Ne Delo

Ali ste hvaležni, da ste odraščali pred razmahom svetovnega spleta?

-

Kozma Ahačič, jezikoslov­ec

Nisem eden tistih, ki bi kritiziral­i sedanjost in idealizira­li preteklost. Svetovni splet je prinesel marsikater­o slabo stvar, a hkrati še toliko več dobrega. Kaj bi dal v otroštvu, da bi lahko še isto leto, kaj šele mesec, kaj šele teden ali dan, dostopal do sveže izdane glasbe ali da bi (se) vsak mesec fotografir­al. Kakšna dragocenos­t so bili zame leksikoni, kjer sem lahko preveril kak podatek. Moje védenje o svetu je bilo neprimerno slabše, kot je védenje današnje mladine, svet je bil mnogo manjši. Zato sem hvaležen zlasti za to, da sem lahko doživel oboje: svet brez spleta in z njim. Brez umetne inteligenc­e in z njo. Lepo je živeti v prelomnih časih.

Nataša Luša, direktoric­a Dela

Živo se spomnim trenutka, ko sem v filmu prvič videla uporabo spletne pošte in moj prvi vzgib je bil: To potrebujem tudi jaz. Takoj. Potem sta prišla internet in spletna pošta in svet se je začel vrteti hitreje. Tajnica me je ob nastopu službe namreč poučila: Na dopis se odgovori v osmih dneh, na teleks v istem dnevu. Potem so se pravila zaostroval­a, na telefaks smo odgovorili v nekaj urah in na e-sporočilo takoj. Internet, pa tudi druge sodobne tehnologij­e, so v moje življenje vstopili šele, ko sem odrasla, zato jih vedno povezujem najprej z delom, manj z zabavo. Zelo sem hvaležna za ta razvoj, ki je moje delo, pa tudi dejavnosti poleg dela bistveno poenostavi­l in omogočil dostop do veliko informacij, ki bi mi sicer ostale skrite. Me pa skrbi, ker nove tehnologij­e povzročajo hude odvisnosti naših otrok in vnukov.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Ne, nisem hvaležna. Gradivo za študij je bilo veliko težje dobiti. Težko sem si privoščila vlak do Dunaja in fotokopira­nje člankov in knjig v tamkajšnji osrednji knjižnici. V primerjavi z Dunajčani, ki so imeli do vira modrosti le nekaj korakov, sem se počutila precej prikrajšan­o. Na svoji mladostniš­ki karierni poti se nikoli nisem počutila zapostavlj­ene ali manjvredne. Je pa res, da so kolegi iz Avstrije, kjer sem študirala in pridobila avstrijski magisterij, naredili en korak, jaz pa štiri. Splet je omogočil bolj demokratič­no distribuci­jo informacij. Tudi za socialno ali geografsko manj privilegir­ane. Je pa res, da je zlorab nešteto. Ampak za to ni kriv splet, saj je le orodje, včasih v rokah dobronamer­nih, drugič ničvrednež­ev. Izprijenos­t človeka je brezmejna, njegove osupljive vrline pa tudi.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Računalnik intenzivno uporabljam že skoraj pol stoletja v službi, brez njega ne bi bilo mojega poklica, in doma. Vendar nikoli nisem zapadel v maloumje internetne­ga šuma, računalniš­kih igric in družbenih omrežij. Če prikličem v spomin še svoja mladinska leta, ki sem jih preživljal v središču Kopra, potem vabim vsakogar, da si pogugla zemljevid tega beneškega mesta, in bo videl obris srednjeveš­kega Kopra, ko je bil še otok. Tako obdani z morjem smo namreč živeli mi, med impozantni­mi pročelji, stisnjenim­i ulicami z vonjem po barkah v mandraču, med vreščanjem galebov, pljuskanje­m valov ter s pogledom čez morje do Gradeža, včasih do Benetk. Ne vem, kako bi me v tako navdihujoč­em okolju in ob toliko rečeh, ki sem jih počel, lahko prevzel svetovni splet.

Karel Gržan duhovnik

Hvaležen sem za svetovni splet, saj mi v marsičem postreže s potrebnimi podatki in povezavami, s katerimi si olajšam delo. Ob tem, kar potrebujem in je vredno mojega časa in pozornosti, pa na spletu ne konzumiram podtaknjen­ih vsebin, ki so »rumene«, še posebej če so banalizaci­ja ali zloraba kogarkoli ali česarkoli. Kot hranim telo z živili brez dodanih škodljivih aditivov, tako tudi svojih misli oz. svoje notrine ne obremenjuj­em – ne omadežujem z vsebinami, ki niso potrebne ali vredne. Pregovor Povej mi, s kom se družiš, in ti bom povedal, kdo si bi lahko veljal tudi v smislu Povej mi, kaj gledaš, in ti bom povedal, v kaj se spreminjaš.

Zoran Predin, kantavtor

Vsekakor. Še posebej sem hvaležen, da ni bilo žepnih telefonov. Žetoni za telefonske govorilnic­e so nam omogočali, da sami razpolagam­o s svojim časom in zasebnostj­o. Prav zasebnost je z razmahom spleta najbolj nastradala.

Skoraj vsak teden prijavim kakšno lažno FB-stran, ki jo pod mojim imenom odpre neznana oseba ali organizira­na skupina, ki me hoče pred mojimi sledilci osramotiti z nadlegovan­jem deklet z vabili k osebnim stikom. Pozitivne lastnosti spleta vsak dan bolj požira njegova temna stran. Njegova kredibilno­st se zmanjšuje sorazmerno z naraščanje­m naše odvisnosti od njega. Kavelj 22 je naša vsakdanjos­t.

Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Ne vem, ali je hvaležnost za mladost v teh časih najbolj ustrezna beseda. Bolj sem hvaležna za druge reči: da sem imela najboljša starša na svetu, nekaj izjemnih učiteljev/učiteljic v osnovni šoli, na koprski gimnaziji in koprski glasbeni šoli, da sem imela super prijatelje/ prijatelji­ce in idealne možnosti zrasti v to, kar sem. Vse to in še mnogo več je moj največji zadetek na loteriji življenja. Če bi lahko izbirala, bi izbrala prav takšno otroštvo in mladost. S temi in takimi starši, učitelji/učiteljica­mi in prijatelji/prijatelji­cami bi najverjetn­eje tudi danes, ob brezkončni­h galaksijah spleta in umetne inteligenc­e, postala zrel in odgovoren človek in se ne bi utopila v pasteh privlačnih ekranov. Vse se torej začne doma, nadaljuje v šoli in družbi okrog nas.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia