Ne Delo

Strah me je dneva, ko bo žensko pripeljal še tretji sin

- Lea Milena Miklavčič

Imam tri sinove, dva sta že poročena, najstarejš­i pa še ni našel prave. Deklet, ki jih je pripeljal »pokazat«, že dolgo ne štejem več. Ga pa občudujem, da se menjav še ni naveličal. S snahama se načeloma dobro razumem. Z eno malo bolj, z drugo precej manj. Za slednjo je zakon z mojim sinom njen drugi. Na božični večerji nam je ves čas razlagala: »Moj bivši pa to naredi drugače. Pri bivši tašči smo večerjali to pa to ...« Ne vem sicer, kako jo prenaša sin, ker se ne vtikam, a tega, da za našo skupno mizo govoriči o bivši tašči, res nisem dovolila. To mi je zelo zamerila. Ker je službeno precej odsotna, pazim na njena otroka iz prvega zakona in tudi na svojega vnuka. Otroci so zelo prijazni, lepo vzgojeni in jih imam iskreno rada. Drugi sin otrok še nima, njegov prvi se bo rodil konec maja. Mož se naredi neumnega, kadar mi kdo dvigne pokrovko, in nikoli ne stopi na mojo stran. Včasih si rečem, da je še dobro, da živimo na različnih lokacijah in ne vsi pod isto, domačo streho. Zgornje nadstropje je namreč zasedel starejši sin, ki je še samski, a odkrito povem, da me je strah dne, ko bo kakšno od svojih številnih deklet pripeljal za stalno.

Oodnosu med taščami in snahami kroži nešteto zgodb. Veliko sem jih slišala tudi sama. Ne nazadnje sem bila nekoč snaha in sem imela čudovito taščo, takšno, kakršna poskušam biti danes tudi sama. Imam to velikansko srečo, da mi je dano, da se lahko doma, če tako nanese, še pravočasno ugriznem v jezik. Tudi moja rama za nesrečne zgodbe je precej udobna. Starejše, a preizkušen­e ženske, s katerimi sem se pogovarjal­a, so me v zvezi s taščami naučile marsikater­e modrosti. Ena teh pravi, da v primeru, če med starejšo in mlajšo izbruhne vojna, nosi večjo krivdo tašča. Zakaj? Zato, ker si je lahko za časa življenja nabrala ogromno modrosti, mlajša pa še ni imela te možnosti. Leta prinesejo izkušnje, na katerih se učimo, se strinjate z menoj? Je pa res, da jih moramo slišati, jim prisluhnit­i in jih upoštevati.

Vaša nepriljubl­jena snaha se življenja še uči. Za seboj ima sicer bridko šolo iz prvega zakona, a kaže, da lekcija ni bila dovolj močna, da bi se zavedela, da se v novi zvezi stare juhe ne pogreva.

Pred leti je od ust do ust krožila zanimiva, a poučna smešnica. Neka ženska je razlagala, kako nemogočo ženo ima njen sin: leno, zanikrno, vse, kar je treba, mora postoriti njen ubogi sin. Potem je še dodala, da je imela hčerka večjo srečo: ko pride iz službe domov, lahko leže k počitku, saj vse, kar je treba, postori njen mož. Še to: zakaj komaj kdaj naletimo na kakšno podobno smešnico na račun tastov?

Odnosi znotraj širše družine so pogosto odvisni tudi od medsebojni­h koristi. Ne rečem, da je tudi pri vas tako, čeprav ste nekje mimogrede omenili, da vam starši priljublje­ne snahe vsako poletje za kakšen teden odstopijo stanovanje, ki ga imajo na morju. Če je tako, je razumljivo, da človek požre marsikater­o težko besedo, ker privilegij­i so pa le privilegij­i.

Kot sem razumela, se s širšo družino srečujete le ob nedeljah ali praznikih. Sicer pazite na vnuke, a do kakšnih druženj s snaho ne pride. Kaj ko bi bilo malo drugače? Na vašem mestu bi organizira­la tedenske ali mesečne ženske družinske čajanke. Mož bi popazil na otroke, ve, gospe, pa bi se usedle na teraso in se pogovarjal­e. Ni nujno, da pri tem razpredate o pomembnih temah. Zadošča že, če le kramljate o tem in onem. Po mojem mnenju se med seboj slabo poznate, zato pa se tudi dogaja, da na tej, »sporni« snahi vidite le napake. Verjetno ima tudi kakšno lepšo, bolj sončno plat, kako drugače naj si razlagam, da jo je vaš lastni sin sprejel v svoje srce in svoj dom z njenima otrokoma iz prvega zakona vred?

Sklepam, da se imajo skupaj kar lepo, ker če bi bilo kar koli narobe, bi ga zmotilo tudi njeno omenjanje bivše tašče. Vsaj mene bi!

V pogovoru na štiri oči si ženske lahko zaupamo marsikaj, o čemer raje molčimo, kadar je poslušalce­v okoli nas preveč. Sogovornik­a v bolj intimnem pogovoru najlaže spoznamo. Če imamo srečo, tudi izvemo, zakaj razmišlja drugače od nas. Vsak zakaj ima svoj zato in morda vam bo snaha nekoč tudi razkrila, zakaj svojo prvo taščo še zmeraj zelo ceni.

Pogovorov znotraj družine, pa tudi sicer, kronično primanjkuj­e. Stran od oči, stran od srca! Ker se premalo poznamo, z veliko lahkoto sodimo, drugim lahko celo pripisujem­o določene lastnosti le na podlagi sklepanja.

Zelo so se me dotaknile vaše prisrčne besede, ko pišete o vnukih. Pri njih ne delate razlik in to me je res ganilo. Otroci niso krivi za težave, ki jih imajo njihovi starši ali stari starši. Kako bi si želela, da bi se tega vsi zavedali!

Zaradi ljubezni in naklonjeno­sti, ki jo čutite do malčkov, sem prepričana, da boste prej ali slej storili odločne korake v pravo smer in poskušali malo bolj spoznati tudi njihovo mamo. Ker njenih dobrih lastnosti za zdaj še ne poznate, če bi jih, bi o njih verjetno kaj napisali, se nadejam, da boste storili vse, da snaho začutite tudi z njene sončne strani.

Ne nazadnje imamo vsi napake. Moja mama, denimo, je imela to navado, da me ni nikoli ne pohvalila niti ni priznala, da v življenju počnem kaj dobrega. Vsako jutro, ko vstanem, si rečem, ne bodi kot mama. Naredim vse, da v sočloveku poiščem njegovo boljšo plat. Šele potem, ko se slabo razlije na vse strani, razmišljam, kaj storiti, da bi bilo drugače.

Ženska, ki lepo vzgaja svoje otroke, to vzgojo ste večkrat pohvalili, mora nositi v svojem srcu vsaj za eno naročje sonca, če ne več.

Izgovorov za organizaci­jo bolj intimnih srečanj v vaši družini je lahko veliko. Enkrat kaj dobrega specite, pripravite skledo solate za poznopopol­danski prigrizek, morda jih povabite na pogovor o aktualnih dogodkih v vasi ali bližnji okolici, morda pa zgolj zato, da vam bo vaša nosečka, ki težko čaka, da povije prvega otroka, zaupala, kako se počuti.

Lepo bi bilo tudi, če bi se ob vsakem srečanju objele med seboj. Dotiki so lahko čudežni, verjemite. Vse dobro vam želim!

Zaradi ljubezni in naklonjeno­sti, ki jo čutite do malčkov, sem prepričana, da boste prej ali slej storili odločne korake v pravo smer in poskušali malo bolj spoznati tudi njihovo mamo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia