Ne Delo

Kanibal, ki ni trpel lakote

- Grega Kališnik

Trenerji so se odločali, ali naj najmlajšeg­a otroka družine Bjørndalen utirijo v smučarski tek ali biatlon. Odločili so se pravilno, Norvežan Ole Einar Bjørndalen ni postal samo kralj svojega športa, ampak najuspešne­jši zimski olimpijec v zgodovini in edini biatlonec, ki je zmagal tudi na tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku. Bilo je leto, ko je v planetarne­m športu od njega več veljal le pozneje padli kolesar Lance Armstrong.

akonca Hans in Helga Bjørndalen iz norveške vasice Simostrand­a ob reki Simoe, ki živi za smučarski tek in biatlon, sta se razveselil­a petih otrok, najmlajšem­u sta dala ime Ole Einar. Njun benjaminče­k se je nadihal v obeh športih, z razkorakom bolj izrazito v teku s streljanje­m, biatlonu.

Družina je imela kmetijo. Ole Einar kmečkih opravil ni najbolj ljubil, a nikdar ni nergal, ko je bilo treba poprijeti za delo. Delovne navade so zanj postale železna srajca. Eden njegovih starejših bratov Dag se je pridružil biatloncem, kar se je v vasi zdelo nenavadno, saj je bil odličen tudi v smučarskem teku. Najmlajši je občudoval bratov tek, še bolj pa njegovo puško. Najprej je bil Dagov navijač, sčasoma pa še sotekmoval­ec.

ZPo osnovni šoli je, kolikor je bilo pač potrebno, sedel v klopi športne akademije v Geilu. Trenerji so se znašli pred težko dilemo: naj ga zakoličijo v smučarski tek ali puškarski dodatek, biatlon. Po več kot letu cincanja je padla odločitev, biatlonska tarča. Povili so kralja tega speciičneg­a zimskega športa.

Jari uspehi

Pri osemnajsti­h je na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil prvo kolajno, leto pozneje na enakem tekmovanju tri, prvič pa se je poskusil tudi v članski konkurenci svetovnega pokala. Leta 1994 pa – za velik del športnikov vrhunec, zanj le prva stopnička do biatlonski­h nebes – domače olimpijske igre v Lillehamme­rju. Norveška reprezenta­nca je popolnoma zatajila, Ole Einar je bil v šprintu 28.

 ?? Foto Shamil Zhumatov/Reuters ?? Z zlato kolajno na olimpijski­h igrah v Sočiju
Foto Shamil Zhumatov/Reuters Z zlato kolajno na olimpijski­h igrah v Sočiju
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia