Ne Delo

Junak finala Hrvaška Raketa še lep čas ne bo ugasnila motorjev

- Peter Zalokar Foto Bernadett Szabo/Reuters

Ivan Rakitić je pri 35 letih odigral 120 minut dramatične in izčrpavajo­če tekme v Budimpešti ter zatem še hladnokrvn­o izvedel 11-metrovko, njegova Sevilla pa je v sedmem finalu sedmič osvojila evropsko ligo. S 4:1 je po kazenskih strelih padla Roma. Trener Jose Mourinho je v sredo doživel prvi poraz v finalih evropskih pokalov. »To je naše tekmovanje. Neverjeten občutek. Še enkrat smo pokazali svetu, kaj zmore Sevilla,« je, potem ko je skupaj s sokapetano­m Jesusom Navasom dvignil pokal, ki jima ga je izročil predsednik Uefe Aleksander Čeferin, povedal v Švici rojeni Hrvat, se odel v hrvaško zastavo in vzel Hajdukov šal, ki ga je nekoč nosil tudi veliki Lionel Messi. O Raketi so rekli, da je najbolj podcenjen vrhunski nogometaš. Pri navijačih pač ne.

C Sevilla ima bogato, 133-letno tradicijo, Ivan Rakitić pa je eden najbolj priljublje­nih tujih zvezdnikov, ki so branili njene belo-rdeče barve. Samo Diego Maradona in Davor Šuker imata v Andaluziji bolj kulten status, čeprav je Rakitić zbral največ nastopov med legionarji, kar 296. Kot piše novinar časnika Večernji list Tomislav Dasović, je že drugi največji hrvaški nogometaš v zgodovini, samo Luka Modrić je kot edini Hrvat z zlato žogo nad vsemi. Konkurenca je zares huda: Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Darijo Srna, Alen Bokšić ...

Glede na evropske uspehe ima Rakitić zares status številke 2. V Budimpešti je odigral tretji inale in tretjič osvojil naslov. Najprej je slavil s Sevillo leta 2014 v evropski ligi, potem z Barcelono leto kasneje v elitni ligi prvakov. V karieri je s tremi klubi igral 15 različnih inalov, uspešen pa je bil 12-krat. Bil je tudi v inalu svetovnega prvenstva s hrvaško reprezenta­nco leta 2018 v Rusiji.

Prvega vrhunca kariere leta 2007 ne bo nikdar pozabil. V inalu švicarskeg­a pokala je z Baslom premagal Luzern z 1:0, 19-letni igralec je bil na igrišču do 75. minute. Je prvi Hrvat, ki je dvakrat osvojil evropsko ligo, in ob Ivici Oliću in Mateu Kovačiću tretji, ki je osvojil tako ligo prvakov kot evropsko ligo. V Evropi je zbral 140 nastopov, pred njim sta samo Srna (143) in Modrić (142).

Rakitić je tudi vodilni hrvaški nogometaš po številu tekem v najboljših

Fpetih evropskih ligah. V dresih Schalkeja, Seville in Barcelone je zbral 518 nastopov. Modrić (Tottenham, Real Madrid) jih ima 453, Mario Mandžukić (Wolfsburg, Bayern, Atletico, Juventus, Milan) 266, Boban (Bari, Milan, Celta Vigo) 199.

Član zlatega rodu Barcelone

Za Barcelono je Rakitić odigral 310 tekem v njeni najbolj plodni zgodovini (2014–2020). Pred njim so od tujcev samo Messi, Dani Alves in Javier Mascherano. Barça je v tem času osvojila 13 lovorik, štirikrat je bila španska prvakinja. Modrić ima tri naslove z Realom, Boban štiri z Milanom, edini uspešnejši rojak od Rakitića je Mandžukić s šestimi naslovi.

Toda ko Rakitića primerjamo s Hrvati, velja omeniti, da po besedah Sevillineg­a trenerja Joséja Luisa Mendilibar­ja pravzaprav ni Hrvat, tudi ne

Švicar, še Španec ne, ampak – Andaluzije­c. Mendilibar se je ob tem pošalil, da je njegova žena dobro opravila posel, ker ga je tako aklimatizi­rala na jugu Pirenejske­ga polotoka. Rakitić se je namreč leta 2013 v Sevilli poročil z domačinko Raquel Mauri, s katero ima dve hčerki, Altheo in Adaro. Na Hrvaško oziroma v Dalmacijo pride zgolj na dopust.

Ponosni južni sosed Rakitić

 ?? ?? Ivan Rakitić ne pozna poraza v evropskih finalih.
Ivan Rakitić ne pozna poraza v evropskih finalih.
 ?? Foto Annegret Hilse/Reuters ?? Bil je najboljši igralec v Budimpešti.
Foto Annegret Hilse/Reuters Bil je najboljši igralec v Budimpešti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia