Ne Delo

Bliža se finalni krog predsedniš­kih volitev, bi si upali staviti, kdo bo dobil največ glasov?

- Kozma Ahačič, direktoric­a Dela

jezikoslov­ec

Ne upam si staviti. Predvoliln­a kampanja se dokaj malo naslanja na dnevnopoli­tične teme in tudi ni preveč jasno razmejena na levo in desno, zato se bo po vsej verjetnost­i veliko volivcev odločalo v zadnjem trenutku. Odločali se bodo najprej, ali sploh glasovati, nato pa, za koga glasovati. Prav zato bo vsaka večja napaka pomenila izgubo v bitki, stranke pa bodo s svojo preveč očitno podporo kandidatom­a bolj škodile kot koristile.

Po svoje sem vesel, da po dolgem času spremljamo kampanjo, ki je razmeroma kolegialna in kjer sta na preizkusu predvsem osebnosti obeh kandidatov.

Nataša Luša,

Ne upam si staviti ali napovedati izida. Odvisen je od mnogih dejavnikov, eden od bistvenih bo volilna udeležba. Te dni poslušamo in beremo, kakšni so bili scenariji na preteklih predsedniš­kih volitvah, a vsake volitve so drugačne in vsakokrat se znajdemo v nekem drugem času, v katerem težko veljajo pravila, ki so veljala pred nekaj leti. Počakati bo treba na volilno nedeljo in pozdraviti izid, ki bo popeljal novega predsednik­a ali prvič predsednic­o na ta položaj.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Kdo bo zmagal, ne vem. Zato bralkam in bralcem lahko zaupam le, zakaj bom vedno odšla na volišče. Ko sem pred davnimi leti deloma prevajala, deloma pa urejala zbornik Nore ženske, v katerem so biografije žensk, ki so tragično končale zaradi prizadevan­j po enakopravn­i obravnavi žensk in moških, sem šele doumela razsežnost­i njihovih žrtev. Zato se vedno na volišče odpravim v spomin na številne ženske tega sveta, ki so svojo osebno srečo položile na oltar splošne volilne pravice moških in žensk. Prenekater­a je končala v zaporu ali norišnici. Preden moj volilni listič pade v skrinjico, se spoštljivo spomnim nanje. Pravice ženskam nikoli niso bile dane kar tako ali za vselej. Nič ni podarjeno in nič samoumevno. Zato žensk, ki na volilni dan ostanejo doma, ne razumem prav dobro. Moških pa tudi ne.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Ker se bo v nagovarjan­je volivcev zdaj intenzivne­je vključil tudi strankarsk­i aparat in se bo delitev na levo in desno okrepila, bi lahko v drugem krogu pričakoval­i večjo ali vsaj drugačno udeležbo. Morebiti bodo prav volivci, ki v prvem krogu niso volili, prispevali odločilno razliko. V odstotkih pričakujem, da bo ta 45:55 ali manj, vendar zaradi politične korektnost­i ne želim napovedova­ti, v čigavo korist. Nedvomno pa se ne bom veselil zmage in tudi ne žalostil ob porazu enega ali drugega. Že športnega navijaštva ne maram gledati, politično pa se mi skrajno upira. V navijaštvu ni vsebine in argumentov, je samo naš ali vaš.

Karel Gržan,

duhovnik

Največ glasov bo dobil/a tisti/a, katerega usmeritev je najbolj sprejemlji­v/a za hrematisti­čni Interes. Dobrodošla jima je tudi povezava s strankarsk­imi in medijskimi veljaki, ki omogočijo všečnost pri množici. To se je pokazalo že v prvem krogu. Večina kandidatov je bila sad preverjeni­h političnih vzrejališč, zato v kampanji niso prispevali ničesar pomembnega za krepitev žlahtne človečnost­i.

Bili so enoglasni zborček, ki soglasno podpira katastrofa­lno globalisti­čno politiko, ki jo do državljano­v EU vodi neizvoljen­a kamarila, in to v času, ko se je svet znašel na neverjetne­m prelomu, ko se odloča o smernicah za bodoče življenje na Zemlji in usodo 7,5 milijarde ljudi!

Zoran Predin,

kantavtor

Maska nasmejaneg­a in dobronamer­nega kandidata je zelo nevaren, prefrigano domišljen projekt, ki upravičeno računa na patriarhal­ni seksizem prestrašen­e slovenske polpismene gostilnišk­e povprečnos­ti: baba pač ne more bit' predsednik. Če kdaj, potem zdaj velja misel, da na mladih svet stoji. Če se mladi volitev ne bodo udeležili v enakem številu kot pri referendum­u za vodo, bodo svoje otroke, naše vnukinje, priklenili nazaj na štedilnik, naše vnuke pa namenili za topovsko hrano za obrambo »naše« vere in tradicije. Vnukinje bodo prisiljene v serijsko rojevanje, vnuki pa v klečanje po trgih in moljakanje za božjo milost in gospodarje­vo zdravje. Zato: vsi na volitve!

Ksenija Benedetti,

strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Matematika in strankarsk­e podpore pri predsedniš­kih volitvah niso bistvene, kot smo lahko videli tudi v tokratnem prvem krogu. En kandidat je prejel več glasov kot njegova stranka na zadnjih volitvah, drug kandidat s podporo dveh drugih strank pa bistveno manj. Volivci in volivke izbirajo človeka. Verjamem, da bo tokrat zmaga enega od kandidatov odvisna od volilne udeležbe. V poplavi volilnih vabil to jesen se verjetno marsikomu žal ne bo dalo tolikokrat iti na volišče. A pogosto pozabljamo, da prav volilni lističi in to, koga ali kaj tam obkrožimo, vplivajo na naše življenje, pa če si to priznamo ali ne. Zato: pojdimo volit. Vsakič, ko imamo to možnost. Da ne bo babica s kolački šla mimo.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia