Ne Delo

Imate aprila raje sneg ali 30 stopinj Celzija?

-

Kozma Ahačič, jezikoslov­ec

Ne znam kramljati o vremenu, a pogovor o vremenu je v zadnjih letih zaradi podnebnih sprememb vse bolj problemski in vse manj kramljajoč. Aprilsko vreme je bilo že od nekdaj muhasto: nekdaj je to pomenilo sonce in dež, zdaj očitno pomeni poletno vročino in sneg. A na vse to je znanost opozarjala že nekaj deset let. Kar lahko popravimo, bomo popravili; tistemu, na kar ne moremo vplivati, pa se bomo morali naučiti prilagodit­i. Upajmo samo, da bo vse skupaj čim manj vplivalo na naše kmetijstvo.

Nataša Luša, direktoric­a Dela

Mesec april povezujem s pomladjo in dežjem. Neredko smo bili aprila deležni snega, živo imam v spominu rek: Sneg je siromakov gnoj, ki nam pove, da sneg aprila ni nič posebnega in da so temperatur­e nad 20 stopinj Celzija v aprilu previsoke. Kar naprej se jezim, da pomladi nimamo več, da iz plaščev in bund skočimo direktno v kratke rokave in sandale. A ko nas nekaj dni razvaja toplo sonce, prav hitro pozabimo na to, da je šele april, in potem se hudujemo nad tem, da se spet ohladi. Premalo se zavedamo, da ima segrevanja ozračja velik vpliv na spreminjan­je letnih časov in na to, kako bo mogoče v prihodnost­i živeti v teh novih okoljih. Zemlji je vseeno, nam ne bi smelo biti, če želimo na tem planetu prihodnost za svojo vrsto.

Uršula Cetinski, generalna direktoric­a Cankarjeve­ga doma

Lepo je, res je lepo, če je toplo. Če te zbudijo sončni žarki, ki so skozi režo med dvema zastoroma poiskali pot do tvojega obraza, na katerem se potem igrajo. Počasi odpreš oči, se pretegneš, pokukaš skozi okno na krošnje, ki šumijo v lahnem vetrcu. Zdi se ti, da bo dan poln najbolj čudovitih dogodivšči­n. Da ti bodo všeč čisto vsi, ki jih boš srečal. Življenje je popolnoma drugačno, kadar se zbudimo v temačno, vlažno, zoprno jutro, ki je tako podobno večeru, da je treba na uri preveriti, ali ni prišlo do kakšne zmešnjave. V mislih se skušaš spomniti, kaj svetujejo priročniki za srečno in uspešno življenje, kajti prav nič te ne mika, da bi zapustil toplo posteljo. Če bi bilo po moje, bi bilo ves čas sonce. Ker pa sem le nepomemben drobec v krogotoku narave, je prav, da april ni podoben juliju.

Jadran Lenarčič, znanstveni svetnik Inštituta Jožef Stefan

Moj oče je rad rekel, da se cigani veselijo dežja, ker bo potem sonce. Jaz sem z njimi, veselim se vročine, ker bo sledil hlad, in snega, ker bo nekega dne lepo toplo. Če pa bi moral izbrati eno od teh, bi si zaželel portugalsk­ega poletja, veliko sonca in veliko hladnega oceanskega vetra, da te v senci kaj kmalu zazebe. Tako vreme me poživlja in ustvarja občutek radosti. Podobno sem se navduševal kot mladenič nad jesenskim jugom na koprskem pomolu, ko so dolgi oljnati valovi morje dvigovali čez rob, v meni pa navdih in željo po ustvarjanj­u. Ta hip sem se spomnil na Tomaža in Andraža Šalamuna, stanovali so 50 m od nas, morda ju je gnalo prav to. V svojem studiu barvam novo platno in presenečen­o gledam skozi okno, kako po vročinskem tednu naletava sneg. O, super, si mislim …

Karel Gržan, duhovnik

Torek zvečer je, ko odgovarjam na vaše vprašanje. Če je bilo še včeraj poletno vroče (tudi pri nas v hribih preko 25 stopinj), je danes pokrajina zasnežena. Veje cvetočih jablan so utrujeno sklonjene, trave, ki si jih je Kapra še danes zjutraj s slastjo privoščila, so pod snežno odejo … Kako dobro je, če je vse ob svojem času (če ni aprila niti sneg niti 30 stopinj Celzija). In kako dostojno je, da tisti, ki znajo urejati razmere na nebu, da je v času ne samo olimpijski­h iger (recimo v Pekingu) in ostalih prireditva­h za pomembneže vreme samo sončno, podprejo vremensko dogajanje tako, da ni v pogubo tistim, ki jim vreme kroji letni pridelek, od katerega smo odvisni.

Zoran Predin, kantavtor

»Sredi decembra si češnje obljubljal mi, jaz pa verjela sem ti,« je pela stara popevka, ki ji je čas pojedel duhovito poanto. Očitno je zdaj na vrsti ljudski vremenski koledar, z ledenimi možmi in poscano Zofko, da ga pohrustajo podnebne spremembe.

Omenjene češnje bodo Brici kmalu zamenjali z gojenjem banan, ker bo postala konkurenca skandinavs­kih češenj prehuda. Največja uspešnica Nece Falk bo postala spet moderna.

Vsekakor si želim, da bi tudi mojim vnukom pozimi snežila zima in poleti sijalo poletje, bojim pa se, da je človeška požrešnost že podrla ravnovesje v naravi. Kdo ve, kam se bo letos preselilo aprilsko deževje? Strah me je, da na konec junija, ko se bo v Mariboru začel festival Lent.

Ksenija Benedetti, strokovnja­kinja za komunicira­nje in protokol

Narejena sem za temperatur­e pod 25 stopinj. Na 26 začne moje telo blago stavko, misli pa leno poležavajo. Zato poletje ni moj najboljši prijatelj. Zato imam rada hribe ali severne dežele. Zato (in zaradi komarjev, ki so vame zaljubljen­i) ob vročih dnevih pogosto iščem zaklonišča pod nezdravimi klimami. In zato – raje sneg kot vročina. Morda sneg aprilu tudi bolje pristaja. Ampak danes je itak vse razmetano, obrnjeno na glavo oziroma na vse strani. In to vremensko zmešnjavo (pa tudi vse druge) smo si skuhali sami. Narava nas ima dovolj. Postali smo njen nadležni virus. Verjetno tisti smrtni.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia