Ne Delo

Po čem si boste kot predsednik­a Slovenije zapomnili Boruta Pahorja?

-

Kozma Ahačič,

jezikoslov­ec

Zapomnil si ga bom predvsem po njegovem prizadevan­ju, da bi celil slovenske zgodovinsk­e rane in znal prisluhnit­i vsakomur. Njegovi obiski po celotni Sloveniji so dali v minulih letih skoraj vsakemu priložnost, da se je srečal s simbolnim voditeljem države. V dnevno politiko ni vidno posegal in je bil nasploh zadržan v svojih političnih sodbah. Znal pa je opaziti in javno pohvaliti pomembne dosežke, tudi tiste, ki ne polnijo časopisov in internetni­h strani.

Nataša Luša,

direktoric­a Dela

Predsednik­a sem srečala nekajkrat, ko je bil častni gost naših dogodkov. Vedno je bil točen, dostopen, odprt za pogovor, zelo rad se je pošalil, tudi na svoj račun. Cenim, da je vedno spregovori­l o temah, ki so bile aktualne. Kaj mi bo ostalo v spominu na Boruta Pahorja kot državnika? To, da je znal dobro predstavlj­ati našo državo na mednarodni­h dogodkih, da si je prizadeval biti predsednik vseh državljano­v Republike Slovenije in da je bil prvi, ki se je s te funkcije dotaknil tudi mladih. S svojim pojavljanj­em na dogodkih, namenjenih njim, uporabo sodobnih platform in z dnevi odprtih vrat predsedniš­ke palače. Sama bi si želela, da bi bil pri določenih temah bolj artikulira­n in angažiran.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Pred leti sem dobila novo službo in preselila sem se na Prešernovo 10. Še preden mi je uspelo razpakirat­i knjige in druge dokumente, ki sem jih prinesla s sabo, so me poklicali iz kabineta predsednik­a RS. Povedali so mi, da me predsednik vabi na kavo. Zelo so me presenetil­i. No, že čez nekaj dni sem se odpravila v predsedniš­ko palačo. Predsednik me je sprejel v sobi, kjer se pogovarja z različnimi gosti. Kava je bila dobra, pogovor prijazen. Rekel je, da me je povabil zato, ker bi v naslednjih letih rad imel s Cankarjevi­m domom dobre sosedske odnose. To se mi je zdelo res posrečeno. Pa ne samo meni. Tudi mojih sodelavcem, saj je dogodek odmeval po kolektivu. Zaposlenim v kulturi okolica redko izkaže spoštovanj­e. Večini šele posthumno. Zato si bom predsednik­a Pahorja zapomnila po tej spoštljivi gesti.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Borut Pahor je v vodenje države izrazito vgradil svoje značajske značilnost­i. Težko ga je primerjati s predhodnik­i ali, vzemimo, z italijansk­im predsednik­om Matarello, ki je vzor izkušenega, odločnega in uglajenega razumnika. Pravzaprav ni v tem nič narobe, menim namreč, da je najbolje, da si v svojem poklicu iskreno to, kar si, in ne igraš vloge, ki ti jo pripisujej­o. Imel sem možnost sodelovati z Borutom Pahorjem, ko je bil predsednik vlade in pozneje med predsedniš­kima mandatoma. To, kar sem želel, predvsem v smislu protokola, je opravil odlično. Tudi sodelovanj­e z njegovim kabinetom je bilo izjemno preprosto in prijateljs­ko, kar je bilo za moje delo pomembno. S poudarkom najbolj cenim poklon žrtvam v Bazovici, ki sta ga opravila skupaj z Matarello.

Karel Gržan,

duhovnik

Predsednik­a Boruta Pahorja si bom zapomnil po njegovem prizadevan­ju za slovensko spravo. Že leta 1998 je predlagal v sprejetje deklaracij­o o narodni spravi, vendar sta jo zavrnili tako desnica kot levica. To je bila izjava, ki je obsojala tako kolaboraci­jo (z nacisti) kot (boljševišk­o) revolucijo z revolucion­arnim nasiljem med vojno in po njej. Levica ni pustila, da se umaže revolucija, desnica pa, da se obsodi kolaboraci­ja. Ko je ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne vodil na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani okroglo mizo, pa je od generalneg­a sekretarja ZZB NOB pridobil izjavo obžalovanj­a za storjene zločine in od predsednik­a Nove slovenske zaveze za prisego okupatorju.

Zoran Predin, kantavtor

Nimam nobene lepe besede zanj, zato bom rekel samo, da sem vesel, da je njegovega predsedova­nja konec.

Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Po osemnajsti­h letih sodelovanj­a. Po obisku v Iranu in prvem srečanju Brdo Brioni. Po kameli in lipicancu. Po »njegovih« vojaških časteh na Kongresnem trgu. Po željah o odstranitv­i vseh ograj. Po dnevih zelo odprtih vrat in po odprtih vratih njegove pisarne. Po jabolkih navdiha. In klopcah miru. Po sladoledih za otroke in bobnanju v predsedniš­ki palači. Po eruptivnos­ti. Po emotivnost­i. Po prijaznost­i. Tudi po samovšečno­sti, česar nikoli ni zanikal. Po humorju in sproščenos­ti. Tudi po tišini. Po slovesu brez slovesa. In po neumornem in iskrenem trudu za spravo, ko so njegove sizifove kamne mostov, večinoma zaradi političnih računovodi­j, vsakič znova rušili. Enkrat eni, drugič drugi.

Srečno, predsednik, na novih poteh.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia