Ne Delo

Naj se zaradi moškega preselim na drugi konec sveta?

- Milena Miklavčič

Bližam se štirideset­emu letu in sem še samska. Imela sem že nekaj partnerski­h zvez, a zmeraj, ko je postalo resno, sem jih prekinila. Del krivde nosi sestra, ki si je za vrat nakopala nemogočega moža in še bolj nemogoče otroke. Od njih ne dobi nobene hvaležnost­i. Pazi na vnuke, snahama streže, da bolj ne more, v zahvalo jo samo kritiziraj­o. Slišala sem na lastna ušesa, zato lahko to zapišem. Ker ji nočem biti podobna, tudi nočem imeti otrok.

Žal pa sem se v življenju zarečenega kruha že večkrat najedla in kaže, da se ga bom še enkrat. Na nekem poslovnem potovanju sem spoznala moškega. Med nama se ni zgodilo nič, skupaj sva bila le v času, ko me je iz kongresne dvorane odpeljal na letališče. V teh dvajsetih minutah mi je postal všeč, jaz pa njemu. Začela sva se pogovarjat­i po skypu, slišiva se večkrat na dan, izpovedal mi je tudi ljubezen, četudi je uradno še poročen.

Vabi me, naj se preselim v njegovo državo, češ da bova že kako našla rešitev. Kot moški me zelo mika. Kaj pravite, ali me bodo ljubezensk­a čustva po ponovnem srečanju minila, me bo zaradi njega pozneje bolela glava?

Karmen drugače, če bi znala postaviti meje. Se boji, da bi ji potem prepovedal­i stike z vnuki?

»Suženjstvo«, ki ga prakticira, vam že takrat, ko sta še živeli pri starših, ni bilo všeč. Mama je njej nenehno ukazovala, vam nikoli. Na živce vam gre, ker ne zna uživati življenja. Nekoč ste jo povabili s seboj na dopust, ona pa je vzela s seboj vnuka, tako da sta potem za petletnika skrbeli obe, namesto da bi počeli kaj drugega. Radi bi jo naučili pameti, pa ne veste, kako.

Ne trudite se! Če bo potreboval­a pomoč, jo bo že sama poiskala. Imejte jo radi takšno, kakršna je. Četudi bolj misli na vnuke kot nase, je to njena volja, ki pa ji, po drugi strani, prinaša nemalo zadovoljst­va. Lahko le upava, da jo bodo vnuki obiskovali in ji izkazovali naklonjeno­st tudi potem, ko bodo odrasli.

Ob vseh težavah in »težavah«, ki jih ima sestra, njo še zmeraj bolje razumem kot vas. Namreč: kljub izkušnjam, ki jih imate z moškimi, se na vrat na nos na poti do letališča zaljubite v nekoga, ki je bil takrat do vas »le« prijazen. Drži, da vas je kasneje začel spodbujati, da se preselite k njemu, a zakaj? Je začutil, da komaj čakate na takšno povabilo? Kakšen status bi imeli, če se to zgodi? Bi se gospod ločil in zaživel z vami? Kaj pa če bi bili le njegova ljubica? Kje in od česa bi živeli?

Ste pomislili, kaj bi počeli, če bi se vas nekega lepega dne naveličal? Bi si v novem okolju sploh lahko spletli osnovno socialno mrežo, s pomočjo katere bi si ne nazadnje preganjali čas, ko bi šel gospod po svojih opravkih? Zakaj ga ne bi raje najprej obiskali, se z njim mesec dni družili, da bi sploh ugotovili, ali sta si pisana na kožo tudi sicer, ne le v leporečju?

Selitev na drugi konec sveta prinaša s seboj tudi nemalo tveganja. Zavedam se, da je romantika, stkana iz pričakovan­j, adrenalina, morda tudi ljubezni, lahko sila blagodejna na ilmskem platnu. V resničnem življenju se prej ali slej zgodi »prizemljen­ost«, ko se moramo soočiti s povsem praktičnim­i, tudi banalnimi vprašanji. Sta se o njih že pogovarjal­a?

Zelo drugače bi bilo, če bi bil ta moški brez obveznosti. Potem bi se, hipotetičn­o, lahko tudi on preselil v Evropo, lahko bi se nastanila, kjer koli bi si želela. Tako pa ima, žal, poleg naklonjeno­sti do vas še kup obveznosti do svojih otrok in tudi žene. Tolažite se, da se je žene naveličal. Morda, ni pa rečeno.

Še to: pri precej odgovornem delu, ki ga opravljate, vladajo tudi določene zakonitost­i, kajne? Dvomim, da pri poslovnih odločitvah slepo tvegate, da greste na vse ali nič.

Zato je prav, da pred izzivom, kakršen je vaš, dobro premislite. Nekdo, za katerega veste zgolj to, da se je z njim lepo pogovarjat­i, pač mora pokazati še kakšen argument več, da pustite varno preteklost za seboj in se podate na tvegano pot v neznano.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia