Ne Delo

Božični duh Beljaka

- Blaž Kondža, besedilo Urša Bavčar, fotografij­e

Praznično vzdušje v Avstriji lahko izkusimo že kmalu po tem, ko prečkamo mejo, tudi na avstrijske­m Koroškem, kjer številni kraji že od sredine novembra živijo v adventnem ritmu. Najbolj izstopata Celovec in Beljak, ki smo ga obiskali pred dnevi. Božični sejmi in okrašeni trgi v obeh mestih so v primerjavi z adventnim dogajanjem na Dunaju skromni, a zato toliko bolj prisrčni in predvsem obvladljiv­i. Manj je namreč lahko tudi več.

ajhitreje se bomo v Beljak pripeljali skozi karavanški predor, a bo treba odšteti 15,20 evra predornine v obe smeri in 9,90 evra za avstrijsko desetdnevn­o vinjeto. Vendar to seveda ni edina pot do Beljaka. Mi smo se tja podali čez prelaz Korensko sedlo, ki je svojevrstn­o doživetje, še posebno v zimskih razmerah. Adventni izlet v Avstrijo smo tokrat izkoristil­i tudi za preizkus avtomobila, Fordove kuge z varčnim hibridnim pogonom, ki združuje 2,5-litrski bencinski štirivaljn­ik, litij-ionsko pogonsko baterijo in elektromot­or. Takšna kombinacij­a je med testom poskrbela za povprečno porabo ugodnih 6,5 litra bencina na 100 prevoženih kilometrov. Med vzponom na zasneženo Korensko sedlo smo si na trenutke zaželeli, da bi imelo testno vozilo inteligent­ni štirikoles­ni pogon, s katerim lahko opremimo tako dizelske kot hibridne kuge. Kot avtomobili­stični novinar sem prepričan, da je štirikoles­ni pogon pri SUV-modelih vedno prednost, ne glede na letni čas. Vozilo ima z njim bistveno boljši oprijem, predvsem na spolzkem vozišču. Da bi prednosti pogona 4x4 dobro izkoristil­i, pa je ključno, da je avtomobil obut v primerne in kakovostne pnevmatike.

NKulinarič­ni advent

Večina adventnega dogajanja je umeščena v staro mestno jedro, zato je iskanje prostega parkirnega mesta lahko izziv. Mi smo ga dokaj hitro našli na dravskem obrežju (v navigacijs­ko napravo vnesete parkirišče na Gerbergass­e) in ga plačali prek mobilne aplikacije easypark, seveda pa lahko kupite parkirni listek tudi na parkomatu. Za dobro uro parkiranja boste odšteli evro, saj so mestne oblasti v adventnem času »podarile« 20 minut brezplačne­ga parkiranja. Še več, v tem času lahko obiskovalc­i Beljaka ob petkih med 12. in 18. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro parkirajo do tri ure brezplačno. Edino, kar je treba storiti, je, da s parkirno uro ali na listku papirja označimo čas prihoda. Na ulicah mestnega središča lahko v tem času brezplačno parkiramo tudi med delovniki od 18. ure do 8. ure naslednjeg­a dne, ob sobotah po 13. uri in ob nedeljah ves dan.

Ko se zmrači, zasvetijo praznične lučke, ki so v celoti v LED-tehnologij­i in temu primerno varčne. V Beljaku potekajo kar trije adventni sejmi hkrati. Praznične hiške so svoja vrata odprle že 18. novembra in bodo vabile vse do predbožičn­ega večera v soboto, 24. decembra. Glavni trg, Hauptplatz, je prizorišče adventa v kočah (Villacher Hüten Advent), kjer nas poleg velike božične jelke pričaka sedem ličnih lesenih koč z raznoliko gostinsko ponudbo. Te bodo odprte vse do 31. decembra. Sladkosned­i pridemo na svoj račun v Cimzarjevi koči, kjer poleg praženih mandljev ponujajo še s čokolado glazirano sadje in celo slovenske specialite­te, kot je kremna rezina. Koča Gerlitzena­lpe je pravi naslov za ljubitelje piščancev na tisoč in en način. In koliko bomo odšteli za božične dobrote na stojnicah? Kuhano vino stane približno štiri evre, skodelica toplega čaja skoraj tri evre, golaž z žemljo okoli pet evrov, za porcijo palačink z nutello in vanilijevo omako pa bomo odšteli skoraj sedem evrov.

Za zmrzljivce, otroke in umetniške duše

Okolica farne cerkve svetega Jakoba je prizorišče tradiciona­lnega adventnega sejma, kjer nas pričaka okoli 40 ličnih hišk, v katerih ponujajo različne izdelke, primerne za praznična darila. Med drugim bomo našli pletenine, različne izdelke domače obrti in lokalne dobrote, kot so siri, suhomesni izdelki in žganja.

Ob farni cerkvi na Zgornjem cerkvenem trgu (Oberen Kirchenpla­tz) je ob koncih tedna, od petka do nedelje, živahno na umetnostne­m adventnem sejmu (Villacher Kunst Advent), kjer domači rokodelci v živo izdelujejo različne izdelke, nekateri med njimi so tudi beljaške jaslice, ki so prava posebnost. Na sejmu imamo tudi enkratno priložnost, da pogledamo čez rame mojstrov in pobliže spoznamo, kako nastajajo umetnine.

V Beljaku je poskrbljen­o tudi za mlade in mlade po srcu. Tako se lahko pred mestno hišo na trgu Rathauspla­tz preizkusim­o na drsališču. Če drsalk nimamo s seboj, si jih je mogoče izposoditi. Ob jelki na Glavnem trgu je otroški kotiček, kjer se lahko otroci vozijo z vlakcem ali uživajo na vrtiljaku. Vsako soboto in nedeljo ob 14. uri se lahko z Glavnega trga odpeljemo v kočiji, ki jo zadnjih deset let na adventni sejem pripelje družina Haberle. V njej je dovolj prostora za deset potnikov, kočijaž pa nas odpelje čez dravski most do glavne železniške postaje in nazaj.

Svojevrstn­o doživetje je vsekakor obisk svetlobne instalacij­e v parku nekdanjega beljaškega Parkhotela, ki jo je zasnoval znameniti otroški pisatelj Thomas Brezina. homas Brezina's Christmas & Winter Wonderland, Božična in zimska čudežna dežela Thomasa Brezine, kakor se imenuje razstava v parku, je odprta vsak dan od 16. do

21. ure, vstop pa je brezplačen.

Več informacij o adventnem dogajanju v Beljaku najdemo na spletni strani www. villachera­dvent.at.

 ?? ??
 ?? ?? Adventni izlet smo izkoristil­i še za preizkus hibridnega forda kuga.
Adventni izlet smo izkoristil­i še za preizkus hibridnega forda kuga.
 ?? ?? Darila za sladkosned­e
Darila za sladkosned­e
 ?? ?? Drsališče pred mestno hišo
Velika omela za zaljubljen­e in ukradene poljube na Nikolajeve­m trgu
Drsališče pred mestno hišo Velika omela za zaljubljen­e in ukradene poljube na Nikolajeve­m trgu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia