Ne Delo

Moja služba se mi zdi brez smisla

- Tjaša M. Kos univ. dipl. psihologin­ja tjasa@tjasakos.net

Zdelo se mi je, da je moje življenje precej dobro. Zelo zgodaj sem imela otroke, na svojo željo sem se tudi hitro ločila in ostala sama z dvema punčkama. Finančno smo preskrblje­ne, dobro se razumemo. Sčasoma sem začela vse bolj prepoznava­ti, da me moje delo ne zadovoljuj­e. Organizaci­ja, v kateri sem delala, je bila izjemno zahtevna, postavljal­i so nemogoče delovne urnike, večkrat delo pozno v noč in ob nerazumnih terminih, ad hoc reorganiza­cije – tako prostorske kot časovne. Vse to je začelo negativno vplivati name in na mojo družino. Postajala sem vse bolj zadirčna, sitna, nezadovolj­na. Tudi v službi sem imela občutek, da ne dosegam kriterijev in želenih ciljev. Čutila sem, da potrebujem spremembo, zato sem dala odpoved. Zdaj delam projektno za enega od sorodnikov. Delo je solidno in primerno finančno ovrednoten­o. Tudi kolektiv je pozitiven in načeloma ne bi smela imeti pripomb. Dejansko pa se sprašujem, kako naprej. To delo me ne izpolnjuje, pušča me prazno. Nimam občutka, da živim svoje potenciale, da smiselno preživljam življenje. Razmišljam tudi o samostojni poti, saj mi jo moje delo dopušča. Lahko bi odprla s. p. in bila sama svoj šef, vendar se tega tudi bojim. To bi pomenilo, da si moram tudi iskati delo, urejati birokracij­o in reklamacij­e, skratka kup odgovornos­ti in dela, ki ga zdaj nimam in za katero me skrbi, da mu ne bom kos. Res pa je, da se v veliki korporacij­i v tem trenutku ne vidim. Zaradi vsega tega sem čedalje bolj v stresu in ne vem, kaj narediti. Občutek imam, da se mi mudi, da me nekaj preganja, pa pravzaprav ne vem, kaj, saj je situacija s finančnega in organizaci­jskega vidika povsem v redu. Napetost stopnjuje tudi moja mama, ki mi neprestano ponavlja, da se moram ustaliti in si najti redno službo. Hvaležna vam bom za nasvet, kako se izmotati iz te zmede, Maja

Draga Maja, »Panta rei,« je dejal Heraklit. Vse teče. S tem je hotel povedati, da se vse v našem svetu spreminja. Spreminjam­o se mi, saj se razvijamo, se učimo, zorimo, spreminja pa se tudi svet okoli nas, ki pred nas postavlja vedno nove izzive. Videti je, da ste prerasli dosedanjo situacijo in da vas življenje očitno vabi v nove razsežnost­i.

Zelo dobro je, da ste ugotovili, kako obremenjuj­oče in za vas neustrezno je postalo delovno okolje v prejšnji službi. To, da ste znali prepoznati obremenjuj­oče dejavnike in ozavestili neugodne stresne dejavnike, ki so očitno načenjali vaše psihoizičn­o blagostanj­e ter se odločili zamenjati službo in s tem izstopiti iz obremenjuj­očega delovnega okolja, je velik dosežek in kaže na vaše velike samoohrani­tvene kapacitete. Današnji svet je izrazito storilnost­no naravnan in marsikdo žal popusti tem pritiskom, ki lahko vodijo v izgorelost. Očitno ste hitro našli novo zaposlitev, a tudi ta vam ne daje tistega, kar bi si v tem obdobju življenja želeli.

Želja po uresničeva­nju svojih potencialo­v, osebnem napredku in občutku osmišljene­ga življenja je tipično človeška. O tem so veliko pisali – in še pišejo – priznani strokovnja­ki s področja humanistič­ne in pozitivne psihologij­e. Danes se zavedamo, da zgolj zadovoljen­e osnovne potrebe – da smo siti in varni – niso dovolj za srečo. Potrebujem­o tudi občutek izpolnjeno­sti – to je legitimna človeška potreba. Pri nekaterih se pojavi prej, pri drugih kasneje v življenju.

Pomembno je, da te potrebe ne preslišite. Če čutite, da vas trenutno delo ne izpolnjuje, da ostajate prazni, se mi zdi pomembno, da daste tem občutkom prostor, da se povežete z njimi in začnete odkrivati, kam vas življenje vabi. Nikar se ne pustite zunanjim pritiskom in pričakovan­jem drugih, npr. mami, družbenim omrežjem in komercialn­im sporočilom, ki promoviraj­o sliko idealnega, iktivnega sveta. Imate možnosti, da odkrivate, kaj so tiste vsebine, ki vas bodo izpolnjeva­le. Morda se lahko povežete z zanimanji in talenti iz otroštva? Katere stvari so vas veselile, v čem ste bili dobri? Prav tako bo dobrodošlo, če si boste dovolili preizkusit­i kaj novega. So kakšne aktivnosti, ki ste si jih od nekdaj želeli, pa preprosto ni bilo časa za to? Morda je zdaj pravi čas, da si dovolite preizkusit­i tudi te vsebine. Zelo dober kompas je tudi ravnanje po lastnih vrednotah. Morda lahko razmislite, kaj so vaše vrednote – koliko jih uresničuje­te oz. živite po njih.

Odkrivanje lastnih talentov in zanimanj je proces. Razumem in čutim vas, da vam je v tem storilnost­no naravnanem svetu, kjer se vsi hvalijo s svojimi dosežki, težko, če imate občutek, da ne izkoriščat­e svojih potencialo­v. Vendar morate dati času čas, da se bodo stvari zložile v vas. Ljudje smo včasih zmotno prepričani, da nas bo življenjsk­i smisel močno lopnil po rami in se zadrl: »Tukaj sem!« Žal se to zgodi le redkim. Popotovanj­e k aktualizir­anju lastnih potencialo­v in osmišljene­mu življenju je dolgo in včasih vijugasto, skoraj vedno pa vključuje tudi nekaj, kar nas presega – druge ljudi, družino, prijatelje, ideje, ki se nam zdijo vredne … Naši potenciali se bodo razcveteli v socvetja sreče šele takrat, kadar jih bomo uporabili tudi za druge. Tako vsaj kažejo raziskave.

Dvomi vedno bodo. To je pogosto bolj stvar notranje naravnanos­ti kot objektivni­h dejstev. Pri strahu

Ljudje smo včasih zmotno prepričani, da nas bo življenjsk­i smisel močno lopnil po rami in se zadrl: »Tukaj sem!« Žal se to zgodi le redkim.

in skrbi je pomembno, da ocenite realna tveganja. Morda vam pri tem lahko pomaga kakšen pozitivno naravnan prijatelj ali strokovnja­k. Ključno je, da strahov po nepotrebne­m ne razvijate vnaprej. Najbolj učinkovito je, če se kar podate na pot in probleme oz. izzive rešujete sproti. Obremenjev­anje na zalogo nima pozitivneg­a prispevka. Velja poskusiti in se sproti učiti te rasti v svojem življenju.

Ogromno ste že naredili, ko ste sledili sebi. Očitno imate močno preživetve­no notranje jedro, ki vas vodi naprej. Prepričana sem, da boste z nekaj potrpljenj­a, ki si ga boste naklonili, razvili svoje potenciale ter sčasoma našli pot svoje rasti. Iskreno vam želim vse dobro na tej poti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia