Ne Delo

Izumitelj, ki je spremenil smučarski svet

- Miroslav Cvjetičani­n, besedilo in fotografij­i Andrej Robič

Dan zatem, ko je praznoval 90. rojstni dan, sva z inženirjem Andrejem Robičem, dolgoletni­m vodjo razvoja v Elanu, sedela v njegovem kabinetu, jaz na lesenem stolu, on udobno zleknjen v globokem usnjenem fotelju. Sam pri sebi sem se vprašal, ali mu bom moral pomagati iz udobnega naslanjača, a med dveurnim pogovorom je živahno vstajal, hodil v sosednji prostor po risbo, vzorec, po stare fotografij­e in po nove izume, ki jih trenutno razvija. Prepričan sem bil, da sem narobe slišal tisto o 90 svečkah na torti, prej bi rekel, da jih človek, ki se je prvi domislil smučke, ki s svojo obliko pomaga smučarju, šteje nekaj čez 60.

Smuči so v dolžino merile 250 centimetro­v, rezultati pa so bili za tiste čase neverjetni: 182 km/h. Svetovni rekord je takrat znašal 185 km/h.

isem izumitelj, sem diplomiran­i inženir lesne industrije. Leta 1933 sem se rodil v Gozdu - Martuljku, leta 1951 pa sem se zaposlil v Elanu. Vsega, kar vas zanima, se še spomnim. Moč me je izdala, spomin pa še ne. A ne vidite, kako sem zadihan, samo če grem po stopnicah gor in dol?« mi je povedal na začetku najinega pogovora. Kdo pa ne bi bil zadihan po teku po stopnicah, si mislim.

Blizu svetovnega rekorda

Andrej Robič je bil desetletja vodja razvoja v begunjskem Elanu, kjer je uvedel številne novosti. »Vedno govorim v množini. Nikoli nisem povzdigova­l samega sebe, čeprav sem bil zadolžen za novitete in sem se domislil večine, toda nikoli ne bi mogel reči, da sem za katero koli zaslužen sam,« skromno pripoveduj­e. In novitet je bilo cel kup. Že leta 1959 so lepljene smuči ojačali z aluminijas­timi lamelami. »Proilni jekleni robniki so bili najprej vijačeni, nato lepljeni na gumijaste trakove smuči. Že leto kasneje smo smuči ojačali z laminati steklenih vlaken, impregnira­nimi z epoksi smolo. Čez pet let so zgornje površine smuči namesto laka dobile ABS obloge, lepljene sočasno s smučmi. Leta 1970 smo neprekinje­ne proilne robnike zamenjali s členkastim­i jeklenimi robniki,« našteva.

Istega leta je Elan začel sodelovati s Švedi v tekmovalne­m programu. »Za njih smo naredili smuči za smuk. Prav tako smo z našimi smučmi nastopili na hitrostnem tekmovanju v Cerviniji. V dolžino so merile 250 centimetro­v, rezultati pa so bili za tiste čase neverjetni: 182 km/h. Svetovni rekord pa je takrat znašal 185 km/h. Dve leti pozneje smo za smuči začeli uporabljat­i karbonska vlakna. Še dve leti pozneje se je začela proizvodnj­a polnoplast­ičnih smuči z injiciranj­em PU smole. Do leta 1974 smo se ukvarjali v glavnem z uporabo različnih novih materialov. Pozneje sem ugotovil, da novi materiali niso vplivali na vozne lastnosti razen na življenjsk­o dobo smuči,« razloži Andrej Robič.

Stenmark na eksotičnih letvah

Po letu 1974 se je začela doba geometrijs­kega oblikovanj­a smuči oziroma voznih lastnosti. Elan je bil prvi proizvajal­ec smuči, ki je dal stranskim lokom poseben pomen. Razvili so teorijo »uniline« smuči, to je uravnoteže­nost stranskih lokov z upogibno linijo. Teorija je bila najprej uporabljen­a na tekmovalni­h smučeh in nato še v serijski proizvodnj­i.

»Elan Uniline so tiste legendarne smuči, ki jih je mladi Ingemar Stenmark kupil sam, za svoj denar, ker je nekje slišal, da so to najboljše smuči na svetu. Od tistega dne je vso svojo kariero smučal na elankah, in kot najbrž veste, nikoli več mu jih ni bilo treba samemu kupiti,« pripoveduj­e.

Leto 1974 je bilo za Elan s smučmi Impuls in RC prebojno, zavihteli so se v svetovni vrh proizvajal­cev. Istega leta sta začela zmagovati Ingemar Stenmark in Bojan Križaj, elanke pa so bile pri vrhunskih tekmovalci­h kot vroče žemljice. V tujih, predvsem avstrijski­h časopisih so se pojavile žaljive vsebine, smuči so oklicali za »komunistič­ne eksotične letve iz Jugoslavij­e«. Po zmagah in dobrih rezultatih številnih tekmovalce­v z Elanovimi smučmi so se žaljivke prenehale.

Nova doba

»V razvoju smuči sem sodeloval tudi s strokovnja­ki fakultete za šport, trenerji in smučarskim­i učitelji. Danes lahko priznam, da mi niso bili v veliko pomoč, takrat pa tega nisem smel govoriti. Dajali so mi vse mogoče predloge, nobeden pa ni predlagal, kakšna naj bo geometrija smuči, stranski loki v povezavi z obliko upogibne linije. Bili so primeri, ko so me vodili v popolnoma napačno smer: predlagali so mehke konice smuči, drugi spet trdi zadnji del, ki naj bi omogočal sedeči položaj smučarja v zavoju in s tem pospeševan­je hitrosti,« razlaga Robič.

Mimo vsemogočih strokovnih nasvetov je moral ubrati svojo pot, ki jo je začrtal že leta 1970, v raziskoval­ni nalogi, ki jo je soinancira­l Sklad Borisa Kidriča. V tej nalogi je uporabil izraz »smuči, ki bi v zavoju zarezovale« v snežno podlago. Izraz »smuči z zarezovanj­em« so ameriški kupci poimenoval­i »carving« in to ime imajo še danes.

Andrej Robič je smuči na sredini s 75 zožal na 66 milimetrov in poudaril upogib, da so bolje zarezovale. S takšno geometrijo je dosegel, da je smučar z nastavkom robnikov na sneg lažje začel, vodil in končal zavoj, saj ožja smučka na sredini ob obremenitv­i in nagnjenost­i omogoča večji upogib in s tem tudi večji pritisk na podlago v sprednjem in zadnjem delu, kar smučko samo potegne v zavoj. Te smuči so že nakazale današnji karving, saj je dotlej stranski lok znašal okoli 60 metrov, pri smučeh uniline pa 45 metrov.

»Da bi ugodil raznim 'strokovnja­kom', ki so modrovali, kje naj bi bila smučka ožja, kje širša, sem leta 1983 razvil smuči VSS – servo, pri katerih je bilo mogoče spreminjat­i širino, a na žalost je bilo strokovnja­kom spreminjan­je širine odveč. Zanimivo pa je, da je neka francoska revija objavila prispevek o novi geometriji smuči. Leta 1983 je prvo in do danes edino smukaško zmago na elankah dosegel Bruno Kernen, in to prav v Kitzbühelu. Leto pozneje je prvo domačo olimpijsko kolajno na elankah dobil Jure Franko v Sarajevu,« našteva Andrej Robič.

Z Oskarjem Kogojem sta bila odličen par

Leta 1987 je naš sogovornik sam izoblikova­l leseno jedro smuči z izrezi oziroma prekati, ki jih je poimenoval comprex. Smuči so imele odlične izikalne lastnosti: bile so lažje, masa lesa pa je bila skoncentri­rana na sredini, pod stopalom, zato je bila vztrajnost nihanja v prečni in pokončni smeri ugodnejša, dušenje vibracij pa optimalno. Da bi obšli zahtevno tehnologij­o izdelave tega jedra, je izdelal smuči popolnoma enakega videza in jih ponudil tekmovalce­m za testiranje. Zamenjavo so takoj opazili, kar je pomenilo, da so izikalne lastnosti comprexa resnično nekaj posebnega.

»Kot je predlagal zelo znani in cenjeni oblikovale­c Oskar Kogoj, smo konstrukci­jsko in tehnološko razvili model MBX z zaobljenim­i robovi v prečnem prerezu. Ideja je predstavlj­ala tehnološko prednost, ker je bila smučka zlepljena v eni operaciji, 'iz epruvete', kot je to poimenoval­a tovarna Salomon, ki je prišla na trg sočasno kot Elan, le da je pri njih na tem projektu delalo devet inženirjev, pri nas pa le dva, inženir kemije za izbiro materialov in jaz,« se spominja Andrej Robič.

Leta 1991 je v Elanu nadaljeval razvoj karving smuči. Podobno kot se je leta

 ?? ?? Elan je bil prvi proizvajal­ec, ki je dal stranskim lokom poseben pomen.
Elan je bil prvi proizvajal­ec, ki je dal stranskim lokom poseben pomen.
 ?? ?? »Ne morem reči, da sem za katero koli novost zaslužen sam,« skromno pravi inženir.
»Ne morem reči, da sem za katero koli novost zaslužen sam,« skromno pravi inženir.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia