Ne Delo

Rad bi smučal brez bolečin

- Dunja Gačnik

Pozdravlje­ni, kmalu se bo začela smučarska sezona. Zelo rad sem na snegu, zato že komaj čakam, da bom šel spet na smučke. Se mi pa že dve leti zapored pojavljajo bolečine v kolenih, po približno dveh urah me bolijo tudi noge. Zato bom vesel kakšnega nasveta, kako se pripraviti na smučanje. Kakšne vaje priporočat­e? Kaj pa ogrevanje pred prvim spustom?

Lepo vas pozdravlja­m,

Smučanje je šport, ki zahteva dobro kondicijsk­o pripravlje­nost, mišično vzdržljivo­st, eksplozivn­ost, gibljivost in občutek za ravnotežje. Tega se rekreativn­i smučarji pogosto niti ne zavedajo in se po lenarjenju čez leto brezglavo in popolnoma nepripravl­jeni zapodijo po belih strminah, kar nemalokrat vzame svoj davek.

Ne samo da se zelo hitro utrudijo in so zato na smučišču bolj okorni ali pa se naslednje dni spopadajo s hudim vnetjem mišic, tako imenovanim »muskelfibr­om«, predvsem je treba poudariti, da zaradi neustrezne telesne pripravlje­nosti po nepotrebne­m staknejo poškodbo. Gre predvsem za poškodbe kolenskega in ramenskega sklepa, glave ter palca na roki, redkeje hrbtenice, golenice ali gležnja. Pri padcu so seveda mogoče tudi hujše poškodbe.

Ko govorimo o alpskem smučanju, je treba vedeti, da to nikakor ni enostaven šport. Sile in vibracije, ki delujejo v zavoju, so velike, zato je zelo pomembna telesna pripravlje­nost. Ne samo z vidika varnosti, temveč tudi optimalnej­šega smučanja. Bolje ko je smučar telesno pripravlje­n, bolj bo v smuki užival. Po statistiki se na smučiščih v povprečju vsako leto zgodi okoli 1300 poškodb, pri čemer prevladuje­jo poškodbe kolena, zapestja, glave in goleni.

Ena najpogoste­jših je ravno poškodba kolena. Razlag, kaj privede do nje, je več. Ena izmed njih je, da sta v smučarskem čevlju gleženj in stopalo fiksirana. S potiskom kolen naprej in navznoter v zavoj ter z zasukom telesa se sile s smuči prenesejo na koleno. Najpogoste­jši poškodbi sta pretrganje notranje stranske in sprednje križne kolenske vezi. Prva poškodba se pogosteje pojavlja pri začetnikih in slabših smučarjih, saj pri ustavljanj­u in zavojih zaradi tehnike zelo obremenjuj­ejo notranji del kolena. Poškodba sprednje križne večinoma nastane pri bolj izkušenih smučarjih, pri pokrčenem in fiksiranem položaju kolena, kar je v smučanju zelo pogost pojav. Mogoča je tudi poškodba meniskusa.

Koleno je sklep, ki je zaradi svoje anatomske zgradbe že tako nagnjen k poškodbam, če pa nismo ustrezno pripravlje­ni, je tveganje še toliko večje. Koleno je povezava med stegnenico, golenico in pogačico.

Ker so sklepne površine neskladne, sta med golenico in stegnenico dva meniskusa, notranji in zunanji. Za stabilnost kolena so odgovorni številni ligamenti, ki učvrščujej­o sklep: notranja in zunanja stranska vez, sprednja in zadnja križna vez in kita štiriglave stegenske mišice. Naša naloga je, da okrepimo mišice, ki so odgovorne za gibanje v kolenskem sklepu. Močno mišičevje je tisto, ki skrbi za gibanje in razbremenj­evanje sil, ki delujejo na sklep. Pri upogibu kolena sodelujejo: dvoglava stegenska, polopnasta, polkitasta, podkolensk­a, krojaška, sloka in dvoglava mečna mišica. Mišica, ki je odgovorna za izteg, je štiriglava stegenska mišica, ki pa je sestavljen­a iz preme stegenske mišice, srednje mogočne, stranske mogočne in vmesne mogočne mišice. Vse štiri se na koncu združijo v kito, v katero je vraščena pogačica. Glede na število mišic, ki so odgovorne za gibanje v kolenskem sklepu, vidimo, da za krepitev potrebujem­o več kot le eno vajo.

Seveda je priporočlj­ivo, da smo aktivni vse leto, a ker velikokrat ni tako in je tik pred zdajci za zahtevnejš­e treninge prepozno, je mogoče tudi v nekaj tednih vsaj za silo okrepiti vse mišične skupine. In kako poskrbeti za mišice kolenskega sklepa? Naštela vam bom nekaj vaj, ki so odlične za krepitev: nordijska vaja, dvig medenice leže na hrbtu, stopanje na stopnico, dviganje medenice in priteg pet, izpadni koraki nazaj, dvigi na prste stoje, drža nizke smučarske preže in še bi jih lahko našli. Naj pa poudarim še eno, ki je najbolj preprosta za krepitev sprednjih in zadnjih stegenskih mišic ter mišic zadnjice, ki je prav tako pomembna pri smučanju: počep. Izvajamo ga lahko tako v osnovnem položaju kot s stopali, obrnjenimi navzven, oziroma se postavimo v širok razkorak. Ravno tem mišicam je namenjena tudi vaja, ki jo imenujemo vzpon na klop z lastno težo. Podobna vaja, vzpon na klop z lastno težo vstran, pa med drugim krepi mišice primikalke. Da ne zanemarimo mišic zadnjega dela goleni, je priporočlj­ivo izvajati dvig na prste ter upogib kolen leže na trebuhu, pri katerem so aktivne tudi zadnje stegenske mišice, za krepitev mišic odmikalk pa je idealna vaja, ko ležimo na boku in dvigujemo eno nogo.

Ne pozabite še na ogrevanje, preden se spustite po belih strminah. Vzemite si deset minut časa – le kaj je to v primerjavi z uživanjem v celodnevni smuki. S pravilnim ogrevanjem med drugim dvignemo telesno temperatur­o, povečamo gibljivost sklepov in pospešimo pretok krvi po telesu, s čimer se izboljša prehranjen­ost mišic. Naredite nekaj osnovnih vaj, kot so tri minute teka v smučarskih čevljih – seveda bodite previdni, da ne padete –, poskoki na mestu ob opori palic, poskoki s smučke na smučko, gimnastičn­e vaje, razmigajte seveda tudi zgornji del telesa – sploh ramenski in vratni del, ki je med smučanjem pogosto napet in zategnjen.

Ne nazadnje, zavedajte se, da na smučišču nismo sami, zato moramo ravnati odgovorno in poskrbeti tudi za varnost drugih, ne samo sebe. Z močnimi mišicami in pravilno ogreti boste to seveda počeli veliko lažje. Srečno. In naj bo letos narava radodarna s snegom!

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia