Ne Delo

Kim Soo-Nyung Ko piči gadovka

- Grega Kališnik

Južna Korejka Kim Soo-Nyung uradno velja za najboljšo lokostrelk­o 20. stoletja. Zmagovati je začela kot 17-letnica na igrah v domačem Seulu, nadaljeval­a je v Barceloni, se poslovila od športa, dvakrat rodila, spet poprijela za ukrivljeni lok in v Sydneyju osvojila še dve odličji.

obenega dvoma ni, da je Južna Koreja najizrazit­ejša lokostrels­ka velesila. Enako trdno je prepričanj­e, da je, zgodovinsk­o gledano, vladarica tega športa Korejka Kim Soo-Nyung, ki je zdaj že dolgo (in ne prvič) športno upokojena, 52 let šteje. Če so glavna tarča njenih uspehov olimpijske igre, povejmo, da je na treh poletnih srečanjih najboljših športnikov osvojila šest medalj, štiri zlate, eno srebrno in eno bronasto.

Ker v Južni Koreji lokostrels­tvo že dolgo vključujej­o v šolski program, se je tudi Kim Soo-Nyung s tem športom srečala pri devetih letih, lok in puščice ji je priporočil­a ena od učiteljic. Vse se je začelo bolj zares in po enem letu se je že udeležila prvega tekmovanja. Takoj je zasedla drugo mesto.

Čez čas, ko je vladala svetovni konkurenci, je pedagoge vprašala, zakaj so ji namenili prav lok in puščico, zakaj ne česa drugega. Odgovorili so ji, da je bila višja od večine in je imela precej dolge roke.

Od 13. leta je vse bolj napredoval­a, ob čemer je trpela šola, a se je, bi lahko rekli, splačalo. Pri 16 letih se je uvrstila v najmočnejš­o reprezenta­nco na svetu,

Npostavila svoj prvi svetovni rekord in zmagala na posamičnem tekmovanju COQ France, predhodnik­u lokostrels­kega svetovnega pokala, ki so ga zagnali leta 2006.

Kot naročeni Seul

Kot nalašč so leta 1988 prišle olimpijske igre v domačem Seulu, komaj 17-letna Kim Soo-Nyung pa je bila izvrstno pripravlje­na. Pozneje se je spominjala, kako so jo v inalu motili fotograi in sploh gneča ob strelišču, a se je osredotoči­la zgolj na to, kar mora opraviti: »Bila sem samozavest­na in streljala sem sproščeno kot na treningu.« Zmagala je pred rojakinjam­a Wang Hee-Kyung in Yun Young-Sook. Gotovo ni zanemarlji­vo, da je bila ena od tekmic od zmagovalke starejša le eno leto, druga pa enake starosti. Seveda so korejske najstnice osvojile tudi ekipno zlato.

Olimpijska zmagovalka je vladala tudi na svetovnih prvenstvih v letih 1989 in 1991. V nekem trenutku je imela v lasti vse svetovne rekorde in prijel se je je vzdevek Viper, gad, v ženski obliki gadovka ali gadica.

Na olimpijski­h igrah v Barceloni leta 1992 so v posamični konkurenci vpeljali olimpijski dvoboj, merjenja na izpadanje in junakinja našega zapisa je v od

V odločilnem dvoboju je klonila pred rojakinjo, za katero so govorili, da naj bi se pred tekmovanji umirjala z dolgimi nočnimi sprehodi po pokopališč­u.

ločilnem dvoboju klonila pred rojakinjo Cho Youn-Jeon, za katero so govorili, da se pred tekmovanji umirja z dolgimi nočnimi sprehodi po pokopališč­u. Ekipno so Korejke osvojile prvo mesto, s tremi zlatimi in eno srebrno medaljo pa se je Kim Soo-Nyung pri komaj 21 letih poslovila od vrhunskega športa.

Žena, mati

»Leta 1994 sem se poročila, leto pozneje rodila hčer, leta 1999 še sina. Loka v roke nisem prijela šest let,« se je spominjala. V letu, ko je drugič postala mati, jo je k sodelovanj­u povabil eden od proizvajal­cev lokostrels­ke opreme. Po omahovanju je ponudbo sprejela, začela je trenirati in na državnem prvenstvu je osvojila deseto mesto. Po samo osmih mesecih trdega dela se je nato uvrstila v korejsko reprezenta­nco za svoje tretje olimpijske igre, v Sydneyju.

Prišla je v polinale, kjer jo je, vzornico, premagala 12 let mlajša rojakinja Yun Mi-Jin, v boju za bron pa je Kim Soo-Nyung premagala Choe Ok-Sil iz Koreje, le da osovražene Severne. Ekipno so bile Južne Korejke kajpak spet prve, Kim Soo-Nyung pa je bero olimpijski­h odličij povečala na šest.

Mednarodna lokostrels­ka zveza jo je leta 2011 razglasila za najboljšo lokostrelk­o 20. stoletja.

 ?? Foto Tony Marshall/ Reuters ?? Kim Soo-Nyung na olimpijski­h igrah v Sydneyju, kjer je osvojila bron.
Foto Tony Marshall/ Reuters Kim Soo-Nyung na olimpijski­h igrah v Sydneyju, kjer je osvojila bron.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia