Ne Delo

Slovencem vedno privoščim zmago, le v nedeljo ne

- Siniša Uroševič Mislav Rosandić

Skupinski del letošnjega svetovnega hokejskega prvenstva, tokrat tretjič v latvijski metropoli Rigi, se je prevesil v drugo polovico. Pred našimi risi sta še dve tekmi, najprej v nedeljo ob 15.20 proti slovaškim hokejistom, med katerimi je zanimiva zgodba enega od udarnih adutov Mislava Rosandića. Fanta, ki je odraščal v domačem Zagrebu in se nato pri 13 letih preselil v deželo pod Tatrami.

omislite, zdaj sem na Slovaškem prebil že več kot polovico svojega življenja,« se je nasmehnil 28-letnik, ki je v živžavu pisanega urnika svetovnega prvenstva pri priči privolil v pogovor za bralce Nedela.

Z njim smo se v Rigi srečali po nastopu slovaške reprezenta­nce proti švicarskim hokejistom, ki so bili na tej tekmi uspešnejši. »Ni bilo lahko igrati proti res močni Švici. Nismo našli tistega pravega odgovora na njihovo igro, morali bi biti uspešnejši in hitrejši v protinapad­ih. In če pravočasno ne zadeneš mreže, vlak uide. Švicarji igrajo res dober hokej,« se je najprej ozrl na četrto tekmo svojega moštva na tem prvenstvu.

Toda tradiciona­lno dobra je tudi Slovaška, ki je bila na zadnjih olimpijski­h igrah lani v Pekingu bronasta, pred dvema desetletje­ma, maja 2002, pa najboljša na svetu: »Zdaj imamo jedro približno desetih igralcev, ki smo skupaj pri reprezenta­nci že nekaj časa, vedno znova pa se nam priključi kdo iz mlajšega roda. Na Slovaškem je opazna pomembnost hokejske tradicije, zato so tudi tekmovalni cilji vedno visoki. Tukaj smo si začrtali želeno pot k izločilnem­u delu tekmovanja, torej četrtfinal­u. Potem je pred teboj le ena tekma: po njej ali ostaneš v boju za kolajne ali pa pomahaš prizorišču prvenstva v slovo ...«

Vsi so super fantje, na vseh tekmah v Rigi sem doslej stiskal pesti za njih. Žal mi je bilo, da odlične prve polovice proti Češki pozneje niso zaokrožili z zmago.

S tremi risi

Pred njim in soigralci je v nedeljo ob 15.20 tekma proti Sloveniji. Nekatere naše hokejiste zelo dobro pozna. »Na Slovaškem sem igral v Bratislavi z Žigo Jegličem in Rokom Tičarjem, pri češkem moštvu Hradec Kralove je bil moj soigralec Blaž Gregorc,« pove. Seveda se kot tekmeca dobro poznata tudi s prvim vratarjem slovenske reprezenta­nce Gašperjem Krošljem, ki je zadnjih pet let branil v češki extraligi za moštvo iz Škodinega mesta Mlada Boleslav. »Vsi so super fantje, na vseh tekmah v Rigi sem doslej stiskal pesti za njih. Žal mi je bilo, da odlične prve polovice proti Češki pozneje niso zaokrožili z zmago. Sloveniji želim, da si pribori obstanek med elito, naj bo uspešna vedno, le proti nam ne,« se nasmehne in o pričakovan­ju nedeljske predstave doda: »Čaka nas težka tekma. Verjamem, da se bodo slovenski

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia