Ne Delo

Mokri pesek namesto nagrade

-

isto jutro sem med vadbo z nečim prekršil pravila urjenja. Za kazen sem se moral vreči v valove, se povaljati v pesku in postati »sladkorni piškot«.

Med urjenjem pri mornariški­h specialnih enotah nič ni bilo neprijetne­jše, kot če si bil sladkorni piškot. Marsikaj je bilo bolj boleče in napornejše, toda ta kazen je bila najhujši preizkus potrpljenj­a in odločnosti. Pa ne samo zato, ker si preostanek dneva preživel s peskom za vratom, pod pazduhami in med nogami, temveč tudi zato, ker je šlo za povsem naključno odločitev brez kakršnekol­i logike. Ali boš sladkorni piškot, je bilo samo vprašanje inštruktor­jeve muhe.

Veliko kandidatov je to težko sprejelo. Tisti, ki so se trudili biti najboljši, so pričakoval­i, da bodo za svoje izjemne rezultate nagrajeni. Včasih so bili, včasih pa ne. Včasih si bil za ves svoj trud nagrajen samo z mokrim peskom.

Ko se mi je zdelo, da sem dovolj obložen s peskom, sem stekel k inštruktor­ju, spet zavpil »Hujá« in se postavil v položaj mirno. Inštruktor, ki me je pozorno pregledal, da bi ocenil, ali sem izpolnil njegova merila v odličnosti sladkornih piškotov, je bil poročnik bojne ladje Phillip L. Martin, ki so mu prijatelji rekli Moki. Sam s poročnikom Martinom seveda nisem bil na ti.

T❞

Življenje ni pošteno, in čim prej boš to dojel, tem bolje bo zate.

Moki Martin je bil odličen žabec. Odraščal je na Havajih in na njem sem videl vse, kar sem želel postati kot častnik mornariški­h specialcev. Kot izkušeni veteran iz vojne v Vietnamu se je spoznal na vse vrste orožja, kar so jih imeli tjuljni na voljo. Bil je med najboljšim­i padalci, in ker je bil s Havajev, je bil v vodi tako spreten, da mu je bil malokdo, če sploh kdo, kos.

»Gospod Mac, sploh veš, zakaj si danes zjutraj sladkorni piškot,« me je Martin povsem mirno vprašal.

»Ne, inštruktor Martin,« sem vestno odgovoril.

»Zato, gospod Mac, ker življenje ni pošteno, in čim prej boš to dojel, tem bolje bo zate.«

***

Leto po tistem sva bila s poročnikom Martinom že na ti. Uspešno sem opravil osnovno urjenje, njega pa so potem iz središča za urjenje premestili nazaj k 11. skupini za podvodno rušenje.

Bolje sem spoznaval Mokija, bolj sem ga spoštoval. Poleg tega, da je bil enkraten mornariški specialec, je bil tudi izjemen športnik. V začetku osemdeseti­h let je bil med pionirji triatlona. Na odprtem morju je imel izvrsten prosti slog plavanja. Zaradi močnih meč in stegen je bil sposoben brez napora preteči daljše poti. Toda njegova največja prednost je bilo kolesarjen­je. S kolesom sta bila ustvarjena drug za drugega.

Moki je vsako jutro sedel na kolo in prekolesar­il petdeset kilometrov obale Coronada. Asfaltiran­a kolesarska steza je bila speljana ob morju od Coronada do Imperial Beacha. Na eni strani si imel Tihi ocean, na drugi zaliv: to je bil eden najlepših delov kalifornij­ske obale.

Moki je šel neke sobote zjutraj kolesarit po svoji priljublje­ni obalni poti. S sklonjeno glavo je tako hitro poganjal pedale, da ni videl kolesa, ki mu je prihajalo naproti. Zaletela sta se pri hitrosti štirideset kilometrov na uro. Ob trku koles sta tudi kolesarja zletela drug v drugega in obležala na asfaltu. Drugi kolesar se je odvalil na hrbet, očistil prah s sebe in se skobacal na noge. Bil je potolčen, a brez hujših poškodb.

Moki je ležal na trebuhu in se ni mogel premikati.

Knjigo Začnite pri postelji je napisal ameriški admiral William H. McRaven. Izšla je pri založbi Aktivni mediji, prevedel pa jo je Luka Pieri. Na voljo je tudi v njihovi spletni knjigarni www.fejstbranj­e.si

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia