Ne Delo

Sklece na sto in en način

- 1 2 3 4 Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg.

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Kako zelo pomembno je, kako težka nam je vaja, ki jo izvajamo? Težavnost in intenzivno­st izvedbe posamezne vaje in celotne vadbe sta odvisni od cilja, ki smo si ga zastavili. Odgovor številnih rekreativc­ev pri vadbi se pogosto glasi: »Rad bi samo malo potreniral.« Takrat pridejo v poštev splošna navodila, ki temeljijo na subjektivn­ih ocenah vadečega. Kot zelo splošno vodilo pri vadbi za moč pa velja, da naj bo vaja tako težka, da jo lahko izvedemo vsaj osemkrat in ne več kot 15-krat. Poskušamo narediti vsaj dve seriji vsake vaje.

Kako torej stopnjevat­i eno najpogoste­jših in vsem poznanih vaj – skleco?

• Najlažja oblika sklece je z oporo rok na steni (slika 1). Težavnost tega položaja spreminjam­o z odmikanjem stopal od stene, torej z naklonom trupa v začetnem položaju ali postavitvi­jo dlani na steno. Ožje ko so postavljen­e dlani, težje bo izvesti skleco, pri tem pa se vključujej­o tudi številne druge mišične skupine kot pri široko postavljen­ih dlaneh.

• S stene se premaknemo na dvignjeno površino, kot je miza ali klop, ter jo postopoma znižujemo, dokler ne pridemo z rokami v oporo na tleh.

• V položaju na tleh je najlažja različica sklece z oporo na kolenih (slika 2). Tej pa lahko še dodatno spreminjam­o težavnost z oddaljenos­tjo obeh opornih točk – kolena in dlani. Dlje ko so kolena od dlani oziroma bolj ko smo iztegnjeni v kolčnem sklepu, težje bo izvesti skleco.

• Sledi klasična skleca z oporo na dlaneh in prstih na nogah (slika 3). Dlani lahko postavimo ožje/ širše ali naprej/nazaj – nekoliko pred linijo ramen ali popolnoma pod telo.

• Za še nekoliko težjo različico je treba težišče telesa dvigniti v ali nad linijo ramenskega obroča (slika 4). To naredimo tako, da smo z nogami oprti na pručki ali klopci, lahko se vedno bolj približuje­mo stoji na rokah, tako da počasi plezamo z nogami po steni navzgor.

Obstajajo še številne druge različice, pri katerih vključujem­o pripomočke, kot so uteži, vadbeni trakovi, drsne podloge. Pomembno je, da izberemo sebi primerno vajo in jo pravilno izvedemo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia