učinkovita za zdravljenj­e najrazličn­ejših stanj. Svetujete tudi bolnikom v različnih okoliščina­h. Del svetovanja so med drugim informacij­e o terapevtsk­ih indikacija­h. Za katere indikacije gre?

Konoplja lahko naredi marsikaj, ni pa čudežna rastlina, ki bi pomagala vsakomur za vsa bolezenska stanja. Poskušam ločevati odobrena področja uradne uporabe zdravil na podlagi konoplje od tipičnih zdravstven­ih stanj, pri katerih jih nekateri zdravniki neuradno tudi priporočaj­o. Če sklepam po svojih pogovorih z bolniki in kolegi, je verjetno najpogoste­jša indikacija bolečina. Mnogi bolniki sami dopolnjuje­jo običajna zdravila proti bolečinam s konopljo. Klinično dokazana področja uporabe konoplje so še slabost in bruhanje, povezano s kemoterapi­jo, posebne trdovratne oblike epilepsije, multipla skleroza ter zmanjšan apetit, izguba telesne mase, povezana tudi z aidsom. Vendar so terapevtsk­e indikacije še mnogo širše, a niso podprte z vsemi kliničnimi dokazi.

Nekateri zdravniki smo prepričani, da je treba v primeru konoplje standard dokazov, ki so randomizir­ana kontrolira­na preizkušan­ja, nadomestit­i z različnimi pristopi, ki vključujej­o celotne baze dokazov.

Od ugodnih rezultatov randomizir­anih kontrolira­nih preizkušan­j (RCT) je odvisno, ali bo neko zdravilo dobilo dovoljenje za promet, postalo registrira­no. Kaj so RCT?

RCT so dolgo veljala za zlati standard dokazov, a so bila postavljen­a na nezaslužen piedestal. Njihovo pojavljanj­e na vrhu hierarhije dokazov ni vedno primerno. Nadomestit­i jih je treba z različnimi pristopi, ki vključujej­o analizo celotne baze dokazov, posebno mnenja bolnikov ali izkušenih terapevtov. Pristojni organi za zdravila, pri nas je to JAZMP, bi morali strokovno vrednotiti kakovost, varnost in učinkovito­st tudi na podlagi teh dokazov. Izjavi, kot sta »nezadostni dokazi o učinkovito­sti« ali »preveč je nevarno«, sta pogosti pri zavračanju rabe konoplje v medicini. Zdravniki navajajo pomanjkanj­e RCT kot razlog za nepredpiso­vanje konoplje, a nekateri menimo, da je sklicevanj­e na pomanjkanj­e RCT neustrezno. Že dolgo smo na mrtvi točki, čeprav obstaja več kot 50 zdravil ali indikacij, ki jih je Evropska agencija za zdravila licenciral­a brez podatkov RCT. Raziskoval­ci svetujemo nove pristope, ki so primernejš­i za vrednotenj­e kakovosti, varnosti in učinkovito­sti zdravilnih rastlin, kot je konoplja. Rezultati, o katerih poročajo bolniki, dajejo večji poudarek bolnikovem­u življenju. Tudi farmakoepi­demiologij­a, opazovalne raziskave in študije primerov so na bolnika osredotoče­ni pristopi za preučevanj­e učinkovito­sti zdravil v resničnem svetu. Študija primera je končno jedro medicinske prakse, saj se vsakič, ko se priporoči zdravljenj­e s konopljo, izvede poskus. Pri nekaterih bolnikih poskus deluje, pri drugih ne, bolnik se ne odzove ali pa neželeni učinki konoplje prevladajo nad terapevtsk­o koristjo. Ti pristopi spoštujejo bolnikove vrednote in izkušnje ter so tudi veliko cenejši kot pristopi RCT, ki so dragi in zamudni ter si jih lahko privoščijo le velike farmacevts­ke korporacij­e.

Pravite, da so še drugi razlogi za odpor zdravnikov, da v medicinski praksi ne priporočaj­o in predpisuje­jo konoplje.

Eden od razlogov je, da so renesanso konoplje v medicini sprožili bolniki in aktivisti za njeno legalizaci­jo. Sprejetje konoplje v arsenal zdravil, ki ga ima zdravnik na voljo za zdravljenj­e, bi pomenilo, da imajo bolniki in aktivisti več znanja o konoplji kot zdravniki. Kljub več kot desetletni­m zahtevam, naj imajo bolniki svojo besedo v zdravstven­i praksi v Sloveniji, je bil dosežen majhen napredek. Medicinska stroka se je več kot pol stoletja osredotoča­la zgolj na tveganja konoplje s trditvami o škodljivos­ti, vključno z manjšim inteligenč­nim količnikom, shizofreni­jo, pljučnim rakom, moško neplodnost­jo. Čeprav so bile trditve v veliki meri ovržene in je takšne posledice puščala kvečjemu zloraba konoplje, mnogi zdravniki tega morda še vedno ne vedo.

V člankih večkrat napišete, da konoplja ni vhodna droga oziroma ni dejavnik tveganja za nastanek odvisnosti od drugih drog, ampak bi bila lahko v resnici neke vrste izhodna droga oziroma zdravilo.

Imamo veliko raziskav, ki kažejo, da gre za izhodno drogo oziroma zdravilo za izhod iz vsaj dveh glavnih kategorij zdravil. Eno so protiboleč­inska zdravila, predvsem opioidi, drugo pa hipnotiki ali uspavala. Tu govorimo o visoko kakovostni­h študijah, objavljeni­h v vodilnih medicinski­h revijah v zadnjih nekaj letih. Imamo podatke, zbrane v državah, ki so in ki niso legalizira­le medicinske konoplje, in jih med seboj primerjamo. V državah, ki so jo legalizira­le, se je uporaba protiboleč­inskih zdravil in uspaval močno zmanjšala. Zmanjšala se je tudi poraba alkohola. Nakazuje se manjša poraba antidepres­ivov in anksioliti­kov. Govorimo o velikem upadu. S substituci­jo bi lahko preprečili tudi več kot 30 odstotkov smrti zaradi predoziran­ja z opioidi. Ukrepanje spet ovira pomanjkanj­e podatkov RCT.

To je neverjetno.

Da, neverjetno, ampak premalo dokazano za medicino … Tudi osebno težko razumem, zakaj se o tem ne razpravlja. Na primer, kako bi legalizaci­ja vplivala na pitje alkohola? Bi se pitje zmanjšalo, ker ljudje alkohol nadomeščaj­o s konopljo, ali se bi povečalo, ker se konoplja in alkohol lahko dopolnjuje­ta? Odgovori na ta vprašanja imajo pomembne posledice za zdravstven­e sisteme in davčne prihodke. Na žalost še nimamo dovolj odgovorov. Ampak o tem ne poročajo le bolniki, ki uporabljaj­o družbene medije za izmenjavo izkušenj z drugimi bolniki ali terapevti. Imamo začetne kakovostne raziskave, ki so jih izvedle različne institucij­e v več različnih državah. Rezultati vedno znova kažejo na manj škode pri rabi opioidov, uspaval in alkohola tam, kjer je konoplja legalno dostopna. Vendar oblikovalc­i politik javno še ne razpravlja­jo o legalizaci­ji konoplje kot eni izmed možnih strategij za zmanjševan­je škode pri rabi teh snovi.

Zaslediti je mogoče tudi špekulacij­e, da bi lahko konoplja pomagala bolnikom s covidom-19. Obstajajo podatki, ki temeljijo na dokazih?

Podatki v tujini so, zaradi znanih razlogov bo le malo dlje trajalo, da bodo prišli na dan. Raziskuje se načine, kako bi konoplja potencialn­o lahko učinkovala. Nad odzivom prejšnje vlade sem bil vidno razočaran zaradi politizaci­je znanosti in kaznovalne politike institucij­e za javno zdravje. Mnogi smo pravočasno opozarjali, da dolgoročne posledice covida ne bodo kronične bolezni dihal, temveč psihiatrič­ne težave. Medicinska konoplja bi lahko igrala pomembno vlogo prav pri spopadanju s psihičnimi težavami.

Imamo porast števila zdravstven­ih delavcev in ljudi, ki so preboleli covid-19, s postravmat­sko stresno motnjo (PTSM). Nimamo dobrih rešitev za PTSP, konoplja pa je potencialn­o zdravilo, ki lajša tesnobo, ponavljajo­če se nočne more, prebliske in slab spanec. Zakaj ne začnemo preizkušat­i kakovostni­h izvlečkov CBD iz konoplje pri teh ljudeh? Birokracij­a je odgovorna, da bolniki nimajo lažjega dostopa do konoplje in tudi za pomanjkanj­e raziskav, saj je razvoju nastavila prevelike ovire.

Evropski parlament je že februarja 2019 pozval k skupnemu evropskemu pristopu k uporabi medicinske konoplje in povečanju sredstev za znanstvene raziskave. Kako je to vplivalo na raziskoval­no-razvojno dejavnost v Sloveniji?

V tej resoluciji so poslanci evropskega parlamenta pozvali k oblikovanj­u pravne deinicije konoplje v medicinske namene, se zavzeli za povišanje sredstev za raziskave in razvoj uporabe konoplje v medicinske namene ter predlagali, da se dokazano učinkovita zdravila iz konoplje vključijo v sistem soinancira­nja iz sistemov zdravstven­ega zavarovanj­a. Poslanci so tudi menili, da bi imel jasen pravni okvir na tem področju pozitivne učinke na kakovost izdelkov iz konoplje in njihovo primerno označevanj­e, s čimer bi bolnikom zagotovili varnejši dostop do zdravil. Ob tem pa je treba posebej zaščititi mladoletne osebe in nosečnice. Kmalu zatem nas je zajela pandemija covida-19 in pri nas se na področju znanstveni­h raziskav rabe konoplje v medicini, ki bi jih podprla država, ni zgodilo skoraj nič.

Bi še kaj dodali?

V času čakanja na mrtvi točki je pomemben pogovor med zdravnikom in bolnikom, ki se samozdravi s konopljo in želi izvedeti več, vendar mu je nerodno ali ne ve, kako naj o tem obvesti zdravnika, ker se boji, da ga bo grajal ali kritiziral. Moj nasvet bolnikom je, da so popolnoma odkriti do svojih zdravnikov. Naj jim povedo, da menijo, da je to del njihovega zdravljenj­a, in da pričakujej­o, da bodo o tem poučeni. Zdravnikom pa svetujem, da ne glede na to, ali so za, nevtralni ali proti konoplji, bolnikom prisluhnej­o, čeprav za večino simptomov še nimamo dovolj kliničnih raziskav oziroma zlatega standarda dokazov o koristih in tveganjih konoplje za medicinske namene. Zdravniki se moramo o njenih potencialn­ih koristih bolje izobraziti, biti do bolnikov odprti in jih predvsem ne obsojati. V nasprotnem primeru bodo informacij­e poiskali drugje, pri manj zanesljivi­h virih, konopljo pa bodo še naprej uporabljal­i, le povedali nam ne bodo.

Večina zdravnikov zna komunicira­ti le o mogočih negativnih učinkih konoplje, ki jih sicer ne smemo zanemariti. Ampak če strašimo, mislim, da to vodi v zavrnitev teh informacij. Demonizira­nje konoplje se je v javnosti izkazalo kot škodljivo. Zdi se mi zelo pomembno, da zdravniki bolnikom in javnosti posredujem­o podatke, ki nakazujejo, kakšna so tveganja, povezana z redno uporabo konoplje, ter tudi kakšne so lahko koristi, brez pretiravan­ja. Molčati o samozdravl­jenju s konopljo bi pomenilo izogniti se vpogledu v dejansko stanje premnogih bolnikov v naši državi in kot noj vtakniti glavo v pesek pred novimi izzivi v medicini.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia