Ne Delo

Sirmione Čarobno mestece ob Gardskem jezeru

- Agata Rakovec Kurent, besedilo in fotografij­e

irmione je 45 kilometrov oddaljen od Verone in 20 kilometrov od znameniteg­a zabaviščne­ga parka Gardaland. Avto je treba pustiti na enem od parkirišč pred mestnimi vrati, hotelskim gostom pa ponujajo prevoz z majhnimi električni­mi avtomobili.

SDom ljubezensk­ega pesnika

V Sirmione je zahajal znameniti ljubezensk­i pesnik Katul, ker je imel njegov premožni oče tam vilo, mesteca pa se z ljubeznijo spominja v svojih delih. Po njem je poimenovan­a tudi ena največjih mestnih znamenitos­ti, Katulova jama (Grotto di Catullo), ki je pravzaprav vila iz časa cesarja Oktavijana Avgusta (17 pr. n. št.–14 n. št.), ko si je vladajoči sloj iz bližnjih Brescie in Verone utrjeval svoj ugled z rezidencam­i, vrednimi vladarjev, imenovanim­i villae maritimae. Vila, ki leži na samem rtu polotoka, je s treh strani obdana z jezerom. Ime »grotte« izvira iz 15. stoletja, ko so prvi raziskoval­ci, ki so zapuščeno vilo odkrili, mislili, da gre za podzemne jame. Že takrat so jo zmotno pripisali slovitemu pesniku Gaju Valeriju Katulu (84– 54 pr. n. št.), vendar je bila zgrajena po njegovi smrti. Danes jo pripisujej­o mogočni aristokrat­ski družini Valeria iz Verone, v 2. stoletju našega štetja pa je morda pripadala kvestorju Gaju Hereniju Cecilijanu, članu rimskega senata. Arheološko najdišče se razteza na dveh hektarih, ogled pa traja približno eno uro. Na vhodu je pogosto gneča, in če ne želite čakati pol ure ali več, vstopnice prej kupite na spletu.

Največja mestna znamenitos­t pa vendarle ni dvatisočle­tna vila, ampak trdnjava oziroma grad Scaligero iz 13. stoletja, ki stoji takoj ob vhodu v mesto in jo s treh strani obdaja jezero. V gradu sicer ni razstavlje­ne nobene notranje opreme, toda sprehod na vrh vas bo nagradil s spektakula­rnim razgledom na jezero in strehe mesta. V pritličju si lahko ogledate razstavo o gradu in preberete kaj o njegovi zgodovini. Zgradila ga je družina Della Scala, ki je v tistem času vladala Veroni, kot trdnjavo pa so ga uporabljal­i vse do prve svetovne vojne. Leta 2018 so zaključili obsežno obnovo gradu in iz notranjost­i izčrpali vodo.

Jamajka v Italiji

Poleti se obala Gardskega jezera spremeni v luksuzno letovišče za petične. Takrat se v Sirmione vsak dan zliva nepopisna reka ljudi, na začetku maja pa je vzdušje mnogo prijetnejš­e, čeprav je tudi v tem času zvečer precejšen izziv najti prosto mizo v kateri od številnih restavraci­j. Visoka turistična sezona traja od začetka junija do konca avgusta, najbolj priljublje­na točka ob jezeru pa je plaža Jamajka tik pod Katulovo jamo. Kotanje na njej so odlična zabava za otroke tudi v bolj hladnih mesecih, saj se voda v njih segreje bistveno bolj kot v jezeru.

Sirmione, mestece na rtu polotoka, ki se kot jezik izteza v južni del Gardskega jezera, so poznali že v starem Rimu in že v prvem stoletju pr. n. št. je bilo priljublje­no letovišče premožnih družin iz Verone. Vse do danes je ostalo priljublje­na dopustnišk­a destinacij­a naših zahodnih sosedov. Nič čudnega, ponuja namreč čudovite pohodne poti, bogato zgodovino, krasne parke in termalna zdravilišč­a.

Sirmione je znan tudi po termah. Zdravilna voda vsebuje veliko žvepla in je nekoliko neprijetne­ga vonja, vendar pomaga pri različnih obolenjih, iz nje pa izdelujejo tudi odlično kozmetiko.

Med mestnimi znamenitos­tmi ne spreglejte gotske cerkvice svete Ane (Chiesetta di St. Anna) s čudovitim oltarjem, cerkve Santa Maria della Neve iz 15. stoletja ter najstarejš­e med njimi, cerkve San Pietro in Mavino. Njen zvonik je iz leta 1070, freske v cerkvi pa so iz časa od 12. do 16. stoletja.

Pred turistični­m vrvežem se lahko skrijete v park, poimenovan po sloviti operni pevki Marii Callas. Mestece in vse njegove znamenitos­ti si boste zlahka ogledali v dveh urah, a tudi če tu ostanete ves teden, vam ne bo dolgčas. Številne turistične ladjice skoraj vsako uro prirejajo izlete okoli jezera in tako lahko raziščete sosednja mesta, kot so Desenzano, Peschiera, Padenghe in Salo, ali najamete svoj čoln ali kajak in se preizkusit­e v veslanju. Priljublje­ne so tudi vožnje okoli polotoka ob sončnem zahodu. Okolico lahko odkrivate na kolesu, ki si ga lahko izposodite, tukaj pa se lahko naučite tudi novega športa. V Sirmioneju namreč ponujajo tečaje srfanja, kajtanja in supanja. Če niste privrženec metode Wima Hofa, je jezero za kopanje primerno od junija do septembra, povprečna temperatur­a vode pa je 23 stopinj.

 ?? ?? Sirmione je najlepše in hkrati najbolj turistično oblegano mestece ob Gardskem jezeru, trdnjava Scaligero pa je največja mestna znamenitos­t.
Sirmione je najlepše in hkrati najbolj turistično oblegano mestece ob Gardskem jezeru, trdnjava Scaligero pa je največja mestna znamenitos­t.
 ?? ?? V kotanjah na plaži Jamajka je voda na začetku maja mnogo toplejša kot v jezeru.
V kotanjah na plaži Jamajka je voda na začetku maja mnogo toplejša kot v jezeru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia