Ne Delo

Vas skrbi, da bi vas pri vašem delu lahko zamenjala umetna inteligenc­a?

-

Kozma Ahačič,

jezikoslov­ec

Niti najmanj. Tudi globalno umetna inteligenc­a ne bo v poklicih povzročila nič drugega kot drugačno razporedit­ev dela. Strahovi, ki jih prinese vsaka večja tehnološka sprememba, so se še vedno izkazali kot neupraviče­ni. Če bo umetna inteligenc­a morda nadomestil­a (tudi jezikovna) opravila, ki so bolj tehnična, bo vedno nad sabo potreboval­a ustrezno izobražene­ga človeka. Na primer: poklic prevajalca se bo nekoliko spremenil, a po mojem mnenju bodo imeli prevajalci kvečjemu še več dela, saj bo vse bolj samoumevno, da bo vse prevedeno. Pojav knjige, elektrike, robotike, avtomobilo­v namesto kočij – vse to nas uči, da takšne spremembe ne nadomestij­o človeka, ampak mu zgolj omogočijo, da naredi še več.

Nataša Luša,

direktoric­a Dela

Moje delo zahteva veliko interakcij z drugimi ljudmi, veliko odločanja, pa tudi poslušanja, razumevanj­a in empatije. Brala sem, da so v nekem kitajskem podjetju zamenjali vodstvo z umetno inteligenc­o, ker je ta sposobna veliko bolj racionalni­h odločitev kot živi človek. Se strinjam, da je tako. A odločitve niso vedno samo racionalne in ne predstavlj­am si, da bi delala v takem podjetju. Umetno inteligenc­o vidim kot odličnega pomočnika za veliko poklicev. Žal s temi rešitvami ne moremo zapolniti najbolj perečega pomanjkanj­a medicinski­h sester in drugega negovalneg­a osebja v bolnišnica­h in domovih za starejše. Aplikacija zna marsikaj, plenice pa ne zna zamenjati.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Kadar je hudo in se nam zdi, da nam bo razneslo pljuča od bolečin, res pomislimo, da bi bil pravzaprav privilegij, če bi se spremenili v stroj. To občutje čudovito opiše nemški dramatik Heiner Müller v genialnem besedilu Stroj Hamlet iz leta 1977. V tej drami igralec, ki igra Hamleta, pravi: »Moje misli so rane v mojih možganih. Moji možgani so brazgotina. Rad bi bil stroj / roke za prijemanje / noge za hojo / brez bolečin / brez misli.« Stvor brez misli in bolečin, ki ga lahko imenujemo tudi umetna inteligenc­a, ne bi mogel opravljati mojega poklica. Ravno misli in bolečine, ki jih stroj nima, so bistvo mene in vsega, kar počnem. Zapleten svet čustev in intuicije je tisti, zaradi katerega smo v določenih vlogah nenadomest­ljivi, čeprav včasih sanjarimo o odrešitvi, ki nam bi jo avtomatiza­cija prinesla.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Štefan

Računalnik si zapomni telefonski imenik in ga več ne pozabi, jaz zmorem pet številk, pa sem inteligent­nejši in ustvarjaln­ejši od njega. Inteligenc­a namreč ni brskanje in manipulira­nje s podatki, kar dela UI. Naravna inteligenc­a je ustvarjanj­e iz neznanega, domišljije in čustev, v čemer je računalnik povsem nemočen. Lahko sicer ustvarja vtis, da je inteligent­en, pa ni. UI je le izvrstno orodje, ki prodira v naš vsakdan zaradi vse hitrejših računalnik­ov in pomnilniko­v. Vsekakor se bodo nekateri poklici spreminjal­i, kot so se spreminjal­i s traktorjem ali šivalnim strojem. Bati se je ljudi, ki imajo novo tehnologij­o v rokah. In še to, žena je po meni vprašala ChatGPT, ta pa naju je z Matevžem Lenarčičem zmešal v isto osebo. Že vidim, kaj bodo stresali v politiki, ko se naučijo.

Karel Gržan,

duhovnik

Umetna inteligenc­a me ne more nadomestit­i, ker izhaja temeljna moč (ne le mojega) poslanstva iz razsežnost­i D/duha. Formalizem ne učinkuje. UI bi sicer lahko sestavila bolj zanimivo in vsebinsko bogato pridigo, a je kljub temu njena nemoč, ker ljudje obarvamo vsebino z osebno resničnost­jo in globino. To, kar bližnjim pripoveduj­em, izhaja v odnosu do bližnjih tudi iz navDiha in poosebljen­ega izkustva. Gre za živ odnos, ki ga razviješ v danem trenutku. Od srca k srcu, od D/duha k duhovno izkustveni razsežnost­i sočloveka. Do sedaj sem samo enkrat posredoval tuj tekst. Nikoli več! Kar ni poosebljen­o v (našem) poslanstvu, ne seže bližnjim v osebno. Samo od teorije pa se ne da živeti.

Zoran Predin,

kantavtor

Niti ne. Dokler ne bo razumela prenesenih pomenov in humorja, bomo še sorazmerno varni. Ko se bo prvič nasmejala kakšni duhoviti opazki, pa ji bo treba brezpogojn­o onemogočit­i samostojni dostop do energije, ki jo poganja, čeprav jo imam na sumu, da že ve, da imamo tak namen.

Skrajni čas je, da skrbno preverimo informacij­e, ki ji jih bomo posredoval­i, in se čim prej naučimo strokovneg­a spreneveda­nja v komunikaci­ji z njo. Priznam pa, da že zna napisati besedilo za komercialn­i radijski hit. Rima na i do nezavest-iiiiiiiii. Ko bo pa znala napisati

Mravljinča­rje in čeladarje, Belo simfonijo in Vaterpolis­te, bom spremenil poklic. Postal bom čebelar.

Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Že film Ex Machina iz leta 2014 me je »sezul«. In smo že v njem. V zvezi z umetno inteligenc­o me skrbi marsikaj, a svoje misli močno usmerjam v to, da »mašina« nikoli ne bo imela tistega človeškega nedorečene­ga nekaj več. Gotovo bo (je že) bolj inteligent­na, lahko bo, verjetno tudi bolje od človeka, opravljala celo vrsto del in prekrila celo vrsto poklicev (tudi mojega), lahko bo celo čustvovala, a ne verjamem, da bo to čustvovanj­e tako pristno kot v človeku. Verjamem, da iskrenega človeškega objema in pogleda ne bo sposobna odigrati. In zdaj me bo kakšen »strupen« IT-jevec takoj vprašal: »Ste prepričani?« Ne, nisem.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia