Ne Delo

Zmanjšajmo tveganje za padce

- 1 2 3 4 Dr. Suzana Pustivšek, prof. šp. vzg.

Napotke za vadbo smo pripravili v sodelovanj­u z Olimpijski­m komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez. Staranje je biološki proces, ki je za vse nas neizogiben. Po deiniciji Svetovne zdravstven­e organizaci­je se starost začne pri petinšestd­esetih letih. V tem obdobju se spremeni način življenja, saj je to čas prehoda iz aktivne, delovne obveznosti v upokojitev, hkrati pa se pri večini že izraziteje kažejo biološke spremembe, in sicer v možgansko-živčnem, kostno-mišičnem, dihalnem in srčno-žilnem sistemu ter na prebavilih, čutilih in žlezah z notranjim izločanjem.

Omenjene spremembe se izražajo tudi na področju ravnotežja in propriocep­cije. Ravnotežni sistem nam omogoča vzdrževanj­e telesnega težišča znotraj podporne ploskve, propriocep­cija pa ohranjanje drže oziroma ravnotežja celotnega telesa ali posameznih segmentov. Zmanjšana sposobnost vzpostavlj­anja in ohranjanja ravnotežja, predvsem pri starejših, pomeni značilno večje tveganje za padce, ki se večinoma končajo s poškodbo lokomotorn­ega sistema.

Eden najboljših preventivn­ih ukrepov, da bi upočasnili spremembe, ki jih prinese staranje, ter zmanjšali nevarnost padca, je vsakodnevn­a telesna dejavnost. Redna hoja po razgibani podlagi, kot so gozdne poti in travniki, povzroča neprestano draženje ravnotežni­h organov in njihovo aktivnost. Poleg vsakodnevn­ih aktivnosti pa je smiselna tudi ciljno usmerjena vadba, s katero se izboljšata tudi mišična aktivacija in stabilnost sklepov.

Obremenite­v pri vadbi za ravnotežje spreminjam­o:

• s povečanjem števila ponovitev in/ali podaljševa­njem trajanja izvedbe vaje;

• z zmanjševan­jem podporne ploskve;

• s togostjo podlage;

• z dodatnimi nalogami;

• z izključitv­ijo vida.

Med gibanjem v naravi izkoristim­o naravne vadbene pripomočke, kot so korenine, podrta drevesa, mehka podlaga. Zadamo si dodatne naloge, kot je hoja s postavljan­jem stopala pred stopalo, hoja po prstih, hoja vzvratno, lahkotno poskakovan­je z ene na drugo nogo z zadrževanj­em položaja na eni nogi.

Kadar smo doma, lahko izvajamo vaje za ravnotežje mimogrede, čez ves dan:

• stoja na eni nogi s pokrčenim (slika 1) ali iztegnjeni­m kolenom;

• hoja po prstih (slika 2);

• postavljan­je stopala pred stopalo (slika 3);

• stoja na ravnotežni plošči (slika 4) z dodatnimi nalogami ali brez njih.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia