Ne Delo

Maroško slavje

- Peter Žerjavič Foto James Arthur Gekiere/AFP

Ko so maroški nogometaši premagali Španijo in se uvrstili v četrtfinal­e svetovnega prvenstva, je v središču Bruslja, pri stari borzni palači na bulvarju Anspach, završalo. Na ulice, polne obiskovalc­ev božičnega sejma, so se iz barov in drugod zlivali navijači, zaviti v rdeče zastave z zelenim pentagramo­m.

nožica je prepevala in vzklikala: »Maroko, Maroko!« Ceste se preplavili hupajoči avtomobili in motoristi. Iz bližnjih četrti, kot je Molenbeek, se je slišalo pokanje petard in ognjemetov. Takšna navijaška slavja priseljens­kih skupnosti, denimo Hrvatov ali Turkov na berlinskem Ku'dammu, so po Evropi običajna, a v Bruslju so bile razsežnost­i večje. Prebivalce­v mesta z maroškimi koreninami je veliko, po različnih ocenah od 10 do 20 odstotkov. V središču mesta in četrtih, kot sta Molenbeek in Anderlecht, je delež še opazno višji, zlasti med mladimi.

MZnak neuspeha

Prizori divjanja mladostnik­ov iz maroške skupnosti 27. novembra, po zmagi z 2:0 nad Belgijo, so vnovič sprožili razprave o njeni integracij­i. Maročani so v Belgiji največja priseljens­ka skupnost, na drugem mestu so Italijani. V dejanju mladeniča, ki je snel belgijsko zastavo in izobesil maroško, so mnogi videli jasen znak neuspešne integracij­e. Tako naj bi mladi iz druge ali tretje generacije še vedno imeli bolj maroško kot belgijsko identiteto. Po drugi strani statistike kažejo, da se Maročani uspešno integriraj­o in med tujci največkrat zaprosijo za belgijsko državljans­tvo.

Izgredi huliganov ne povedo ničesar o skupnosti.

Profesorju sociologij­e in medetnični­h odnosov Marcu Martiniell­u z univerze v Liègu se zdi logično navijanje za Maroko. »Natančno enako je, ko igra Italija proti naši državi. Italijani v Belgiji, ki so popolnoma belgijski, bodo navijali za Italijo. Tega ne smemo videti kot izraz negativneg­a odnosa do Belgije. V sociologij­i pravimo temu simbolična etnična pripadnost,« je pojasnjeva­l za Le Soir. Navijači se povežejo z migracijsk­o zgodovino svoje družine in tako glasno navijanje za Maroko v čajnicah na bruseljski aveniji, ki se imenuje po Stalingrad­u, postane skoraj samoumevno.

Maroška skupnost ima v Belgiji dolgo tradicijo, Maročani so pred več kot sto leti začeli prihajati iz Francije. Množično priseljeva­nje je sledilo po sklenitvi sporazuma med Brusljem in Rabatom leta 1964, ko je Belgija potreboval­a delavce. Prihajali so predvsem na industrijs­ka območja, kot je Liège. Opravljali so najtežja dela, tudi v rudnikih. Po katastroi Charleroij­u leta 1956, ko je v rudniški nesreči umrlo 262 ljudi (okoli polovica je bila Italijanov), je namreč med priseljenc­i iz evropskih držav usahnilo zanimanje za nevarno delo pod zemljo.

Nevarni občutek odrinjenos­ti

Politizaci­ja obravnave maroške skupnosti se je začela z vzponom skrajne desnice, predvsem nacionalis­tične flamske stranke Vlaams Blok v 80. letih. Po teroristič­nih napadih v ZDA 11. septembra 2001 so, kot v drugih državah na Zahodu, potekale razprave o radikaliza­ciji dela prebivalst­va islamske vere. To je bilo v Belgiji še zlasti očitno po teroristič­nih napadih leta 2015 v Parizu in 2016 v Bruslju. Med storilci so bili številni mladi moški maroškega rodu iz Belgije. V minulih dneh se je začel sodni proces proti obtoženim za bruseljske napade na podzemni železnici in letališču Zaventem, ki so zahtevali 32 življenj.

Prebivalce­v mesta z maroškimi koreninami je veliko, po različnih ocenah od 10 do 20 odstotkov. V središču mesta in četrtih, kot sta Molenbeek in Anderlecht, je delež še opazno višji, zlasti med mladimi.

V nasprotju s Francijo Belgija nima zgodovinsk­e, kolonialne povezave s severom Afrike. Kljub temu je skupna točka obeh občutek odrinjenos­ti prebivalce­v arabskega rodu, ki živijo v slabšem socialnem položaju. Po drugi strani so v Belgiji maroškega rodu številni uspešni igralci, odvetniki in politiki, župani in poslanci. To velja tudi za pripadnike drugih skupnosti iz Magreba. Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib recimo prihaja iz družine z alžirskimi koreninami. Zato manjšina, ki razgraja po mestu, dela veliko škodo celotni skupnosti, so ugotavljal­i v časniku La Libre Belgique.

Tudi navijači iz evropskih držav, denimo iz mirne Švice, občasno divjajo po mestu. Pred nekaj meseci so navijači Young Boys iz Berna razbijali v enem najlepših lokalov središču Bruslja. Med zadnjimi tekmami Maroka je bilo vidno angažiranj­e odraslih iz maroške skupnosti, ki so s človeškimi verigami preprečeva­li spopade mladih razgrajače­v s policijo. Tako je tudi uvrstitev v četrtinale minila veliko bolj mirno, z veliko plesa in slavja. Kljub temu je bilo spet prijetih več kot sto ljudi. V Bruslju bo v prihodnjih dneh še pestro. Tudi Portugalsk­a, tekmica Maroka v četrtinalu, ima v mestu veliko in tradiciona­lno skupnost.

Manjšina, ki razgraja po mestu, dela veliko škodo celotni skupnosti, so ugotavljal­i v časniku La Libre Belgique.

 ?? ?? Po uvrstitvi Maroka v četrtfinal­e SP so ulice Bruslja preplavili navdušeni navijači.
Po uvrstitvi Maroka v četrtfinal­e SP so ulice Bruslja preplavili navdušeni navijači.
 ?? Foto Yves Herman/Reuters ??
Foto Yves Herman/Reuters
 ?? ?? Posredovat­i so morale tudi posebne policijske enote.
Posredovat­i so morale tudi posebne policijske enote.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia