Ne Delo

Špančeva neuspela licitacija

- Gorazd Nejedly

lbert Riera je prišel kot naključen mož, odšel bo kot šampion. Nenavaden, vendar ne presenetlj­iv Špančev razhod z Olimpijo, ki so ga selektorji zeleno-belih načrtovali že od prvega trka pogledov o tem, kako skupaj naprej, v zimskem premoru bo najmanj do ponedeljko­vega uradnega klubskega poročila buril duhove. Naj bi jih.

AKakorkoli že in brez navijaških čustev do 41-letnega Majorčana ali Olimpijini­h voditeljev je jasno, da se bo račun polagal najprej že v juliju in na prvih evropskih tekmah, najkasneje pa prihodnje leto konec maja.

Številke, ki so ušle iz Olimpijini­h pisarn, 30, 6, 2, imajo pomembno vlogo. Ustvarjajo politiko kluba. Nekdanji zvezdnik Liverpoola in Galatasara­ya, a tudi eden od v Zavrč in Koper poslanih ljubitelje­v avantur, je, nesporno uspešen v svoji prvi samostojni trenerski vlogi, želel povišico za drugo sezono pri zeleno-belih. K številkam, 30.000 evrov na mesec zase, 6000 evrov za pomočnika in 2000 evrov za analitika. To so bile Rierove denarne zahteve, ki so zamajale Olimpijino proračunsk­o vrečo. Na letni ravni bi Špančeva posadka klub stala malo manj kot pol milijona evrov, v bruto znesku.

Riera in Olimpija sta se spomladi igrala. Trener je, upajoč, da bo slej ko prej imel denarno dobro ponudbo iz tujine (upal je tudi na klic Trabzonspo­rja in Dinama), lahko licitiral ter izzival Olimpijo, ta pa je od prvega dne, ko se je začela Špančeva igra, že uporabljal­a rezervni scenarij: iskala je ustrezna naslednika.

Osnovna dilema je, ali so se Olimpijini voditelji prelahko odrekli zelo muhastemu Špancu, ki podobno kot slavni Valižan Gareth Bale prisega na vodilo najprej golf, potem pa drugo, ali so ravnali odgovornim lastnikom primerno. Dejstvo je, da so predsednik Adam Delius in njegovi športni selektorji jasno postavili zgornjo plačilno mejo, ki je v slovenskih razmerah že tako višja od drugih, s pol milijona evrov pa bi presegli vse meje razuma in pošteno porušili razmerja v prej ko ne obubožani slovenski ligi. Ali pri Olimpiji. Kdo bi bil naslednji, ki bi pri Olimpiji zahteval povišico, en, dva, trije ... igralci?

Olimpija in trenerji imajo bogato zgodovino. Milan Mandarić je v prvih treh sezonah zamenjal kar sedem trenerjev, v prvi, šampionski, je začel z Marjanom Pušnikom, nadaljeval z Markom Nikolićem in z Rodolfom Vanolijem. In nadaljeval z enakim ritmom, dokler Igor Bišćan v prvi polni sezoni na trenerskem stolčku ni osvojil dveh lovorik. Slednji je, kot Albert Riera, prišel tik pred zdajci.

Rierove denarne zahteve so zamajale Olimpijino proračunsk­o vrečo. Na letni ravni bi Špančeva posadka klub stala malo manj kot pol milijona evrov, v bruto znesku.

Samozavest Olimpijini­h selektorje­v razkriva, da vedo, kaj počnejo. Igralski kader se je v primerjavi s preteklost­jo, ko se je še nekaj dni pred prvo tekmovalno tekmo v sezoni iskalo igralce in trenerje, bolj ali manj oblikoval. Jedro najmočnejš­ih adutov ostaja, razen če bi v naslednjih tednih prišla ponudba, ki je ni mogoče zavrniti.

Velja še spomniti, da je Albert Riera napovedal, da bo odšel tisti trenutek, ko bo videl, da igralcev ne more več narediti boljših, in ko moštvo ne bo napredoval­o. Ko se bo Španec pogledal v ogledalo, če se bo, ne bo mogoče v nedogled predavati: spomladans­ki učinek (šest porazov do zadnje tekme) in dejstvo, da so vsi nasprotnik­i njegov način igre že prebrali, sta razloga za najmanj razmislek.

 ?? Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.si ?? Zmagovalec Albert Riera je že bivši, mariborski poraženec Damir Krznar pa je dobil še drugo priložnost. Foto
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.si Zmagovalec Albert Riera je že bivši, mariborski poraženec Damir Krznar pa je dobil še drugo priložnost. Foto
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia