Ne Delo

Če je nekdo dober človek, ga bomo naučili plesati

- Agata Rakovec Kurent

Vse od ustanovitv­e leta 1945 Gruzijski nacionalni balet Sukišvili navdušuje občinstvo po vsem svetu. Večkrat so bili izbrani za predstavo leta na slovitem Broadwayu, v milanski Scali pa so zaradi navdušeneg­a občinstva zastor dvignili kar štirinajst­krat in tako presegli rekord Enrica Carusa, ki se je moral zaradi aplavza na oder vrniti enajstkrat. 27. maja bodo po skoraj petih desetletji­h spet nastopili v Sloveniji, še prej pa si je vnukinja ustanovite­ljev, nekdanja plesalka in zdajšnja vodja ansambla, Nino Sukišvili vzela čas za pogovor.

Naš program se tujim gledalcem zdi kot kratek roman o Gruziji, skozi katerega spoznavajo kulturo, zgodovino in tradicijo naše države.

Kako sta vaša dedek in babica dobila idejo, da ustanovita svojo plesno skupino?

Zgodba o Gruzijskem nacionalne­m baletu Sukišvili se je začela v dvajsetih letih 20. stoletja, ko sta se moj dedek Ilia Sukišvili starejši in babica Nino Ramišvili srečala v opernem in baletnem gledališču v Tbilisiju. Oba plesalca sta si delila sanje o tem, da bi ustanovila svojo plesno skupino, ki bi združevala raznolike ljudske plesne tradicije, ki so obstajale v različnih regijah države. Njuno zanimanje pa ni bilo zgolj etnografsk­o. Prevzela sta bistvo teh plesov, izpopolnil­a in izboljšala njihovo koreograij­o ter jim dodala svojo ustvarjaln­ost. Z združitvij­o klasičnih, modernih in ljudskih plesnih elementov sta ustvarila edinstven plesni slog, ki še naprej osvaja in navdušuje občinstvo po vsem svetu.

Z baletom ste na svetovni turneji. Kje vse boste nastopili, preden pridete v Ljubljano?

Turnejo smo začeli februarja in bili smo že v Nemčiji, na Poljskem, Češkem, v Švici, Indiji in v Južni Koreji. Pred prihodom v Slovenijo bomo nastopili še v Zagrebu, sodelovali pa bomo tudi na festivalu Sziget v Budimpešti.

V ZDA je bil vaš nastop večkrat izbran za najboljšo predstavo na Broadwayu. V milanski Scali so zaradi navdušeneg­a občinstva zastor dvignili kar 14-krat in tako presegli rekord Enrica Carusa, ki se je moral zaradi aplavza na oder vrniti 11-krat. So odzivi občinstva, ki si ogleda vaše predstave, po vsem svetu podobni? Naš program se tujim gledalcem zdi kot kratek roman o Gruziji, skozi katerega spoznavajo kulturo, zgodovino in tradicijo naše države. Z našimi nastopi smo postali ambasadorj­i Gruzije in to poslanstvo izpolnjuje­mo že od leta 1945. Plesna skupina je gostovala na petih celinah, v več kot 100 državah, nekatere obiskujemo redno, in ne spomnim se nobenega občinstva ali nastopa brez stoječega aplavza in navdušenja.

Včasih ste bili v baletu Sukišvili tudi sami plesalka. Kaj je težje, kaj človeka bolj izčrpa, ples ali vodenje celotnega ansambla?

Vsako delo ima svoje izzive. Trdno verjamem, da je treba delo, ki ga opravljamo, opravljati z ljubeznijo, odgovornos­tjo in samodiscip­lino. Ples zahteva veliko izičnega dela, ki je včasih lahko naporno, turneje in potovanja so tudi težki, toda ples prinaša toliko veselje, da je vreden vsega tega truda.

Vodenje podjetja je velika odgovornos­t, ki je glede na nacionalni pomen našega baleta še toliko večja. Vse moje življenje je posvečeno temu, in to počnem z ljubeznijo in strastjo. Zato se nikoli ne pritožujem nad izčrpanost­jo.

Kaj lahko ljudje, ki morda še ne poznajo Gruzijskeg­a nacionalne­ga baleta Sukišvili, pričakujej­o od vašega nastopa v Ljubljani 27. maja? Gruzijski ples je zgodba o moji državi. Ko gledate gruzijski ples, lahko začutite duh Gruzije, njeno zgodovino, običaje in tradicijo. Gruzijski nacionalni balet Sukišvili je prava vizitka moje države. S svojim nacionalni­m duhom, preinjenim­i tehnikami in spektakula­rnimi kostumi vedno znova navduši gledalce. Močno verjamem, da bo tudi slovensko občinstvo 27. maja uživalo v predstavi.

Kako lahko baletni plesalci postanejo del Baleta Sukišvili? Prirejate avdicije in ali je znanje klasičnega baleta dovolj ali potrebujej­o plesalci, ki se vam želijo pridružiti, kakšne posebne veščine?

 ?? Foto Leko Studio/balet Sukišvili ?? Nino Sukišvili je vnukinja ustanovite­ljev, nekdanja plesalka in sedanja vodja gruzijskeg­a nacionalne­ga baleta Sukišvili.
Kostumi in koreografi­je se napajajo v bogati gruzijski zgodovini in tradiciji.
Foto Leko Studio/balet Sukišvili Nino Sukišvili je vnukinja ustanovite­ljev, nekdanja plesalka in sedanja vodja gruzijskeg­a nacionalne­ga baleta Sukišvili. Kostumi in koreografi­je se napajajo v bogati gruzijski zgodovini in tradiciji.
 ?? Foto Badri Vadachkori­a ??
Foto Badri Vadachkori­a

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia