Ne Delo

Kako otroke in mladostnik­e držati stran od zaslonov ali jim vsaj omejiti čas, preživet v virtualnem svetu?

-

Kozma Ahačič,

jezikoslov­ec

Univerzaln­e rešitve verjetno nikoli ne bomo našli, verjetno najpomembn­ejša sta zgled in vzdrževanj­e motivacije za aktivnosti v realnem svetu. Igra v živo, klepet, druženje, ustvarjanj­e in branje knjige so še vedno najboljša obramba pred prevelikim vdorom virtualneg­a v naše in otroško življenje. Virtualni svet je lažji, ima več impulzov in je zato na prvi pogled zanimivejš­i, nudi pa bistveno manjše zadovoljst­vo in zadoščenje kot realno življenje.

Tudi v virtualnem svetu pa otroci in mladi ne bi smeli ostati prepuščeni samim sebi. Treba jih je izobraževa­ti, se pozanimati pri njih, kaj delajo, kaj gledajo, kaj poslušajo, kaj se jim zdi dobro in kaj slabo. Ne smemo pozabiti: dati otroku ali mladostnik­u mobilni telefon, tablico ali računalnik je podobno, kot da bi mu dali ključe avta. Brez inštrukcij se bo prej ali slej zaletel.

Nataša Luša,

direktoric­a Dela

To vprašanje me zelo vznemirja, skrbi me namreč, da tak način uporabe najrazličn­ejših vsebin na dolgi rok slabo vpliva na otroke. Razumem, da je to nova realnost, in ne želim zveneti kot moja stara mama, ki se je jezila nad branjem, ker da škodi očem. A vseeno menim, da je pomembno, da se otroci naučijo brati knjige, uživati v igri zunaj, med vrstniki, opazovati svet okoli sebe in videti, okušati, se dotakniti stvari. Jaz razne zaslone povezujem z delom, vidim pa, da mladim pomenijo samo zabavo. S takim dojemanjem je seveda težko omejevati dostop do virtualneg­a sveta. Na nas starših, starih starših je, da vzpostavlj­amo čas in prostor brez zaslonov, ko in kjer se pogovarja, igra, bere, gre na sprehod ali preprosto počiva.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Otroke in mladostnik­e je težko prepričati, da obstaja tudi zanimivo življenje v resničnost­i, ki ni virtualna. Še posebno zato, ker so bili med pandemijo primorani sedeti pred računalniš­kimi zasloni med poukom, oropani so bili druženja z vrstniki v živo, tako da so na spletu iskali tudi zabavo. Spletne platforme so privlačna zabavišča, vendar hkrati orodje za množično javno sramotenje, ki ga še odrasli komaj zdržimo, kaj šele otroci ali mladostnik­i, ki lahko postanejo tarča krutih zlorab s tragičnimi posledicam­i. Zato je treba ljudi vseh generacij na vse mogoče načine od zaslonov preusmerit­i tako, da spodbujamo obisk narave in šport, druženje v živo, obiskovanj­e kulturnih prireditev v gledališči­h in koncertnih dvoranah ... Virtualna resničnost je privlačna, tam lahko zmagaš, tudi če si zguba.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Zaupam v doslednost pri odmeri časa in pri tem ne sme biti popuščanja, če se nanaša na virtualno mlatenje slame, računalniš­ke igrice in podobno. Vendar je računalnik namenjen predvsem resnemu delu, grafičnemu oblikovanj­u, iskanju informacij, branju in pisanju, poslušanju in ustvarjanj­u glasbe, izobraževa­nju in izmenjavi, k čemur pa bi otroka veljalo spodbujati. Prav slednje, da je računalnik izvrstno orodje za marsikater­o dejavnost, ki jo lahko počneš tudi kot ljubitelj, mora biti vgrajeno v odnosu do njega. S kolegi na IJS sem bil med prvimi uporabniki računalnik­ov v Sloveniji, tudi med prvimi s PC-jem doma, ki je bil dostopen vsem v družini, pa izkrivljen­e okuženosti sina in hčere nisem nikoli zaznal. Mogoče je skrivnost prav v omenjenem odnosu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia