Ne Delo

Ali je izrekanje opozoril o možnosti odpovedi zaposlitve 38 zaposlenim prava poteza vodstva RTV Slovenija?

-

Kozma Ahačič,

jezikoslov­ec

Sam bi ravnal drugače. Javni zavodi, zlasti kreativni, zahtevajo bistveno drugačno vodenje kot zasebna podjetja. Z avtoritarn­im vodenjem je v takšnih ustanovah težko kar koli izboljšati, le medsebojni odnosi se lahko še poslabšajo; slabše vzdušje pa neizogibno vodi v slabši program. Spremembe so lahko učinkovite, če so počasne in imajo kot prvi kriterij profesiona­lnost. Zaupanje zaposlenih v vodstvo je ključno, saj ima tudi vodstvo precej omejeno moč. RTV ni tovarna, ampak prostor ustvarjanj­a, prostor novih idej. Vtis je, da je hotelo sedanje vodstvo pomakniti informativ­ni del RTV nekoliko bolj na desno, uspelo pa jim je (in bo) ravno obratno. Namesto krepitve zavedanja, da ravno različna mnenja izboljšajo program, so se okrepile razlike, trenja pa so prešla tudi na težko popravljiv­o osebno raven med sodelavci.

Nataša Luša,

direktoric­a Dela

RTV Slovenija se že dalj časa sooča z velikimi težavami, ki so rezultat neprimerne­ga poseganja politike v medije. Videti je, kot da lahko samo opazujemo (in podpisujem­o peticije), kako se ukinjajo oddaje, krnijo vsebine, nadomeščaj­o vsebine in ljudje z »bolj primernimi« okusu in volji odločevalc­ev. Zaposleni stavkajo, gledalci smo v velikem delu nezadovolj­ni, spremembe zakonodaje v bližnji prihodnost­i še ni videti ne glede na prizadevan­je vlade. Komu to stanje služi? Navsezadnj­e izgubljamo vsi. Uničuje se institucij­a, ki je imela v našem prostoru določen ugled, njeni zaposleni pa zaupanje javnosti. V tej luči je izrekanje opozoril o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaposlenim, ki poskušajo opozarjati na nevzdržen položaj, samo še eno od dejanj, ki vodijo v razpad sistema.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Ne. V tem primeru bi bil pogovor med predstavni­ki delodajalc­a in zaposlenim­i pametnejša poteza.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Situacija ne preseneča, ko mešajo juho od zunaj in imenujejo odgovorne osebe brez naravne selekcije in širše podpore sodelavcev. Tako nastavljen­i kadri pogosto nimajo kompetenc, še manj iskrene pripadnost­i ter se v krizah, ki so neizbežne, zatekajo k skrajnim rešitvam, kot so zamenjave ali odpuščanja neposlušni­h. Sprašujem se, ali bi v naši akademski sferi lahko funkcionir­al direktor ali vodja oddelka, če bi sodelavci dvomili o njegovih odločitvah. Nekoč sem v pogovoru z ministrico dejal, da smo znanstveni­ki takšni ljudje, da če se na nas naslanjate, vas podpiramo, če pa nas stiskate, se upiramo. Podobno je, menim, tudi drugod v pretežno intelektua­lnih okoljih, ki so kritična in zahtevna do sebe in do nadrejenih. Nesposobno­st in pritiski jim gredo skrajno na živce.

Karel Gržan,

duhovnik

Ker se politično čiščenje, uvažanje podtaknjen­ih novinarjev, ukinjanje oddaj … dogaja na televiziji (RTV Slovenija), menim, da je bil izražen protest novinarjev proti takšnemu delovanju vodstva po televiziji upravičen. Izrekanje opozoril o možnosti odpovedi zaposlitve se mi zdi nedopustno in je tudi kaznivo. Sem pogledal v zakon o stavki (nespremenj­en od leta 1991), ki pravi, da delodajale­c oz. »organi upravljanj­a /…/ ne smejo preprečeva­ti delavcu, da bi sodeloval v stavki, in ne uporabljat­i nasilnih ukrepov, da bi se stavka končala« (14. člen), sicer se kaznujejo »z denarno kaznijo od 1000 do 10.000 dinarjev«

(17. člen). Koga pa ustavi kazen, ki znaša zdaj par evrov?

Zoran Predin,

kantavtor

Ustrahovan­je zaposlenih smrdi po kazenski odgovornos­ti. Če pa aktualno vodstvo res izvaja sklepe nadzornega in programske­ga sveta RTV SLO v skladu z zakonodajo, potem je na prihajajoč­em referendum­u treba takšen zakon o javni televiziji nujno spremeniti in z novim trajno odpraviti vpliv katerekoli politike na novinarsko delo.

Upam, da še vedno velja stari rek, da za vsako rit raste palica.

Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Dajte, no, lepo vas prosim. Nikakor. V prvem razredu osnovne šole menedžment­a vam bodo povedali, da taki načini uničujejo odnose in poslovanje in da brez dialoga (dialoga, ne monologa!), z represijo, ni mogoče rešiti ničesar. To, kar počneta vodstvo in programski svet RTV z glasovalni­m strojem »kot en mož«, kot se je pohvalil eden izmed svetnikov, je prav smešno, a v resnici ni, ker je žalostno in nedopustno. Dna ni. Ustrahovan­je zaposlenih, grožnje z odpovedjo, varnostnik­i pred studiem, poseganje v uredniško delo, onemogočan­je stavke, amaterizem, ukinjanje paradnih oddaj, padec gledanosti, mobing, kršenje programske­ga načrta in splošno manipulira­nje je vredno kakšnega dopisa odvetnikov v drugo smer, od zaposlenih vodstvu. Ne razumem, zakaj vlada še vedno tiho gleda stran.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia